to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποθήκευση επικίνδυνων και μη αποβλήτων στη Μάνδρα

«Προφανώς η αδειοδότηση και εγκατάσταση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχε λάβει γνώση και ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία, αν υπήρχε διαβούλευση με αυτή, αν υπήρχε καταγραφή της αντίδρασής της και στη βάση αυτή η δυνατότητα διατύπωσης μη θετικών εισηγήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας - Ειδυλλίας και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής»


1/9/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μάνδρας-Ειδυλλίας:

Με αφορμή τις ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων και του Δημάρχου Μάνδρας - Ειδυλλίας - Ερυθρών - Οινόης για την δραστηριότητα αποθήκευσης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων της εταιρίας PERIECO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε., στην θέση “Μεσαία Γέφυρα” Μάνδρας (παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Θηβών), θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1
Δεν είμαστε γενικά αντίθετοι με τη νόμιμη, αδειοδοτημένη και τα τακτικά ελεγχόμενη λειτουργία  δραστηριοτήτων αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων. Η περιβαλλοντική διαχείριση, συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, όσο αυτά αποτελούν αναπόφευκτη εκροή της βιομηχανικής (παραγωγικής) δραστηριότητας, θα πρέπει να γίνεται υπεύθυνα, με ασφάλεια και σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται νόμιμα. Ωστόσο ακόμα και αυτές οι προβλέψεις οφείλουν να προσαρμόζονται, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα  των ελέγχων, τα ατυχήματα, τους κινδύνους που διαπιστώνονται, αλλά  δεν προβλέπονται σαφώς ή εξ αρχής.

2
Η συγκριμένη εγκατάσταση που δεν έλειπε από την ήδη επιβαρυμένη Δυτική Αττική, θα μπορούσε να εγκατασταθεί οπουδήποτε, δεδομένης της δραστηριοποίησης της εταιρείας στη συλλογή και μεταφορά επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Προφανώς η αδειοδότηση και εγκατάσταση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχε λάβει γνώση και ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία, αν υπήρχε διαβούλευση με αυτή, αν υπήρχε καταγραφή της αντίδρασής της και στη βάση αυτή η δυνατότητα διατύπωσης μη θετικών εισηγήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας - Ειδυλλίας και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.


Από τη δημόσια συζήτηση που έχει διεξαχθεί πρόσφατα στο δήμο μας  προκύπτει μια σειρά πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν στην  έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη δραστηριότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, χωρίς να συζητηθεί τίποτα με την τοπική κοινωνία και χωρίς το θέμα να απασχολήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, στο ΔΣ Μάνδρας και το ΠΣ Αττικής. Ειδικώς ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, παρέλειψε επιμελώς να ασχοληθεί με το θέμα, όταν του ζητήθηκε στις αρχές του 2019.
Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της περιφερειακής συμβούλου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτας Παππά, με την οποία τοποθετούνται γεγονότα σε χρονική σειρά και αποσαφηνίζεται πως κατά την προηγούμενη περιφερειακή περίοδο, με διοικούσα παράταξη την ''ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ'', ουδέποτε υπήρξε θετική εισήγηση υπέρ της δραστηριότητας από τη Διοίκηση Δούρου.

3
Παίρνοντας απόσταση από τη συγκεκριμένη αδειοδότηση, εκτιμούμε πως δεν είναι δυνατό διαχρονικά η  Μάνδρα και η Δυτική Αττική να συσσωρεύουν δραστηριότητες και εγκαταστάσεις που αυξάνουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την πιθανότητα ατυχημάτων.  Διαφωνούμε και θα διαφωνούμε με τη συσσώρευση. Αν υπάρχει σχέδιο για την κατανομή τέτοιων δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων πανελλαδικά, αυτό σίγουρα προβλέπει την υπερσυγκέντρωσή τους στη Δυτική Αττική. Αν δεν υπάρχει σχέδιο αλλά έλλειψη σχεδίου, να υπάρξει μέριμνα που δε θα περιγράφει απλώς την υπάρχουσα κατάσταση, εξωραΐζοντάς την, αλλά θα προβλέπει για τη Μάνδρα και τη Δυτική Αττική το μερίδιο που τους αναλογεί και μπορούν να αντέξουν. Πάντα, κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και λαμβάνοντας υπόψη τη ήδη επιβαρυντική διαμορφωμένη κατάσταση.

4
Εκ παραλλήλου, είναι επικίνδυνο και παράλογο η περιοχή μας να συσσωρεύει βαριές και επικίνδυνες εγκαταστάσεις απεριόριστα,  επειδή οι χρήσεις γης της περιοχής το επιτρέπουν, επειδή υπάρχουν εκτάσεις διαθέσιμες και επειδή οι δραστηριότητες μπορούν να αδειοδοτηθούν νόμιμα. Είναι το άλλοθι για τη διαρκή υποβάθμιση και το διαρκές επιχείρημα για αποδεχθούμε πιο εύκολα την κακή μοίρα του τόπου μας. Είναι επιτακτικό να τεθούν κάποια μέγιστα όρια στο αριθμό αδειοδοτημένων τέτοιων εγκαταστάσεων, ακόμα και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, τα οποία θα πρέπει να είναι να είναι ακόμα πιο αυστηρά αν ζώνες εγκαταστάσεων γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

5
Μας έχει γίνει συνήθεια πως η Δυτική Αττική είναι δεμένη με μια μοίρα που δεν αλλάζει, με μια προοπτική περιβαλλοντικά ολοένα δυσμενέστερη, με μια ποιότητα ζωής διαρκώς απειλούμενη. Συνηθίσαμε να δεχόμαστε τα χειρότερα, να αποδεχόμαστε το ρόλο της πίσω αυλής Αττικής και Ελλάδας που δε δικαιούται την ανάπτυξη, την περιβαλλοντική ανακούφιση και ένα άλλο καλύτερο σχέδιο.

Στο μεταξύ, ψάχνοντας για το όραμα της κυβέρνησης και για το όραμα της Περιφέρειας Αττικής για το δήμο μας και ολόκληρη τη Δυτική Αττική που πέρα από τον τερματισμό της υπέρμετρης περιβαλλοντικής της  επιβάρυνσης, θα περιελάμβανε ένα αποφασιστικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής , ανάπτυξης και περιβαλλοντικής ανακούφισης  της περιοχής, διαπιστώσαμε πως είτε αυτό δεν υπάρχει, είτε δεν υλοποιείται.

7
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής πραγματοποίησαν το 2017, στην Ελευσίνα, αναπτυξιακό συνέδριο, από τα  αποτελέσματα του οποίου προέκυπτε ένας νέος ρόλος για τη Δυτική Αττική, πέραν από αυτόν της πίσω αυλής και του υπογείου της Ελλάδας. Προέκυπτε ένα σχέδιο για ανάπτυξη και βελτιώσεις, με δράσεις και υλοποιήσεις πολλών υπουργείων. Παραπέμπουμε στα αποτελέσματα του συνεδρίου για λεπτομέρειες.


Δεδομένου αυτού σχεδίου, με πολύ δυνατά σημεία, αλλά και παραλείψεις που θα μπορούσε να επισημάνει κανείς, θέλουμε να ρωτήσουμε ποιο είναι το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητες και δυνατότητές τους, για τη Δυτική Αττική και ποιο το ειδικότερο σχέδιο καθενός για το Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας - Ερυθρών - Οινόης. Πώς ανακουφίζεται και πώς θα πιέζεται περιβαλλοντικά λιγότερο η περιοχή μας σε αυτά τα σχέδια;  Πώς συγκεκριμένα αυτά τα σχέδια θα δημιουργούν προοπτικές για την περιοχή και ποιοι θα είναι οι ρυθμοί υλοποίησης; 

Τελικά, πότε θα τεθεί ένα τέρμα στην απεριόριστη διεκπεραιωτική αδειοδότηση επιβαρυντικών και επικίνδυνων εγκαταστάσεων στην περιοχή, σωρευτικά, με το άλλοθι της αδειοδότησης στη βάση νόμιμων προϋποθέσεων; Και ποια είναι η θέση των κυβερνητικών βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)