to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:43 | 23.03.2023

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει στον Γ. Οικονόμου για την έκθεση-χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η απάντηση της Π. Τσαπανίδου: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει συστηματικά να αντικρίσει την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια την φοβίζει»


Με βασικό επιχείρημα και εσείς τα ίδια κάνατε απάντησε η κυβέρνηση για του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την έκθεση - κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.  Ο Γ. Οικονόμου απαντώντας στη σκληρή κριτική της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπης Τσαπανίδου, μιλά για «πολακισμό», ενώ αποφεύγει να κάνει και την παραμικρή αναφορά σε όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση του η έκθεση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για την έκθεση των 43 σελίδων των ετήσιων «Country Reports on Human Rights Practices» που εκδίδουν οι ΗΠΑ, στην οποία καταγράφεται μεταξύ άλλων το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και η λίστα Πέτσα. Τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η δολοφονία του Ρομά Κ. Φραγκούλη, η βία κατά μεταναστών και προσφύγων, η καταπάτηση ελευθεριών του Τύπου. Κατηγορίες στις οποίες η χώρα μας παίρνει εξαιρετικά χαμηλό βαθμό, θυμίζοντας περισσότερο τριτοκοσμική χώρα παρά ευρωπαϊκή αστική δημοκρατία.

Αντί απαντήσεως επί της ουσίας ο Γ. Οικονόμου, επικαλέστηκε την αντίστοιχη έκθεση του 2018, για να επαναλάβει και σε αυτή την περίπτωση το κυβερνητικό αφήγημα, «όλοι είναι ίδιοι» και «όλοι φταίνε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις μεθόδους του πολακισμού κατά γράμμα, συνεχίζει μαινόμενος να ψάχνει τρόπους για να πλήξει την Κυβέρνηση, χωρίς να συγκινείται από το γεγονός ότι έτσι πλήττει την ίδια την Πατρίδα μας» απαντά το Γ. Οικονόμου στην κριτική της Π. Τσαπανίδου ότι «όποιος διαβάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμφωνήσει ότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Δεν πάει άλλο!», η οποία έκανε λόγω για «διεθνή διασυρμό» της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να «σταματήσει η σπέκουλα» αναφέροντας ότι «προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα, όπως καταγράφεται και στις ενδελεχείς και καλά τεκμηριωμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών που σημειώνουν την πρόοδο που συντελείται».

Π. Τσαπανίδου: «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει συστηματικά να αντικρίσει την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια την φοβίζει»

Στον κ. Οικονόμου απάντησε εκ νέου η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, καλώντας τον ίδιο και την κυβέρνηση να αντικρίσουν επιτέλους την αλήθεια, δηλαδή «τη δεινή θέση στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα με τον πολιτική της συγκάλυψης». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Π. Τσαπανίδου:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφεύγει συστηματικά να αντικρίσει την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια την φοβίζει.  Ό,τι όμως και να κάνει δεν μπορεί να αποκρύψει την δεινή θέση που έχει οδηγήσει την χώρα με την πολιτική της συγκάλυψης εδώ και 4 χρόνια.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας μακρυά από την περιπέτεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Για την Ελλάδα που θέλουμε και μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε».

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Ένας απεγνωσμένος και ασυγκράτητος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της Πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς γνώση και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια- θέλει να πιστέψουμε πως στην ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα βρήκε άλλο ένα «εύρημα» για να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν στην προσπάθεια του αυτή πλήττει την Πατρίδα. Παραβλέπει φυσικά ότι παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές και στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας.

Προς ενημέρωση της κ. Τσαπανίδου και υπενθύμιση του λοιπού ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την έκθεση σχετικά με το 2018, επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου το State Department επισημαίνει ήδη στην πρώτη σελίδα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται «καταγγελίες για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, διαφθορά και βία που είχε ως στόχο μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, και πρόσφυγες γυναικόπαιδα», ενώ στην έκθεση καταγράφονται επίσης επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς.

Στην ενότητα που αφορά βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά, η έκθεση για το 2018 σημειώνει πως «έχουν γίνει αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά, περιλαμβανομένων παιδιών, σε αστυνομικά κέντρα και δομές κράτησης».

«Οι συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, περιλαμβανομένων των κρατητηρίων, δεν ευθυγραμμίζονταν σταθερά με τα εθνικά και τα διεθνή στάνταρ», σημειώνει χαρακτηριστικά το State Department.
Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε αυθαιρεσίες, σημειώνει ότι το 2018 «ΜΚΟ ανέφεραν περιστατικά βίας εκ μέρους δυνάμεων ασφαλείας με ρατσιστικό κίνητρο ή κίνητρο το μίσος», προσθέτοντας πως το 2017 οι εποπτικές υπηρεσίες κατέγραψαν 117 καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας από δυνάμεις της τάξης.

Στο σκέλος της έκθεσης για τις ελευθερίες, αναφέρεται ότι «δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα σωματικών επιθέσεων, παρενόχλησης ή λόγω της δουλειάς τους σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις». Παρεμφερή ζητήματα καταγράφονται και στις εκθέσεις των άλλων χρόνων που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας σταματήσει λοιπόν η σπέκουλα. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα, όπως καταγράφεται και στις ενδελεχείς και καλά τεκμηριωμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών που σημειώνουν την πρόοδο που συντελείται. H ίδια η έκθεση του State Department άλλωστε αναφέρει ότι: «η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στη δημόσια διοίκηση και την Κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις μεθόδους του πολακισμού κατά γράμμα, συνεχίζει μαινόμενος να ψάχνει τρόπους για να πλήξει την Κυβέρνηση, χωρίς να συγκινείται από το γεγονός ότι έτσι πλήττει την ίδια την Πατρίδα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)