to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως εκφραστής της δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η γείωση με την κοινωνία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες


Με ζητούμενο την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλείται σε ενάμιση χρόνο από τώρα να προετοιμαστεί για τη μεγάλη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τους πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως μια μικρή «κυψέλη» διοίκησης, καλείται να αφουγκράζεται διαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς είναι σε άμεση επαφή με τους πολίτες και διαχειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις.

Μέσα από αυτό το πλέγμα, η αλληλεπίδραση των εκλεγμένων στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια με τους δημότες διαμορφώνει σχέσεις οι οποίες στο πεδίο εφαρμογής πολιτικών διαμεσολαβούνται από την κουλτούρα και την ιδεολογική ταυτότητα των αιρετών και της δημοτικής παράταξης που εκπροσωπούν. Με την τελευταία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που δημιουργεί υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην πρώτη παράταξη και περιορίζει την παρουσία της αντιπολίτευσης, το ζήτημα της τοπικής δημοκρατίας γίνεται και πάλι επίκαιρο.

Γι’ αυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ως το κόμμα του προοδευτικού χώρου, μπορεί και οφείλει να εστιάσει στη λειτουργία αλλά και την ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης με όρους τοπικής δημοκρατίας. Και σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία και τη διαμόρφωση ενεργών και δυναμικών αυτοδιοικητικών παρατάξεων, με αριστερό, προοδευτικό πρόσημο, που θα ενεργοποιούν την κοινωνία και τους πολίτες.

Απαιτούνται, λοιπόν, συνεργασίες με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, δεσμεύσεις και κατευθύνσεις, ώστε να δοθεί το στίγμα στοχευμένων προοδευτικών παρεμβάσεων και προτεραιοτήτων με βάση τις ανάγκες του κάθε δήμου.

Αυτή τη στιγμή προέχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ενεργοποιήσει και να στηρίξει τα μέλη και τα στελέχη που θα ασχοληθούν με τα κοινά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά να αξιοποιήσει τα νέα μέλη που ήρθαν στο κόμμα, μετά τη διεύρυνση, συγκεράζοντας τις εμπειρίες και τις δεξιότητες που όλες και όλοι έχουν.

Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η γείωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνία, καθώς είναι ο πολιτικός φορέας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί συνεργατικά για το κοινό καλό. Η γείωση με την κοινωνία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες μεταφέροντας τη φωνή του λαού στην κεντρική πολιτική σκηνή.

* Η Θένια Χαραλαμπίδου είναι δημοτική σύμβουλος Σερρών και υποψήφια για την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)