to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 07.05.2020

πηγή: eniaiosyppo.gr

Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Υπάλληλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς & Νήσων στηρίζει την κινητοποίηση των εργαζόμενων στον σύγχρονο πολιτισμό

«Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονται στα όρια του βιοπορισμού, αντιμετωπίζουν από τη μια το φάσμα της ανεργίας για όλη την υπόλοιπη χρονιά κι από την άλλη την άλλη την αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης». Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπάλληλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων.


Ολόκληση η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε την ευθύνη να εισηγηθεί τα κριτήρια για να μην υπάρχουν αποκλεισμοί από το επίδομα των 800 ευρώ, να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους μικρούς χώρους πολιτισμού, καθώς και να καταρτίσει προγράμματα που θα στηρίξουν τον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού στη δύσκολη συγκυρία που εισέρχεται.

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονται στα όρια του βιοπορισμού, αντιμετωπίζουν από τη μια το φάσμα της ανεργίας για όλη την υπόλοιπη χρονιά κι από την άλλη την άλλη την αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο χώρο του πολιτισμού δηλώνουμε ότι:

Η απαράδεκτη και προκλητική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει. Η περιφρόνηση στα αιτήματα των εργαζόμενων, η απαξίωση κάθε δημιουργικότητας, ο αυταρχισμός και η προώθηση της ατζέντας των κάθε λογής «χορηγών» και «Ιδρυμάτων» στο χώρο του πολιτισμού είναι η καθημερινή πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ εδώ και πολύ καιρό.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των σωματείων του πολιτισμού και των εργαζόμενων στο θέαμα-ακρόαμα. Ζητάμε να δοθεί αναδρομικά, αλλά και για την υπόλοιπη χρονιά το επίδομα σε όλους όσοι αποδεικνύεται από τα ένσημα ή τη φορολογική τους δήλωση ότι απασχολούνται στο θέαμα-ακρόαμα, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σύμβαση.

Ζητάμε η μείωση ενοικίου και οι φορολογικές ελαφρύνσεις να ισχύσουν για όλους τους εργαζόμενους στο θέαμα και ακρόαμα, καθώς και για όλους τους φορείς του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων που έκλεισαν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και είναι υπόθεση του ΥΠΠΟΑ να φροντίσει να προσφέρεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, με βάση τις οδηγίες των ειδικών της υγείας, να βρει τις κατάλληλες λύσεις ώστε να μην υπάρχει ένα καλοκαίρι χωρίς πολιτισμό, αυξάνοντας γενναία τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ και προσανατολίζοντας τον σε αυτή την κατεύθυνση.

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να στηριχτεί η παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού, τόσο για τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων όσο και για την ισότιμη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό: να παραχθούν ντοκιμαντέρ, ταινίες και animation για τη χρήση τους σε μουσεία και στη δημόσια τηλεόραση, να παραχθούν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις για υπαίθριες εκδηλώσεις ή για ψηφιακή προβολή, συναυλίες που θα περιοδεύσουν σε γειτονιές, να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα για την τέχνη για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να ανατεθεί σε εικαστικούς ο σχεδιασμός προϊόντων που θα αναζωογονήσουν τα πωλητήρια του ΤΑΠΑ, να σχεδιαστούν προγράμματα επιμόρφωσης καλλιτεχνών σε ψηφιακά περιβάλλοντα από αναγνωρισμένα Ωδεία και καλλιτεχνικές Σχολές, να δημιουργηθεί ξανά ένα γενναίο κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης του βιβλίου,  ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα για το τι θα μπορούσε να κάνει σε αυτή τη συγκυρία το ΥΠΠΟΑ με αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του και αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών του που σκοπίμως έχουν απαξιωθεί από την πολιτική ηγεσία.

Δεν θέλουμε ο σύγχρονος πολιτισμός να είναι το «πάρεργο» του ΥΠΠΟΑ. Ζητάμε να αντιμετωπίζεται ισότιμα, με στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ενεργή παραγωγική και δημιουργική εμπλοκή των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στην πολιτιστική πολιτική και τη σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με τα μνημεία. Η χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής από τα ΔΣ Νομικών Προσώπων που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, και η λειτουργία τους με κριτήρια «αγοράς», ειδικά σε αυτή την κρίση, έδειξε τα επικίνδυνα όριά της.

Να πάψουν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον σύγχρονο πολιτισμό και στο θέαμα-ακρόαμα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και ειδικότητας, να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας ή ως «χομπίστες».

Τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας πρέπει να σχεδιάσουν ένα νομοθετικό πλαίσιοπου θα βάλει τέλος στις απλήρωτες πρόβες, στις συμβάσεις μιας μέρας, στη μαύρη εργασία, στην απλήρωτη εργασία στο χώρο του πολιτισμού.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7/5/2020 στις 12 μ στο Σύνταγμα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)