to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που συμπυκνώνει τον διαρκή μετασχηματισμό της Αριστεράς

Σημεία από την ομιλία του Χρ. Στάικου στην παρουσίαση στην Τρίπολη του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Ο Διαρκής Μετασχηματισμός της Αριστεράς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος


Ένα βιβλίο συμβολή στην ιστορική διαδρομή του χώρου μας από έναν μεθοδικό και ακούραστο άνθρωπο της Aριστεράς. Όπως αντίστοιχα, δέκα περίπου χρόνια πριν, όταν είχαμε παρουσιάσει το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα, 20 χρόνια χρειάστηκαν (εκδόσεις Νήσος), που αναφερόταν στο χρονικό της πορείας του ενιαίου ΣΥΝ, από την ίδρυσή του το 1992 μέχρι το 2012.

Ξεκινώντας από τον 1992 μέχρι σήμερα, 30 χρόνια περίπου, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (ως συνέχεια του ΣΥΝ) είναι ένα κόμμα εν κινήσει, που συμπυκνώνει τον διαρκή μετασχηματισμό της Αριστεράς. Την Αριστερά της συνεχούς ανανέωσης.

Χωρίζω αυτή την περίοδο ως εξής:

-Την πρώτη, από το 1992 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Εκεί, μιλάμε για το ΣΥΝ ως "επιλογή μακράς πνοής" που αναφέρεται στην υπέρβαση του υπαρκτού σοσιαλισμού και της υπαρκτής σοσιαλδημοκρατίας, που ανιχνεύει την νέα αριστερά. Που ενσωματώνει ακόμα περισσότερο τα ζητήματα του φεμινισμού, των δικαιωμάτων και της Οικολογίας. Με καθοριστική την παρουσία του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Την ιδέα της Βαλκανικής συνανάπτυξης που αποτελεί πρόδρομο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μεταξύ άλλων, οργανωτικά θεσμοθετεί τάσεις για πλουραλισμό, εκλέγει Πρόεδρο από συνέδριο, υιοθετεί εσωκομματική ψηφοφορία των μελών του για τη σειρά κατάταξης των ευρωβουλευτών. Σήμερα, στην πορεία προς το συνέδριο, μπορούμε να μιλήσουμε για περιφερειακή συγκρότηση κόμματος, εσωκομματικά δημοψηφίσματα των μελών για κυρίαρχα θέματα, όπως (πχ οι συμμαχίες για κυβέρνηση), ακόμα και για εκλογή Προέδρου από τα μέλη.

-Η δεύτερη περίοδος είναι από τα τέλη της δεκαετίας του '90 (το 1999 είναι και η χρονιά ένταξής μου στη νεολαία ΣΥΝ) και η απαρχή των νέων κοινωνικών κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Πράγα, Γένοβα, έδωσα και το παρόν. Μιλάμε για εναλλακτική παγκοσμιότητα, δημοκρατική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης, ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη. Συνάντηση στους δρόμους με Ευρωπαίους, Λατινοαμερικάνους, δημιουργία Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, κτλ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εποχή ενός νέου κύματος που ξεκίνησε με τα νέα αυτά κινήματα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της αριστεράς του 21ου αιώνα.
Ευρωπαϊκό επίπεδο το ελάχιστο πεδίο πάλης και ταυτόχρονα αλλαγής συσχετισμών. Εκεί εδράζεται η πολιτική μας για αριστερό ευρωπαϊσμό, για λύση εντός, για δημιουργία προοδευτικών κυβερνήσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσουν την δική μας προσπάθεια στην Ελλάδα.
(Το 2001, ως Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΝ Θεσσαλονίκης μαζί με αντιπροσωπεία, βρισκόμαστε στα Σκόπια σε συνέδριο νεολαίας αριστερού κόμματος. Με την συνδρομή του Πάνου Τριγάζη, απευθύνουμε χαιρετισμό όπου αναφερόμαστε στη συνεργασία και συνανάπτυξη, την σύνθετη ονομασία, την ένταξη τους στην ΕΕ. Μερικά χρόνια μετά, η κυβέρνησή μας φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία αποτέλεσε τον καταλύτη για την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.) Μετασχηματιζόμαστε, αλλά δεν μεταλλασσόμαστε.

-Από τις αρχές του 2000 εώς το 2012, έγιναν δύσκολα βήματα για τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου χρειάστηκε να κάνουμε όλοι υπερβάσεις για να προχωρήσει και να φτάσει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις εκλογές του 2012. Το ενιαίο κόμμα είχε μπρος-πίσω, μεταβατικές περιόδους, πρόνοιες για νέα μέλη και συνιστώσες, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μια περίοδος που καθορίστηκε από την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του χώρου, τη σωστή ανάλυση της συγκυρίας και τη δημιουργία εναλλακτικής με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να λέμε φωναχτά, καθαρά και απενεχοποιημένα ότι διεκδικούμε ψήφο για να κυβερνήσουμε. Με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.

Και σήμερα, εκφράζουμε το χώρο από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.

-Η περίοδος από το 2012 μέχρι σήμερα, περιγράφεται στο κείμενο απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ο χώρος που διαμορφώνει κυρίαρχα την προηγούμενη δεκαετία και συνεχίζουμε για την ανάδειξή μας σε ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό, οικολογικό κόμμα-παράταξη της νέας εποχής.
Ο βασικός χώρος του προοδευτικού πόλου στη χώρα μας, καταλύτης εξελίξεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία προοδευτικών συμμαχιών με σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, αριστερούς.
Άλλωστε, το παράδειγμά μας αποτελεί case study σε διεθνές επίπεδο ,κάτι που ο Πάνος Τριγάζης αντιμετωπίζει καθημερινά.

- Η Ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί αλλιώς. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αναβαθμίσαμε το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας ως μια δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και προχωρήσαμε σε ένα προοδευτικό θεσμικό εκσυγχρονισμό. Υγιής επιχειρηματικότητα, οικονομία της γνώσης, επένδυση στην έρευνα, καινοτομία αποτελούν μερικά στοιχεία του διαρκούς μετασχηματισμού μας. Είναι η παρακαταθήκη μας και η εξέλιξή μας.

-Το 2015 είπαμε -ΟΧΙ- για να φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία, όπως και κάναμε. Προχωρήσαμε σε ένα αναγκαίο συμβιβασμό, που εντάσσεται όμως στην αντίληψή μας. Τα διεθνιστικά κινήματα, η επιλογή του αριστερού ευρωπαϊσμού και η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, το παράδειγμα για την δημιουργία και άλλων προοδευτικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα του Νότου.
Και κερδίσαμε χωροχρόνο. Για να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Και για να συνεχίσουμε σήμερα και ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Σε πείσμα των αντιπάλων μας που προαναγγέλουν συνεχώς την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η εξωστρεφής πορεία προς το συνέδριο και η ολοκλήρωση αυτού θα συμβάλλει καθοριστικά στη νέα αυτή πορεία, μια νέα αρχή για την χώρα μαζί με την κοινωνία, επιβεβαιώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο μας στον προοδευτικό πόλο, την νέα δυναμική που χρειαζόμαστε για να διεκδικήσουμε την πρωτιά στις εκλογές με μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση και την δημιουργία των προϋποθέσεων για προοδευτική κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)