to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια “κομπλεξική" αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον πυλώνα του αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα, και μια από τις μεγάλες προοδευτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον πυλώνα του αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα, και μια από τις μεγάλες προοδευτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι μια διαπίστωση που απορρέει τόσο από την εκλογική μας απόδοση, όσο και από τον ρόλο που διαδραματίζουμε σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, από όσα έχουμε αφήσει ως παρακαταθήκη και όσα διαμορφώνουμε και προετοιμάζουμε για το επόμενο διάστημα.


Ο διάλογος και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τα πλούσια ιδεολογικά ρεύματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν οδηγό για την μετεξέλιξη και εμβάθυνση της παράταξής μας και πυξίδα για το μέλλον. Η αυτοκριτική και η αναζήτηση των κακώς κειμένων, λαθών και παραλείψεων από την πλευρά μας για την ήττα του περασμένου Μαίου και Ιουλίου θα πρέπει να μας κινητοποιήσει δημιουργικά, να ενισχύσει τις ζυμώσεις και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, με ενεργό το ρόλο της κοινωνίας και των πολιτών, των μελών μας, όλων μας.


Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική κοινωνία δεν επετρέπουν αδιέξοδες ομφαλοσκοπήσεις, ούτε εσωστρέφεια. Όλοι συμφωνούμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή δεξιά των τελευταίων δεκαετιών, μια κυβέρνηση που πάει τη χώρα πίσω, με οπισθοδρομικές ιδέες και ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Κι ενώ είχαμε κάνει σημαντικά θετικά βήματα μπροστά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να επαναφέρει και πάλι την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στην κοινωνία, στα νοικοκυριά, στην αγορά, στην μεγάλη πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων, στα ευάλωτα στρώματα, στη μεσαία τάξη. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν είναι μια κομπλεξική αντιπολίτευση. Αντίθετα παράγουμε στέρεο και προοδευτικό λόγο, καταθέτουμε προτάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, ασκούμε γόνιμο και ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Δεν θα κάνουμε ό,τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας όχι σε όλα, σπέρνοντας fake news, προκαλώντας τεχνητή πολιτική ένταση επειδή λησμονούσαν την εξουσία. Σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, εμάς μας απασχολούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, η διαμόρφωση μιας συμπαγούς εξωτερικής πολιτικής που προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της εργασίας, των μισθών, της οικονομίας συνολικά, ώστε όλοι να επωφελούνται από την ευημερία και τη σταθερότητα στη χώρα μας.


Έχουμε λοιπόν μπροστά μας κρίσιμα θέματα και μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν οργανωμένη πολιτική απάντηση. Είναι απαραίτητο να κινηθούμε συλλογικά, να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί οι πολίτες δεν μας τίμησαν με την ψήφο τους για να είμαστε εσωστρεφείς. Μας τίμησαν με τη ψήφο τους για να κάνουμε παραγωγική αντιπολίτευση, να ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση, να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα, για τις προκλήσεις που έχει η πατρίδα μας και η κοινωνία.


Το συνέδριο μας και οι ανοιχτές μας εκδηλώσεις αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία απολογισμού και προγραμματισμού. Όσο πιο σοβαρή και διεισδυτική είναι η αυτοκριτική μας, τόσο ταχύτερα θα ανακτήσουμε τη στήριξη τμημάτων της κοινωνίας που παλαιότερα ήταν μαζί μας και σήμερα είναι σε απόσταση από εμάς, ή κοινωνικών ομάδων που έχουν πλέον υιοθετήσει κριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που την πίστεψαν τον Ιούλιο, αλλά διαπίστωσαν γρήγορα πως εξαπατήθηκαν.


Θα προχωρήσουμε ενωμένοι με σχέδιο – πρόγραμμα και υπό την ηγεσία του Τσίπρα, με το βλέμμα στην κοινωνία. Εκεί δηλαδή που θέλουμε και μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, στον πυρήνα των κοινωνικών προκλήσεων, ως δύναμη ευθύνης, ως πολιτική δύναμη που παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και ξέρει να κάνει θετικά βήματα για την πατρίδα μας.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)