to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:31 | 28.08.2013

Κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας για την απόπειρα αυτοκτονίας στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας


Το Σάββατο που μας πέρασε (24/8) ένας νέος άνθρωπος ανέβηκε στο 2ο  όροφο ενός από τους θαλάμους του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο και πήδηξε στο κενό απελπισμένος από τις συνθήκες κράτησης και από την αβεβαιότητα σχετικά με το χρόνο κράτησης του. Ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κορίνθου  με κατάγματα στα πόδια. Είναι το τρίτο επεισόδιο μέσα σε ένα μήνα που αφορά το ιδιότυπο αυτό μόρφωμα που κατ’  ευφημισμό ονομάζεται Κέντρο Κράτησης, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ιδιότυπο στρατόπεδο συγκέντρωσης που λειτουργεί στην πόλη μας εδώ και ένα χρόνο.  Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο ο θάνατος από πνευμονική πάθηση ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από τους συγκρατούμενους του διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πολύ καθυστέρηση και μετά από την πίεση των συγκρατούμενων του. 

Είναι πια κοινός τόπος, ακόμη και για τον πλέον κακόπιστο, ότι τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών και ιδιαίτερα αυτό της Κορίνθου αποτελούν εντελώς αποτυχημένες και απάνθρωπες επιλογές για την αντιμετώπιση του θέματος της μετανάστευσης, που εξυπηρετούν μόνο την επικοινωνιακή προπαγάνδα της δικομματικής κυβέρνησης και υπακούουν στις ακροδεξιές και αντιδημοκρατικές επιλογές της μακριά από κάθε διεθνή πρακτική, όπως κατ’  επανάληψη έχει καταγγελθεί και από διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς. Η μόνη λύση είναι το άμεσο κλείσιμο των Κέντρων και η δημιουργία ξενώνων ανοιχτής φιλοξενίας που θα έχουν εντελώς διαφορετική λογική λειτουργίας και θα αξιοποιούν τα χρήματα που η χώρα μας εκταμιεύει από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (υπολογίζονται κοντά σε 100 εκατομμύρια ευρώ για ένα χρόνο) με τρόπο αποτελεσματικό και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Σε ό,τι φορά την πόλη μας, είναι άμεση προτεραιότητα ο συγκεκριμένος χώρος να αξιοποιηθεί για να καλύψει όλες εκείνες τις ανάγκες που η δημόσια διοίκηση στην πόλη μας πληρώνει πανάκριβα σε μισθία (στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, θεματικά πάρκα αναψυχής κ.τ.λ.). Είναι επομένως, εντυπωσιακή η εκκωφαντική σιωπή των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών αρχών και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών γι΄ αυτό το θέμα και η παντελής απουσία τους από κάθε συστηματική προσπάθεια, για να κλείσει άμεσα το Κέντρο. Φαίνεται ότι η απόλυτη προσήλωσή τους στις κυβερνητικές επιλογές, όσο κι αν αυτές στρέφονται καταφανώς –εκτός των άλλων- και κατά των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, και η εξυπηρέτηση των μικροκομματικών τους συμφερόντων είναι η απόλυτη προτεραιότητά τους. Για την άμεση παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα του Κέντρου ο κοινωνικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος.

Η δημιουργία μίας επιτροπής με μέλη τόσο από το δικηγορικό, τον ιατρικό και φαρμακευτικό σύλλογο, όσο και από μέλη των αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών, της εκκλησίας και άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών είναι επιτακτική ανάγκη, για όσο διάστημα ακόμα το κέντρο κράτησης θα είναι σε λειτουργία, και προς αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ αναλαμβάνει άμεσα αντίστοιχη πρωτοβουλία καλώντας κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμπράξει άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή. 

Διαβάστε επίσης:

Βούτηξε στο κενό για να λευτερωθεί

Το ιδεολογικό «βάθος» των στρατοπέδων συγκέντρωσης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)