to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 19.09.2020

Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά με σεβασμό την εμβληματική μορφή της αμερικανικής δικαιοσύνης, Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Με τον θάνατό της παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία.


Ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, γεμίζει με θλίψη όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο, γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του στην εμβληματική μορφή της δικαιοσύνης που έφυγε από τη ζωή.

«Ανυποχώρητα υπερασπίστηκε τις προοδευτικές και φιλελεύθερες αξίες, τα δικαιώματα των γυναικών και της λοάτκι κοινότητας», θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει πως, δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια της θητείας της, συγκέντρωσε τα πυρά συντηρητικών δυνάμεων, όπως και το ότι σήμερα όλοι την αποχαιρετούν με σεβασμό.

«Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη τόσο για τις ΗΠΑ, που συγκλονίζονται από τους σημερινούς αγώνες ενάντια στο ρατσισμό, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο που θα συνεχίσει να εμπνέεται από τις αξίες και τη διαδρομή της», συμπληρώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται πως η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, πέθανε χθες, σε ηλικία 87 ετών, ενώ τον θάνατό της ανακοίνωσε το κορυφαίο όργανο του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης.

Η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας «επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας» από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο. Έφυγε «στην κατοικία της, με την οικογένειά της γύρω της», διαβεβαίωσε.

Αλλαγή στις ισορροπίες υπέρ των συντηρητικών

Με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η αποχώρηση της Γκίνσμπεργκ από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)