to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Λακωνική Μάνη

Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λακωνική Μάνη, τάσσεται με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).


Ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λακωνική Μάνη, τάσσεται με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η ΓΣ του ΣΕΑ «εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Επιτροπή Αγώνα των Μανιάτικων συλλόγων και των Μανιατών ενάντια στην εγκατάσταση, σε πρώτη φάση, 42 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου ύψους 120 μ. και των συνοδών έργων, στη χερσόνησο της Λακωνικής Μάνης που εγκρίθηκαν ύστερα από κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του ΚΑΣ με τις υπ' αρ. ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΑΠΚ/∆ΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/ 33352/19612/803/213 (03/02/17) και ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΑΠΚ/∆ΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/ 24122/13998/594/164 (26/01/2017) Υπουργικές Αποφάσεις».

«Η μανιάτικη χερσόνησος είναι γεμάτη από αναρίθμητα αρχαία και νεώτερα μνημεία (πάνω από 30.000 παλαιοντολογικά και προϊστορικά ευρήματα, 269 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, 1.000 πύργοι, πάνω από 400 παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες), τα μοναδικά παγκοσμίως λιμναία σπήλαια του Δυρού (καθώς και άλλα ανεξερεύνητα ακόμη), συγκεντρώνοντας το 70% του συνόλου των παραδοσιακών οικισμών ολόκληρης της χώρας (96 παραδοσιακοί οικισμοί στον Δήμο Ανατολικής Μάνης επί συνόλου 118 σε όλη την Πελοπόννησο)», αναφέρει το ψήφισμα, που καταλήγει:

«Συντασσόμαστε με τη θέση των συναδέλφων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας σύμφωνα με την οποία “τα ανωτέρω αιολικά πάρκα συνιστούν επέμβαση μείζονος σημασίας από την οποία θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στα διάσπαρτα στην περιοχή μνημεία, τα οποία χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους νεώτερους χρόνους όσο και στο άμεσο περιβάλλον τους. Θα πληγεί δηλαδή αυτή η ξεχωριστή γεωγραφική, ιστορική, οικιστική και πολιτισμική ενότητα με συνέπεια την απώλεια της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της και της αυθεντικότητας του χαρακτήρα της"».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)