to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 25.09.2020

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δίπλα στα προβλήματα του κόσμου στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απουσιάζουν


Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη και περιοδεία του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις πληγείσες περιοχές της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης από τον Μεσογειακό κυκλώνα Ιανό. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι βουλευτές Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, Χαρά Καφαντάρη, αναπλ. τομεάρχης πολιτικής προστασίας, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναπλ. τομεάρχης τοπικής αυτοδιοίκησης, Αλέκος Αυλωνίτης, αναπλ. τομεάρχης τουρισμού, η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ, καθώς και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και της ΑΝΑΣΑ.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε από τις πληγείσες περιοχές στην Κεφαλλονιά την Αγία Ευφημία, την Άσο και το Αργοστόλι και στην Ιθάκη το Βαθύ, τις Φρίκες και το Κιόνι, και συναντήθηκε με τους δημάρχους Σάμης Γεράσιμο Μονιά, Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και Ιθάκης Διονύση Στανίτσα, καθώς και με τοπικούς φορείς και οργανώσεις εθελοντών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά το πέρας της περιοδείας τους έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι καταστροφές στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη είναι μεγάλες, ιδιαίτερα στην Αγία Ευφημία και στην Άσσο, οι ανθρωπιστικές, υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες είναι δραματικές και μεγάλη η απελπισία του κόσμου.

Από την αυτοψία μας στις πληγείσες περιοχές, τις συναντήσεις μας με του θεσμικούς και τοπικούς φορείς και την επαφή μας με τους κατοίκους διαπιστώσαμε:

·         Το σοβαρό έλλειμμα μέτρων πρόληψης από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, παρότι η έλευση του φαινομένου ήταν αναμενόμενη και οι συνέπειες του, όπως η διακοπή της ηλεκτροδότησης, προβλέψιμες.

·         Την απουσία της Περιφέρειας μέχρι προχθές, πέντε μέρες μετά το καταστροφικό πλήγμα του Ιανού, και την καθυστερημένη και ανεπαρκή παρουσία της κυβέρνησης.

·         Την αδυναμία μέχρι και σήμερα της οριστικής αποκατάστασης των δικτύων ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Πολλές από τις πληγείσες περιοχές στην Κεφαλλονιά παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, με μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους, ενώ το νησί συνολικά είναι κάτω από τη συνεχή απειλή των καιρικών φαινομένων, όπως της χθεσινής καταιγίδας που είχε ως αποτέλεσμα νέες διακοπές ρεύματος και σε περιοχές που είχε αποκατασταθεί.

·         Έλλειμμα συντονισμού με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας των τοπικών φορέων, μέσων και συνεργείων.

·         Την υπεράνθρωπη προσπάθεια της πυροσβεστικής, του λιμενικού, της αστυνομίας, των συνεργείων των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και των εθελοντών με τα περιορισμένα μέσα που είχαν.

·         Τις μεγάλες καταστροφές στις υποδομές, ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο, και στο φυσικό περιβάλλον.

·         -Τη μεγάλη καταστροφή σε σπίτια, επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα την ελαιοπαραγωγή, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, την αλιεία και τον τουρισμό. Με στοιχεία του Λιμενικού καταστράφηκαν 43 επαγγελματικά σκάφη στην Κεφαλλονιά και 20 στην Ιθάκη.

·         Την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων και εξαγγελιών που είναι αναντίστοιχα με το μέγεθος της ανθρωπιστικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής και των άμεσων δραματικών αναγκών των πληγέντων.

Απαιτούνται άμεσα:

1. Υλοποίηση άμεσων και επαρκών μέτρων ανακούφισης και αποζημίωσης των πληγέντων και ταχεία απόδοση των οικονομικών βοηθημάτων.

2. Επιτάχυνση του καθαρισμού από τις λάσπες και τα φερτά υλικά των δρόμων και των οικισμών και ενίσχυση από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση των συνεργείων και των αναγκαίων μέσων.

3. Αντιμετώπιση των υγειονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες μία εβδομάδα στις λάσπες χωρίς ρεύμα και νερό. Ιδιαίτερα η Άσσος αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, καθώς οι άνθρωποι ζουν όλες αυτές τις μέρες σε δραματικές συνθήκες και δίπλα σε νεκρά ζώα που έχουν θαφτεί κάτω από δύο μέτρα λάσπη και φερτά υλικά.

4. Άμεση και πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ασφαλούς υδροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και των οδικών δικτύων. Η αποκατάσταση των οδικών δικτύων είναι αναγκαία για να αποκατασταθεί η επικοινωνία και η οικονομική ζωή των νησιών και, ιδιαίτερα στην Ιθάκη που έχει κοπεί στη μέση, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.

5. Υλοποίηση άμεσων αντιπλημμυρικών έργων ενόψει του χειμώνα και του κινδύνου νέων καταστροφών από τις βροχοπτώσεις. Επεξεργασία και ταχεία υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.

6. Γενναία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και στους Δήμους. Η αρχική ενίσχυση στους Δήμους είναι ελάχιστη μπροστά στο μέγεθος των αναγκών και των ενεργειών που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν.

7. Αξιοποίηση από την Περιφέρεια των εξασφαλισμένων χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγία Ευφημία είχε πληγεί και πέρυσι τον Οκτώβριο, υπήρχε η χρηματοδότηση προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα και η διοίκηση της Περιφέρειας δεν τα προχώρησε με αποτέλεσμα να γίνει φέτος ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

8. Επικαιροποίηση και ενίσχυση των σχεδίων, του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς λόγω και της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται να οχυρωθούμε απέναντι στα ακραία φαινόμενα. Άμεση προμήθεια επαρκούς αριθμού κατάλληλων γεννητριών, ώστε να αντιμετωπίζονται οι διακοπές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, και δορυφορικών τηλεφώνων για την εξασφάλιση της επικοινωνίας και του συντονισμού.

9. Μετά από ένα δραματικό καλοκαίρι που έπληξε οικονομικά τα νησιά λόγω της πανδημίας και της μεγάλης πτώσης του τουρισμού, υπολογίζεται στο 15% σε σχέση με πέρυσι, ο Ιανός έδωσε το τελειωτικό χτύπημα. Απαιτείται ένα γενναίο συνολικό σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης της τοπικής οικονομίας και παραγωγής, των επιχειρηματιών, των εργαζομένων και των αγροτών/κτηνοτρόφων.

10.Αξιοποίηση επί πλέον πόρων από την ΕΕ και ιδιαίτερα του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές, να ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αναδεικνύουμε μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας τις μεγάλες ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων και των πληγέντων στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας που δοκιμάζεται.»

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου στο Αργοστόλι:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)