to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά κατά της έμφυλης βίας

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της κάθε χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας.


Από το 2019 μέχρι και σήμερα, οι γυναικοκτονίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν –ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας- ενώ η ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με στοιχεία, εντάθηκε μετά την εφαρμογή του νόμου Τσιάρα για υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Δεν είναι εξάλλου, λίγες οι περιπτώσεις εκδίκησης από πρώην συζύγους κερδίζοντας δικαστικούς αγώνες, αύξηση του μισογυνισμού και των πατριαρχικών απόψεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργήσει τον νόμο Τσιάρα αφού ο εν λόγω νόμος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του γυναικείου κινήματος αλλά αποτελεί και κατάφορη παραβίαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία επικυρώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά, με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά και τους δράστες να ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον τους. Στοιχεία σοκ αποκαλύπτουν ότι από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην πρόσφατη ομιλία του στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών τόνισε ότι: «...η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο... Σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Στην Ελλάδα οι γυναίκες εκπέμπουν sos με 22 γυναικοκτονίες μέσα στο 2022!.Ο Ποινικός Κώδικας στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει τον όρο «γυναικοκτονία». Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η νομική καθιέρωση του όρου. Στην Ελλάδα, υπάρχουν Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχαν θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία διαρκώς ενισχύονται. Χρειάζεται όμως συνεχή ενίσχυση των δομών, δημιουργία επιπλέον ξενώνων και κέντρων κακοποιημένων γυναικών. Είναι θέμα της Πολιτείας, πώς διαχειρίζεται τα θέματα έμφυλης βίας και πώς προστατεύει τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση. Δεν φτάνουν μόνο οι αστυνομικές αρχές αλλά απαιτούνται κοινωνικές υπηρεσίες και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων.

Σημαντική δημοκρατική καινοτομία η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για καθιέρωση της ισότιμης-ισάριθμης συμμετοχής φύλων στη λειτουργία του κόμματος, ενώ το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το 50% είναι γυναίκες για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας. Η σύνθεσή του καθρεφτίζει τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «50/50 ΠΑΝΤΟΥ», ανοίγει δρόμο για την υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κυβέρνηση, δημιούργησε γερή νομοθετική βάση, εξασφαλίζοντας την μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σταθερά και διαχρονικά τάσσεται κατά της έμφυλης βίας, υπέρ των δικαιωμάτων όλων και καταδικάζει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν εκπτώσεις, ούτε λογικές «ναι μεν αλλά».

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας ενώ το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη είναι 15%! Απαιτείται ενδυνάμωση των γυναικών, προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και πρόσληψη περισσότερων γυναικών ώστε να έχουμε ισότιμη ένταξη των γυναικών στην απασχόληση.

Η βία κατά των γυναικών και των παιδιών (ειδικά των κοριτσιών) είναι μια παγκόσμια πανδημία, ενώ η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις τις επηρεάζουν ακόμα περισσότερο. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά υπογραμμίζοντας μια βαθιά έλλειψη σεβασμού – μια αποτυχία των ανδρών να αναγνωρίσουν την ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της κάθε χώρας να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες, την πατριαρχία και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας. Όλες και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Ισότητα, σε μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς πατριαρχία και έμφυλες διακρίσεις. Καμία ανοχή στην έμφυλη βία...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)