to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:08 | 03.12.2014

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ


Σήμερα 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, βιώνουν κάποια μορφή αναπηρίας. Στην Ελλάδα τα άτομα με μακροχρόνιες σωματικές, νοητικές, πνευματικές και αισθητηριακές αναπηρίες ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, δίχως ωστόσο, να έχουν επίσημα καταμετρηθεί.

Ορατά πλέον και βιωματικά είναι τα αποτελέσματα των αναπηροκτόνων μνημονιακών πολιτικών για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους με πιο πρόσφατο παράδειγμα, την μη αποδοχή 1 εκ των 2 τροπολογιών σχετικά με τη μεταφορά θέσης φοιτητών που υπάγονται στην ως άνω κατηγορία σε Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπ. Παιδείας δεν δέχτηκε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μετεγγραφές η οποία έδινε τη δυνατότητα σε επιτυχόντες φοιτητές οι οποίοι έχουν γονείς-τέκνα-συζύγους και αδελφούς με αναπηρία 67%, να μεταφέρουν την θέση τους σε Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ κοντά στο τόπο κατοικίας τους.

Η νομοθεσία (53 του ν. 4264/2014) ορίζει ότι το δικαίωμα αυτό το έχουν οι επιτυχόντες που οι γονείς-αδέρφια-τέκνα και σύζυγοι έχουν ΑΝΑΠΗΡΊΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 67% δηλαδή 68% και άνω με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τη δυνατότητα μεταφοράς της θέσης του όσοι έχουν ποσοστό 67%.

Να υπενθυμίσουμε πως ανέκαθεν η νομοθεσία συμπεριελάμβανε στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου την κατηγορία του 67%, γεγονός που υποδεικνύει είτε συντακτικό λάθος της παρούσας διάταξης είτε σκόπιμη και στοχευμένη κατάργηση του δικαιώματος αυτού που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ανθρώπων με Αναπηρία καθώς και το προαιρετικό πρωτόκολλό της χωρίς καμιά επιφύλαξη και αφετέρου να προβεί σε άμεσα και επαρκή μέτρα για την έμπρακτη άρση των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης και των αποκλεισμών των ανθρώπων με αναπηρία από την εκπαίδευση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)