to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 28.02.2013

Κοινωνία

Ο Στυλιανίδης προτείνει Μεικτό Πανεπιστήμιο

Την πρότασή του για Μεικτό Πανεπιστήμιο, με επικεφαλής επενδυτή... μάνατζερ, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.


 
 
 
 
Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο, με τίτλο «Εκπαίδευση και Καινοτομία στον 21ο αιώνα - Ανοίγοντας τα σύνορα στην Επιχειρηματική Αγορά», ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «το στοίχημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος χάθηκε το 2001 και το 2007, αφήνοντας το ελληνικό πανεπιστήμιο καθηλωμένο στο χθες, παρηκμασμένο, απομονωμένο διεθνώς, με ελλιπή χρηματοδότηση και ξεκομμένο απ' την αγορά».
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο χρόνος που απαιτείται για μία νέα αναθεωρητική προσπάθεια, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας», και επεσήμανε ότι «για να μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις δεν αρκεί πλέον να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος, αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει».
 
Κατά τον κ. Στυλιανίδη, «ο προϋπολογισμός της χώρας μας επαρκεί για τη χρηματοδότηση περίπου 15 πανεπιστημίων από τα 25 που διαθέτουμε, με συνέπεια να απειλούνται τα υπόλοιπα με κλείσιμο ή μαρασμό και να διακυβεύεται πλήρως στην πράξη η συνταγματική επιταγή για δημόσια δωρεάν παιδεία».
 
Το σχέδιο που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να «ξεπεραστεί αναθεωρητικά το εμπόδιο του άρθρου 16», είναι «μία μετεξέλιξη της πρότασης που προβλέπει μία έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα», όπως ότι αξιολογείται πιλοτικά η υλική και άυλη αξία κάποιων ΑΕΙ, καθώς και το ότι μετοχοποιείται το 49% και διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην παιδεία. Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και το αναπτυξιακό μάνατζμεντ του Ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
 
Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ο κ. Στυλιανίδης ότι «τα νέα Μεικτά Πανεπιστήμια που δημιουργούνται αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους, και αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν-, αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός».
 
Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι με την πρότασή του, «δημιουργείται μία νέα πηγή για το ΑΕΠ, ισοδύναμη ή και ισχυρότερη απ' τον τουρισμό και τη ναυτιλία, διότι δεν λειτουργεί ούτε εποχικά ούτε μονοθεματικά, αλλά όλο το χρόνο και σε πολλά πεδία, δίνοντας πολλαπλάσια έσοδα για την οικονομία και νέα δυναμική για την εξωτερική μας πολιτική».
 
 
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)