to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 15.02.2018

Πολιτική

O ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του HDP

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα το 3ο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών


Στη φωτογραφία  η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από την Αννέτα Καβαδία, τον Γιάννη Μπουρνού και τον Γιώργο Καρατσιουμπάνη, με τον νέο συμπρόεδρο του HDP, Sezai Temelli


Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα το 3ο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις. Με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης παραβρέθηκε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ενώ στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης, συνεργάτης της GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Γιάννης Μπουρνούς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους της ηγεσίας του HDP, ενώ συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε ο νέος συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί.

Όπως ανέφερε η Αν. Καββαδία, το απόγευμα της Δευτέρας στο facebook:

Επιστροφή από την Άγκυρα όπου, με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστερας (UEL/GUE) στην Κοινοβουλευτικη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και μαζί με τον Yiannis Bournous, ως εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Giorgos Karatsioubanis, παρακολουθησαμε το 3ο Συνέδριο του HDP. Απέραντος σεβασμός και αμέριστη αλληλεγγύη σε ένα λαό που μάχεται για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια. Που μάχεται, τελικά, για την ίδια του τη ζωή...

Από την πλευρά του, ο Γ. Μπουρνούς αναφέρει αναλυτικά:

Στο μήνυμά της προς το 3ο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), η πρώην Συμπρόεδρος, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, έγραψε από τη φυλακή:

"Είτε είμαστε μέσα είτε έξω,

είτε το σώμα μας είναι κρατούμενο είτε ελεύθερο,

ξέρουμε πως να αγωνιζόμαστε μαζί,

είτε μπορούμε να είμαστε μαζί είτε όχι".

Οι λέξεις αυτές συνοψίζουν το κλίμα και το μήνυμα αυτού του συνεδρίου. Ένα συνέδριο που η διεξαγωγή του και μόνο αποτελεί πολιτικό γεγονός.

Κανείς δεν έδωσε σημασία στα πολιτικά κείμενα ή τις διαδικαστικές ρυθμίσεις. Γιατί το διακύβευμα δεν ήταν αυτό. Το διακύβευμα ήταν τα εκατοντάδες λεωφορεία, που μετέφεραν τους συνέδρους από κάθε γωνιά της Τουρκίας, να φτάσουν στο συνέδριο. Και τα κατάφεραν, παρότι σταματούσαν για ελέγχους σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κάθε 10 χιλιόμετρα.

Το HDP έχει την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Είναι παρατηρητής στο Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και συμβουλευτικό μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι κόμμα που δεν συσπειρώνει μόνο Τούρκους πολίτες κουρδικής καταγωγής, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής Αριστεράς, καθώς και εκπροσώπους όλων των θρησκευτικών δογμάτων και μειονοτήτων της Τουρκίας.

Αυτό το κόμμα έχει σήμερα 5000 μέλη του στις τουρκικές φύλακες. Ανάμεσά τους οι δύο πρώην Συμπρόεδροι, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, και επτά βουλευτές του.

Το συνέδριο αυτό, λοιπόν, ήταν από μόνο του μια γιορτή ελευθερίας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, όταν μάλιστα γνωρίζεις ότι "στην ουρά" περιμένουν να δικαστούν κι άλλες, πολλές χιλιάδες μελών του.

Αυτό νιώσαμε όλοι, οι δεκάδες αντιπρόσωποι ξένων κομμάτων, κοινοβουλίων και οργανώσεων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που είχαμε την τύχη να ζήσουμε αυτό το συνέδριο από κοντά.

Η στιγμή της αναγγελίας της παρουσίας της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι από εκείνες τις λίγες στιγμές που δεν θέλεις και δεν μπορείς να ξεχάσεις στη ζωή σου, ό,τι κι αν συμβεί παρακάτω: Γιατί, πώς είναι, άραγε, δυνατόν να μη ραγίσεις μπροστά στο εκκωφαντικό χειροκρότημα 20-30 χιλιάδων ανθρώπων, που παλεύουν κάθε μέρα με νύχια και με δόντια, με όπλο τη φωνή και το κορμί τους, να μείνουν όρθιοι μέσα στην καταιγίδα;

Η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, μοναδική σημαία κρεμασμένη στην κερκίδα των διεθνών αντιπροσωπειών, έγινε ξαφνικά σημείο ανταμώματος με δεκάδες ανθρώπους, που ερχόταν κοντά μας για μια φωτογραφία, μια χειραψία, μια αγκαλιά, κάποιοι από αυτούς με δάκρυα στα μάτια. Και φυσικά δεν γύρισε ποτέ στην Αθήνα. Ο 25άρης που την πήρε στο τέλος ως δώρο, τη φίλησε μπροστά μας.

Βαρύ το φορτίο για τον Σεζάι Τεμελί και την Περβίν Μπουλντάν, τους νέους Συμπροέδρους του HDP. Όμως, στο τέλος της ημέρας, η καταιγίδα κάποτε τελειώνει και η πρώτη αχτίδα φωτός διαλύει το σκοτάδι.

tags: ΣΥΡΙΖΑ, HDP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)