to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 06.06.2017

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταγγελίες Μαρτίνη: Όλα θα ειπωθούν με ονόματα για το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»

«Όσο κι αν σιωπούν να είναι βέβαιοι ότι όλα θα ειπωθούν με ονόματα, ποσά και επώνυμα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Και εκεί κανείς δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, για το διαχρονικό σκάνδαλο του "Ερρίκος Ντυνάν"», τονίζει η Κουμουνδούρου με αφορμή τις καταγγελίες του Μαρτίνη εναντίον στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Μαρτίνη εναντίον στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»:

"Στη σημερινή συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του  «Ερρίκος Ντυνάν» προβαίνει σε μια σειρά καταγγελιών,  για σωρεία σκανδαλωδών μεθοδεύσεων, που οδήγησαν στο ξεπούλημα του νοσοκομείου.  Παρόλα αυτά,  ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και όσοι εμπλέκονται, υπουργοί και στελέχη της ΝΔ εξακολουθούν να σιωπούν, παρότι οι καταγγελίες αφήνουν έκθετους τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους δύο σημερινούς Αντιπροέδρους της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη, τον Τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, αλλά και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρτίνης αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Για τον κ. Γεωργιάδη: Ήταν «δοτές» οι διοικήσεις  στο Ντυνάν,  «ανάλογα πώς ήθελε ο Άδωνις ή οποιοσδήποτε άλλος υπαγόρευε».

Για τον κ. Βορίδη: «Πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, ο Βορίδης πέρασε μια τροπολογία η οποία κάλυψε με επιπλέον ασυλία όχι μόνο για τυχόν σφάλματα ή παρατυπίες προηγούμενων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ημερών τους».

Ο κ. Μαρτίνης χαρακτηρίζει τον κ. Λοβέρδο «από τους αρχιτέκτονες της άλωσης του Ντυνάν»,  και τον κ. Μηταράκη ως  «εκτελεστικό βραχίονα και άμεσο συνομιλητή των ενδιαφερομένων», ενώ  σημειώνει ότι «κεντρικό ρόλο στα θέματα του Ερυθρού Σταυρού έπαιζε διαρκώς το υπουργείο Ανάπτυξης επί Χατζηδάκη με διαταγές Αντ. Σαμαρά - Κων. Μητσοτάκη».  

Για όλα αυτά, θα αναμέναμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο κι αν σιωπούν, όμως, να είναι βέβαιοι ότι όλα θα ειπωθούν με ονόματα, ποσά και επώνυμα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Και εκεί κανείς δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, για το διαχρονικό σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν»".

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Μαρτίνη στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Συνέντευξη –προάγγελο όσων υποστηρίζει ότι θα καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, δίνει σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Ο προφυλακισμένος για την αποδοχή μίζας 3,2 εκατομμυρίων μάρκων από γερμανική εταιρεία το 1998, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» μιλά, στη συγκεκριμένη εφημερίδα, για τα χρόνια της προεδρίας του, ειδικότερα για τους υπουργούς Υγείας με τους οποίους συνεργάστηκε, ακόμη όμως και για τις σχέσεις που είχε με διατελέσαντες πρωθυπουργούς.

Δύο μέρες πριν καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, ο Ανδρέας Μαρτίνης, μέσα από τη φυλακή κατονομάζει υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ κατηγορεί επώνυμα συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, διπλωμάτες και ανώτατους δικαστές.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υποστηρίζει ότι όλη η ιστορία έγινε για να πάρει «το Ντυνάν ο Βγενόπουλος αρχικά και στη συνέχεια ο Σάλλας. Υστερα ξεφούσκωσε ο Βγενόπουλος, ήρθε ο Σάλλας και έκανε τις συζητήσεις µε τον Σαµαρά, στις οποίες ήταν παρών και κάποιος ξένος ηγέτης».

Όπως υποστηρίζει, «μπορώ να αποδείξω πως εκτελεστικός βραχίονας και άµεσος συνοµιλητής των ενδιαφεροµένων (από τον Σάλλα µέχρι τους εργαζοµένους) για το Ντυνάν ήταν ο Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος αλληλογραφούσε µε την οµάδα του µάνατζµεντ διότι ήταν πολύ φίλος και συµφοιτητής ενός στελέχους µας».

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρτίνης στο «Documento» κατά Άδωνι, Μηταράκη, Βορίδη, Λοβέρδου και Χατζηδάκη

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα… με ονόματα

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο:

Μέχρι που να φύγει ο Λοβέρδος, από τους αρχιτέκτονες της άλωσης του «Ντυνάν», το διοικητικό συµβούλιο από το 2006 και µετά συνδιοικούνταν µε το ∆ηµόσιο. Και αντιπρόεδρος ήταν πάντα εκπρόσωπος του υπουργού, µε αποκλειστικές αρµοδιότητες για όλα τα οικονοµικά.

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη:

-Με φώναξε ο φίλος μου ο Αδωνις Γεωργιάδης, και µου λέει: «Ανδρέα, δεν σε θέλουν οι δεξιοί». «Ασε τις βλακείες», του λέω. «Θέλει να βάλει κι ο Σαµαράς τους δικούς του», µου απαντά ο Αδωνις.

- Υπάρχει και ανάρτηση του Αδώνιδος ως υπουργού που µε ευχαριστεί για τις παραιτήσεις.

- Από τον Γενάρη του 2013 µέχρι σήµερα είναι δοτές οι διοικήσεις. Ανάλογα πώς ήθελε ο Αδωνις ή οποιοσδήποτε άλλος υπαγόρευε.

Για τον Αντώνη Σαμαρά:

Ο Σαµαράς εξαφανίστηκε από ένα σηµείο και µετά, ενώ µου είχε στείλει τον Κ. Μπούρα λέγοντάς µου: «Ανδρέα µου, σου στέλνω τον άνθρωπό µου». Εκτοτε δεν τον ξαναείδα τον Σαµαρά. Μου έλεγαν να ρίξω το συµβούλιο για να µπουν οι δικοί τους.

Για τον Μάκη Βορίδη:

Τον Σεπτέµβριο του 2014 το «Ντυνάν» βγήκε σε πλειστηριασµό, για να περάσει στη συνέχεια στην Ηµιθέα Α.Ε. Οι τότε διοικήσεις του «Ντυνάν» αµέλησαν να υποβάλουν ισολογισµό για το 2013. Το αποτέλεσµα ήταν να µην ενηµερωθεί το ∆ηµόσιο για οφειλόµενους φόρους 4,5 εκατοµµυρίων ευρώ. Πέντε µέρες πριν από τον πλειστηριασµό, ο Βορίδης πέρασε µια τροπολογία η οποία κάλυψε µε επιπλέον ασυλία όχι µόνο για τυχόν σφάλµατα ή παρατυπίες προηγούµενων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ηµερών τους. Μέχρι σήµερα οφείλονται 9 εκατοµµύρια ευρώ (µαζί µε τα πρόστιµα) από φόρους.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Καραμανλή:

Ο Ανδρέας Μαρτίνης στη συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπογραμμίζει επίσης ότι «μόνο ο Κώστας Καραµανλής και ο Αλέξης Τσίπρας δεν µου ζήτησαν ποτέ τίποτα».

Η απάντηση Γεωργιάδη

«Παντελώς ψευδή» χαρακτηρίζει τα όσα υποστηρίζει ο Ανδρέας Μαρτίνης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ισχυρίστηκε ότι η συνομιλία που αποκάλυψε ο Ανδρέας Μαρτίνης δεν έγινε ποτέ κι ότι λέει «ανοησίες».

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)