to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 10.10.2019

Κοινωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής Υγείας

«Η ψυχική υγεία μπορεί και πρέπει να ειδωθεί μέσα στα ευρύτερα ψυχοκοινωνικά ζητήματα και πλαίσια στα οποία εντάσσεται, είτε πρόκειται για το ζήτημα του προσφυγικού, των ασυνόδευτων παιδιών, των ουσιοεξαρτώμενων, των αστέγων, των ατόμων με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, των ληπτών με χρόνιες και επίμονες ψυχικές διαταραχές, καθώς και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που στιγματίζονται και βιώνουν αποκλεισμούς»


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Από το 1994 έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται στις 10 του Οκτώβρη, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας.  Η ημέρα αυτή   κάθε χρόνο εστιάζει σε μια θεματική.

Φέτος, η γιορτή αυτή αφορά στην πρόληψη των αυτοκτονιών και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.  Κάθε χρόνο 800.000 άνθρωποι αφαιρούν τη ζωή τους και πολύ περισσότεροι αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν.  Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε νέους από 15 ως 29 ετών.

Το ζήτημα των αυτοκτονιών έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, μιας και έχει καταγραφεί κατά 43% αύξηση των αυτοκτονιών από το 2007 μέχρι σήμερα.

Ο  κυριότερος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας είναι η ύπαρξη ψυχικής διαταραχής. Ωστόσο, η αυτοκτονία δεν είναι μόνο εκδήλωση ψυχικής διαταραχής, ούτε όλοι οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές γίνονται αυτοκαταστροφικοί.  Ανάμεσα στους επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκτονία είναι τόσο η ανεργία και τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτή (οικονομικές δυσκολίες, οικογενειακά προβλήματα κλπ) όσο και η απομόνωση και έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Η βούληση και το διακύβευμα που μοιραζόμαστε με όλους τους φορείς της ψυχικής υγείας και της υγείας εν γένει, -αναφορικά με την πρόληψη των αυτοκτονιών- είναι ότι στην πλειοψηφία τους μπορούν να προληφθούν, εφόσον υπάρχει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες, διαθέσιμες για κάθε πολίτη που έχει σκεφτεί ή σχεδιάσει μια ενδεχόμενη απόπειρα, καθώς και σε εκείνους που βίωσαν κάποιο θάνατο από αυτοκτονία στην οικογένεια τους ή στο περιβάλλον τους. Η πρόληψη των αυτοκτονιών είναι μια  υπόθεση συλλογική.

Η διακήρυξη του Π.Ο.Υ. απευθύνεται σε εθνικές υγειονομικές αρχές, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στον προγραμματισμό της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι είναι ευθύνη τους να επεξεργάζονται πολιτικές με στόχο τη θέσπιση στρατηγικών για την πρόληψη της αυτοκτονίας και την προώθηση της ψυχικής υγείας του κοινού.

Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να ενσωματώνουν την πρόληψη των αυτοκτονιών ως βασικό τους στοιχείο. Οι τοπικές κοινότητες μπορούν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη τους, συμμετέχοντας  στην παρακολούθηση της φροντίδας,  συμβάλλοντας στην άρση των προκαταλήψεων και, στηρίζοντας  εκείνους που έχουν πληγεί ή βιώσει την αυτοκτονία.

Μέσα από την ανάπτυξη της  αλληλεγγύης μας και  με συνεργασία με  τις υπηρεσίες, τις οργανώσεις των ληπτών ψυχικής υγείας και τις οικογένειες τους, αλλά και άλλες συλλογικότητες, μπορούμε να αναγνωρίζουμε πιο έγκαιρα τις ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο, να τους υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά, να προωθήσουμε μια υπεύθυνη κουλτούρα στάσης και δράσης φιλική προς την ψυχική υγεία, ώστε να καταφέρουμε να σωθούν περισσότερες ζωές.

Το έτερο σκέλος της θεματικής της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία  φέτος αφορά την προαγωγή της. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης  η αγωγή κοινότητας, η καταπολέμηση του στίγματος και των κοινών προκαταλήψεων αναφορικά με τις ψυχικές νόσους είναι ένα προαπαιτούμενο για κάθε ουσιαστική παρέμβαση στο επίπεδο της κοινοτικής ψυχικής υγιεινής.

Η ψυχική υγεία μπορεί και πρέπει να ειδωθεί μέσα στα ευρύτερα ψυχοκοινωνικά ζητήματα  και  πλαίσια στα οποία εντάσσεται, είτε πρόκειται για το  ζήτημα του προσφυγικού, των ασυνόδευτων παιδιών, των ουσιοεξαρτώμενων, των αστέγων, των ατόμων με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, των ληπτών με χρόνιες και επίμονες ψυχικές διαταραχές, καθώς και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που στιγματίζονται και  βιώνουν   αποκλεισμούς.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πλαίσιο της φροντίδας να παραμένει ζωντανό και επίκαιρο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την υποκειμενικότητα της εποχής του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)