to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 02.02.2017

Διεθνή

Ο συριακός στρατός διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κοντά στο Χαλέπι

Ο συριακός στρατός διαμήνυσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βορειοανατολικά του Χαλεπίου, σε μία συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Τουρκία η οποία υποστηρίζει μια ξεχωριστή στρατιωτική εκστρατεία στη βόρεια Συρία.


Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απωθήσει με γρήγορους ρυθμούς το Ισλαμικό Kράτος τις δύο τελευταίες εβδομάδες, προωθούμενες σε μια απόσταση 6 χλμ. από την πόλη αλ-Μπαμπ την οποία οι τζιχαντιστές αγωνίζονται να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους.

Τα εδαφικά κέρδη του στρατού μπορεί να προκαλέσουν αντιπαράθεση με την Τουρκία, η οποία έχει στείλει άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων για να υποστηρίξει σύρους αντάρτες που μάχονται κατά του ΙΚ και οι οποίοι προσπαθούν επίσης να καταλάβουν την αλ-Μπαμπ.

Η επίθεση της Άγκυρας, η οποία εξαπολύθηκε πέρυσι, έχει σκοπό να απωθήσει τόσο το ΙΚ όσο και τους μαχητές των Κούρδων της Συρίας από τα σύνορά της, καθώς η Τουρκία θεωρεί πως και δύο οργανώσεις συνιστούν απειλή για την ασφάλειά της.

Το γενικό επιτελείο του συριακού στρατού ανέφερε πως κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους ανακατέλαβαν περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά από το Ισλαμικό Κράτος, και μια έκταση 16 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Χαλέπι με την αλ-Μπαμπ στα βορειοανατολικά.

"Αυτό το κατόρθωμα διευρύνει τις ασφαλείς περιοχές γύρω από την πόλη του Χαλεπίου και είναι η αφετηρία για (περισσότερες) επιχειρήσεις εναντίον του Ντάες (ΙΚ)", ανέφερε στρατιωτικός εκπρόσωπος σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο στρατός "επιβεβαιώνει ότι παραμένει δεσμευμένος στην... προστασία των αμάχων και στη διατήρηση της ενότητας του εδάφους της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας", προστίθεται στην ανακοίνωση, μια παρατήρηση που απευθύνεται προφανώς στην Τουρκία.

Η επίθεση της Τουρκίας έχει οδηγήσει τις παρατάξεις των ανταρτών τις οποίες υποστηρίζει --ορισμένες από τις οποίες πολεμούν επίσης κατά των δυνάμεων του πρόεδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ-- στα περίχωρα της αλ-Μπαμπ, σύμφωνα με μια μκο που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο.

Η Άγκυρα αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία θα παραδώσει την αλ-Μπαμπ στον Άσαντ αφού εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την πόλη.

Πηγή της στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε την Τετάρτη πως ο συριακός στρατός έχει σκοπό να φθάσει στην αλ-Μπαμπ και είναι έτοιμος να "συγκρουστεί με τις FSA πολεμώντας" στο πλευρό του τουρκικού στρατού αν χρειαστεί.

Η Τουρκία εξαπέλυσε την εκστρατεία "Ασπίδα του Ευφράτη" στη Συρία προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της από το Ισλαμικό Κράτος και να σταματήσει την προέλαση της ισχυρής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η παροχή βοήθειας στους αντάρτες για να ανατρέψουν τον Άσαντ δεν θεωρείται πλέον προτεραιότητα για την Άγκυρα.

Η εκστρατεία "Ασπίδα του Ευφράτη" έχει δημιουργήσει ουσιαστικά μια ζώνη ασφαλείας η οποία ελέγχεται από υποστηριζόμενες από την Τουρκία ανταρτικές οργανώσεις, παρεμβάλλοντας εμπόδια στα σχέδια της YPG να συνδεθεί με τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές στην βορειοανατολική και βορειοδυτική Συρία.

Η YPG, που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μάχεται επίσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και η υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους κούρδους μαχητές έχει προκαλέσει ένταση με την Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)