to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:03 | 15.06.2021

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Ν. Παππά και θέμα την εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων του νομού Λάρισας, τρεις μήνες μετά τον σεισμό.


Όπως τονίζουν στο κείμενό τους οι βουλευτές, οι κάτοικοι του Τυρνάβου και της Ελασσόνας (και πιο συγκεκριμένα των χωριών Μεσοχώρι, Δαμάσι, Μάνδρα, Κουτσόχερο, Αμούρι, Δομένικο, κ.ά.), έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στη μοίρα τους, χωρίς αποζημιώσεις και ανάμεσα στα χαλάσματα.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν ότι, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη περιοδεία του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά και των βουλευτών Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη και Άννας Βαγενά στην περιοχή:

Δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους πληγέντες οι αποζημιώσεις των (ως) 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών τους και την επιδιόρθωση των ζημιών στις οικίες ή/και τα καταστήματά τους. Και όχι μόνο αυτό. Οι πληγέντες αναφέρουν ότι τους ζητείται να αναλάβουν ένα βαρύ οικονομικό κόστος (άνω των 1.000 ευρώ) για τη σύνταξη και υποβολή του φακέλου τους, με τη συνδρομή ιδιώτη μηχανικού, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την έγκριση κάθε αίτησης.

Δεν έχουν κατεδαφιστεί τα ακατάλληλα κτίρια και δεν έχει γίνει ο καθαρισμός των πληγεισών περιοχών από τα χαλάσματα. Είναι προφανές ότι η ευθύνη. Γεγονός που ενισχύει τους κινδύνους για ατυχήματα πολιτών αλλά και για τη δημόσια Υγεία.

Δεν έχουν υποστηριχθεί επαρκώς οι πληγέντες δήμοι, υλικοτεχνικά και με οικονομικούς πόρους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τους Κ. Καραμανλή και Μ. Βορίδη:

1.  Πότε θα καταβληθεί το βοήθημα των (ως) 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Ν. Λάρισας;

2. Είναι σε γνώση σας οι πρακτικές που αναπτύσσονται ιδιωτικά σε ό,τι αφορά την αμοιβή σύνταξης αιτήματος-φακέλου για το ανωτέρω οικονομικό βοήθημα των (ως) 6.000 ευρώ; Θεωρείτε αυτές τις πρακτικές ηθικές; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω φαινόμενο;

3. Πότε θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και πότε θα υλοποιηθεί η κατεδάφιση ετοιμόρροπων -και ακατάλληλων- κτιρίων, τα οποία αποτελούν διαρκή κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή; Πότε θα προχωρήσει η αποκομιδή των χαλασμάτων από τα πληγέντα χωριά;

4. Με ποιον τρόπο θα ενισχύσετε τους δήμους και τις υπηρεσίες τους;

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης εδώ.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)