to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 18.12.2016

Πολιτική

5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Νέος πρόεδρος ο Γκρέγκορ Γκίζι

Το 5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με κεντρικό σύνθημα «Οικοδομώντας Συμμαχίες-Για μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης» - Το Σάββατο το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα - Φωτογραφίες και ρεπορτάζ //


 


Ο Γκρέγκορ Γκίζι εξελέγη νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΑριστεράςΤον Γερμανό Γκρέγκορ Γκίζι εξέλεξε το 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς νέο πρόεδρο του κόμματος για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι σύνεδροι εξέλεξαν ακόμα τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος που συμπληρώνουν την προεδρία. Πρόκειται για τον Γάλλο Πιερ Λοράν, για την Ισπανίδα Μάιτε Μόλα, την Βουλγάρα Μαργαρίτα Μίλενα και τον Ιταλό Πάολο Φερέρο.

 

Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χτυπά σε αυτήν την πολη, γιατί αυτό το Συνέδριο θα ενδυναμώσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Αριστερά είναι μια πολιτική δύναμη που δίνει δυνατές μάχες και δεν κάνει πίσω.

Όταν η Αριστερά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. Δεν αποτελεί επιλογή της να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. Δεν είναι επιλογή της Αριστεράς να γίνει δραπέτης της ιστορίας. Αυτή ήταν η πολύ δύσκολη επιλογή που λάβαμε το καλοκαίρι του '15. Ο λαός μας το αναγνώρισε. Όπως πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται να συνεργαστούμε και να μπλοκάρουμε την ανάδυση των λαϊκιστικών ξενοφοβικών δυνάμεων. Πρώτο βήμα η σύσταση ενός φόρουμ. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε ένα θεμελιώδες σταυροδρόμι, αλλά είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Οι παλιές δυνάμεις του παρελθόντος διεκδικούν το παρόν και το κάνουν σε ένα έδαφος που έχει προλειανθεί από την αδυναμία του νεοφιλελευθερισμού να αντιμετωπίσει την κρίση. Η απουσία αλληλεγγύης μας οδηγεί σε μια στενά εθνικιστική λογική και αυτό δίνει δύναμη στον εθνικισμό και στον ευρωσκεπτικισμό.

Το συνέδριο διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου με κεντρικό σύνθημα «Οικοδομώντας Συμμαχίες-Για μια Ευρώπη της Αλληλεγγύης». Σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΕΑ, κάθε κόμμα-μέλος συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου με δωδεκαμελή αντιπροσωπεία συνέδρων (6 άνδρες και 6 γυναίκες). 

Η ομιλία του γραμματέα της ΚΕ Πάνος Ρήγα από το βήμα του 5ου Συνέδριου 

Ανάγκη ανακοπής του κατήφορου και στροφής της Ευρώπης προς το ανεκπλήρωτο όραμα με το οποίο βγήκαν οι λαοί μας από την φρίκη του φασισμού πριν επτά δεκαετίες, μια ευρωπαϊκή κοινωνία δημοκρατίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. 

Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους δανειστές το 2015 προέβλεπε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, ανέφερε κατά την ομιλία της στο συνέδριο η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Μπορεί το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα να μην είναι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, αλλά αυτόν τον καιρό διεξάγεται στη χώρα μια σημαντική μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Δείτε την ομιλία της Ε. Αχτσιόγλου:

«Ήταν η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξεβίασε τη δημοκρατικά εκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας. Τώρα ο κ. Σόιμπλε απειλεί και πάλι τη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. Στην Ευρώπη της ανταγωνιστικότητας είναι προτιμότερο να παγώνουν και να πεινάνε τα Χριστούγεννα 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Ελλάδα, παρά να το επιτρέψει ο κύριος Σόιμπλε ένα εφάπαξ δώρο των Χριστουγέννων περίπου 380 ευρώ. Αυτό είναι το αντίθετο της Ευρώπης της αλληλεγγύης! Είναι κυνικό και περιφρονητικό προς τον άνθρωπο. Είναι αποκρουστικό το πως αναμιγνύεστε κύριε Σόιμπλε στις υποθέσεις του εκλεγμένου ελληνικού κοινοβουλίου», είπε συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπ. Ρίξινγκερ στον χαιρετισμό του (διαβάστε περισσότερα). 

Φωτογραφίες από το Συνέδριο (εδώ το φωτογραφικό άλμπουμ του κόμματος Die Linke):

Αναλυτικά, σε συνεδρίασή της,  η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την αντιπροσωπεία του Κόμματος, η οποία αποτελείται από τους/τις:

  1. Πάνο Ρήγα (Γραμματέα της ΚΕ)

  2. Γιάννη Μπουρνού (μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο Τομέα Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ)

  3. Πάνο Τριγάζη (μέλος της ΚΕ, συντονιστή Τμήματος Διεθνών Σχέσεων & Θεμάτων Ειρήνης)

  4. Λευτέρη Στουκογεώργο (μέλος της ΚΕ, στέλεχος του Τομέα Ευρωπαϊκών & Διεθνών Υποθέσεων)

  5. Γιώργο Χονδρό (μέλος της ΚΕ και της Ομάδας Εργασίας του ΚΕΑ για το περιβάλλον)

  6. Γιώργο Βερβέρη (συντονιστή Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής)

  7. Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και της απερχόμενης Γραμματείας του ΚΕΑ)

  8. Σία Αναγνωστοπούλου (μέλος της ΠΓ και βουλευτή)

  9. Έφη Καλαμαρά (μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας Εργασίας του ΚΕΑ για την εκπαίδευση)

  10. Όλγα Αθανίτη (μέλος της ΚΕ και της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της Ομάδας Εργασίας του ΚΕΑ για τη μετανάστευση)

  11. Τόνια Τσίτσοβιτς (μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων & Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ)

  12. Γκέλυ Βισβίκη (αναπληρώτρια συντονίστρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων & Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ)

Το 5o συνέδριο του ΚΕΑ θα χαράξει τους βασικούς πολιτικούς άξονες δράσης και θα εκλέξει τη νέα ηγεσία του Κόμματος για την επόμενη τριετία (2017-2020). Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη Συνέλευση Γυναικών για την εμβάθυνση των θεμάτων φεμινιστικής πολιτικής του ΚΕΑ. Ανάμεσα στις κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες, που αναμένεται να εγκριθούν από το συνέδριο, είναι και η συγκρότηση ενός μόνιμου, πανευρωπαϊκού χώρου διαλόγου (Φόρουμ) που θα διεξάγεται σε ετήσια βάση και θα αποτελεί χώρο συνάντησης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων (κομμάτων, συνδικάτων, κινημάτων κ.α) με κοινό στόχο την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης για τον τερματισμό της λιτότητας και την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Το συνέδριο αναμένεται να εγκρίνει και την ένταξη οκτώ νέων κομμάτων-μελών, παρατηρητών και συνεργατών στο ΚΕΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)