to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 14.05.2012

left.gr

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των 4

Μετά τη συνάντηση των τριών εντολοδόχων αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Κυριακής και τις συναντήσεις του Κάρολου Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο κατά μόνας με τους υπόλοιπους αρχηγούς προέκυψε ξεκάθαρα η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας που να εκφράζει τη λαϊκή βούληση.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένοντας στην πρόθεσή του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά το ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες απέβησαν άκαρπες, θα συγκαλέσει εκ νέου τη Δευτέρα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θα προσκαλέσει σε αυτό τους Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη για έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων.


Οι μέχρι τώρα συζητήσεις (όπως αυτές προκύπτουν από το ρεπορτάζ), αλλά και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που έγιναν μετά από κάθε συνάντηση δημιουργούν το εύλογο ερώτημα σχετικά με σύνθεση της συνάντησης που κάλεσε ο κ. Παπούλιας σε διαβούλευση. Με ποιο σκεπτικό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να επαναφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου με τους υπόλοιπους τρεις; Αφού με βάση τα όσα δήλωσε τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προέκυψε ουδεμία σύγκλιση και πολιτική συμφωνία και το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης έχει ρητά απορριφθεί από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Κυριακής από την Κουμουνδούρου. Επίσης όσον αφορά τα πέντε σημεία διαλόγου που διατύπωσε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε την εντολή διερεύνησης, δεν υπήρξε καμία πολιτική συμφωνία. Σημεία, άλλωστε, που είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική των δύο μνημονιακών κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Παιχνίδι εντυπώσεων

Είναι προφανές ότι γίνονται προσπάθειες να στηθεί ένα παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους των αρχηγών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι δυνατόν να καταπατήσει τη λαϊκή ετυμηγορία και να προχωρήσει σε "κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου". 


Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι απλώς περιττή σε μία τέτοια συνάντηση. Είναι και μέρος ενός κόλπου που προσπαθεί να εμφανίσει τα τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ) να έχουν κοινή βάση διαλόγου, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά. Αντιθέτως, σύμπτωση περί "οικουμενικής πέρα από πρόσωπα" υπάρχει μεταξύ των υπόλοιπων τριών μόνο. Για αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση


"Τα νούμερα βγαίνουν. Ας κάνουν, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση μόνοι τους, όπως το ‘χουν αποφασίσει. Αν πάνε σε εκλογές, θα το κάνουν γιατί δεν κατάφεραν να παγιδεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ και όχι γιατί δεν έβγαινε κυβέρνηση καθώς από μόνοι τους συγκεντρώνουν 168 έδρες. Δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια κυβέρνηση", λένε στην Κουμουνδούρου. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον συζητά με την κοινωνία στις συνελεύσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα με εκπληκτική συμμετοχή. Εκεί δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει την πορεία του μαζί με το λαό μέχρι την οριστική κατάργηση των μνημονίων που χρεοκοπούν την κοινωνία.


Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυριακή 13.5.2012 (βίντεο).




Διαβάστε και τη σχετική ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)