to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 17.01.2024

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη εφαρμογής της οδηγίας για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν από κοινού ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ζαμπάρας, και ο βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων β. Κόκκαλης και 14 ακόμα βουλευτές, με αφορμή την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια.


Για μια ακόμα φορά η χώρα μας είναι έκθετη στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και για μια ακόμα φορά θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος τα πρόστιμα για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ευρωπαϊκών οδηγιών.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους: «Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη εναρμόνισης με την Κοινοτική Οδηγία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την κυβερνητική ανεπάρκεια να διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων της EE».

Ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με την οδηγία 2014/89 η χώρα μας να έχει ολοκληρώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό σύμφωνα με την εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην κατάρτιση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων που θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και παρά τις συνεχόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ικανοποιώντας συγκεκριμένα συμφέροντα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο και οριοθετημένο πλαίσιο δραστηριότητας και προστασίας των θαλάσσιων ζωνών αξιοποίησης.

Στην συνέχεια οι βουλευτές τονίζουν: «Η η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει στη σύνταξη και υποβολή προς την ΕΕ του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού αγνοώντας ακόμη και την προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ που εστάλη το Δεκέμβριο του 2021 και την αιτιολογημένη γνώμη τον Απρίλιο του 2023. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να προβεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φαίνεται ακόμη και από την ανικανότητά της να ιδρύσει έστω τις 23 ΠΟΑΥ για την υδατοκαλλιέργεια καθώς έχουν προχωρήσει μόνο οι 6. Η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς παραπομπών, προειδοποιήσεων και προστίμων που δέχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω μη συμμόρφωσης σε οδηγίες με περιβαλλοντικό και ενεργειακό πρόσημο. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για μια σειρά τέτοιων εξελίξεων που εκθέτουν την χώρα μας, απαξιώνουν τις περιβαλλοντικές ανάγκες και τελικά οδηγούν και σε μεγάλα πρόστιμα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιον λόγο, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, δεν έχει προβεί στη σύνταξη και κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ποιες οι επιπτώσεις για τη χώρα λόγω μη τήρηση της Οδηγίας ΕΕ 2014/89 που αποτελεί συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ποιες οι συνέπειες της χώρας για τη διασυνοριακή συνεργασία και τις συνέργειες με άλλα κ-μ καθώς η Οδηγία ΕΕ 2014/89 εφαρμόζει και τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να συμμορφωθεί η χώρα στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)