to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 09.05.2016

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών

«Σήμερα, όπου το φάντασμα του φασισμού, του ναζισμού και του εθνικισμού επιστρέφει ξανά, απειλητικό, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και στον τόπο αυτό σηκώνουν ξανά κεφάλι οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της "Χρυσής Αυγής", το καθήκον της μνήμης οφείλει να συνδυάζεται και με την αντιφασιστική εγρήγορση. Το σύνθημα "Ποτέ πια πόλεμος-ποτέ πια φασισμός" θα πρέπει να γίνει κοινό κτήμα κάθε δημοκρατικού πολίτη»


Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Η 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων, μένει ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη των λαών, ότι κι αν γράφουν οι διάφοροι αναθεωρητές της ιστορίας, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν  ότι οι λαϊκοί αγώνες είναι μάταιοι.

Είναι χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ τον φασισμό, τον ναζισμό, τα εγκλήματά του:  το Ολοκαύτωμα και την καταστροφή  των εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης, την μαζική  εξόντωση των ρομά, των κομμουνιστών, των ομοφυλόφιλων, των ασθενών.  

Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε όσους κι όσες αντιστάθηκαν στο ναζιστικό σκοτάδι, όσους κι όσες αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, φυλακίστηκαν για να μην περάσει η βαρβαρότητα. 

Δεν ξεχνάμε ότι, στην χώρα αυτή, αναπτύχθηκε ένα από  τα μαζικότερα και ηρωικότερα κινήματα αντίστασης, ένα κίνημα που αγωνίστηκε  για «ελεύθερη Πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά», με εκατοντάδες χιλιάδες  αγωνιστές και αγωνίστριες, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ.

Και φυσικά, δεν μπορούμε παρά να απαιτούμε να ικανοποιηθεί, επιτέλους, το δίκαιο αίτημα του λαού μας για την απόδοση των γερμανικών οφειλών, αίτημα που, δυστυχώς,  προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυψαν σε σκοτεινά ντουλάπια, θυσιάζοντάς το στον βωμό αλλότριων επιδιώξεων.

Σήμερα, όπου το φάντασμα του φασισμού, του ναζισμού και του εθνικισμού επιστρέφει ξανά, απειλητικό, στην ευρωπαϊκή ήπειρο,  και στον τόπο αυτό σηκώνουν ξανά κεφάλι οι νοσταλγοί του ολοκληρωτισμού, η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», το καθήκον της μνήμης οφείλει να συνδυάζεται και με την αντιφασιστική εγρήγορση. Το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος-ποτέ πια φασισμός» θα πρέπει να γίνει κοινό κτήμα κάθε δημοκρατικού πολίτη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου.  Είμαστε βέβαιοι ότι οι αγώνες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των λαών της Ευρώπης για μια διαφορετική Ευρώπη, θεμελιωμένη στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης θα νικήσουν».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)