to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την πολιτική της ΝΔ για τα μεγάλα μουσεία της χώρας

Άλλη μια αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ καταφθάνει. Παραδομένη στο αραχνιασμένο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα παρουσιάζει πρακτικές, ξεπερασμένες από το διεθνές παράδειγμα, ως καινοτόμες δράσεις


Άλλη μια αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ καταφθάνει. Παραδομένη στο αραχνιασμένο νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα παρουσιάζει πρακτικές, ξεπερασμένες από το διεθνές παράδειγμα, ως καινοτόμες δράσεις. Η νέα αντιμεταρρύθμιση αφορά την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων Μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο πολιτισμός ανθίζει όταν χειραφετείται κι όχι όταν χειραγωγείται. Δηλαδή τα μεγάλα Μουσεία της χώρας με την διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, με το πλούσιο επιστημονικό ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο με τα εκατοντάδες εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια, με τις δράσεις που ενισχύουν την δημιουργική ψυχαγωγία και έχουν συντελέσει στην αύξηση του ρεύματος του πολιτιστικού τουρισμού, ήταν μέχρι σήμερα χειραγωγούμενα κι έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση της ΝΔ για να τα χειραφετήσει.
Όπως όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τα δημόσια αγαθά, η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει με ρηχά και επικοινωνιακά ψευτοδιλήμματα. Ωστόσο, δεκαετίες διεξάγεται πλούσιος διάλογος εξειδικευμένων επιστημόνων για τον ρόλο και το μέλλον των μουσείων. Η πανδημία επιπλέον έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τόσο στο διεθνές παράδειγμα όσο και στο ελληνικό, ότι πολιτιστικοί οργανισμοί στρέφονται στο Δημόσιο για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Όμως η κυβέρνηση με κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και παντιέρα ευκαιρίας την πανδημία προχωρά στην αποκοπή των μεγαλύτερων δημόσιων Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που αποτελεί την «μητέρα» τους και την αρχαιότερη ελληνική δημόσια υπηρεσία.
Αλλάζει βίαια το υπόδειγμα διαχείρισης της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με ΔΣ ορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό, με κούφιες αναφορές σε οικονομική ενίσχυση των ΝΠΔΔ που θα προκύψει από χορηγίες και μαικήνες, λες και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που ορίζει το χορηγικό καθεστώς ή τις χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες και πολιτιστικά ιδρύματα, με άγνοια της πραγματικότητας, όταν αναφέρεται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των μουσείων μας, με την δημιουργία τελικά του απόλυτου μοντέλου χειραγώγησης.
Δεν πρόκειται για μια αποσπασματική αντιμεταρρύθμιση αλλά για την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας ως βασικό της αντίπαλο την κοινωνία και τα δημόσια αγαθά: την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, πυρήνα του κοινωνικού κράτους.  Ας υπενθυμίσουμε στους αντιμεταρρυθμιστές της ΝΔ ότι ο πολιτισμός είναι δημοκράτης. Από τα έσοδα των μεγάλων μουσείων ζουν τα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας που αποτελούν πολυδύναμα κύτταρα τοπικής ανάπτυξης και αναφοράς για την εκπαίδευση και την ιστορία κάθε τόπου της χώρας μας. Πώς θα επιβιώσουν αυτές οι δομές, όταν δεν θα μπορούν έστω και κατ’ ελάχιστο να ενισχύονται οικονομικά από την αναδιανομή των εσόδων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (νυν ΟΔΑΠ);
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια το αντιμεταρρυθμιστικό της έργο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει με συνέπεια στον δρόμο για τον δημοκράτη πολιτισμό. Χωρίς αγκυλώσεις και ψεύτικα διλήμματα, σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους, την κοινωνία των πολιτών και τους επιστήμονες, θα εντάξει στο πρόγραμμά του  εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στον πολιτισμό που θα καταργήσουν και αυτή την αντιμεταρρύθμιση της ΝΔ. Άλλωστε, ακόμα έχουν αξία τα λόγια του στρατηγού «… Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)