to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:50 | 08.10.2013

Κοινωνία

Ο Στουρνάρας παραδέχθηκε τις αυτοκτονίες. Με το καλό κι ο Ψαριανός

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


Επιτέλους, κάποιος κυβερνητικός παράγοντας παραδέχθηκε ότι η αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Κι όχι όποιος κι όποιος παράγων, ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών, ο πολύς Ιωάννης Στουρνάρας, που δήλωσε χθες ενώπιον του Χατζηνικολάου ότι «οι αυτοκτονίες έχουν να κάνουν με το ότι κόσμος βρέθηκε άνεργος, με το ότι κλείσανε επιχειρήσεις λόγω της κρίσης». Αν μη τι άλλο έχει περισσότερη τσίπα από τον Ψαριανό, που αποδίδει της αυτοκτονίες στα ιοβόλα βέλη του έρωτα, αν και το να έχεις περισσότερη τσίπα από τον Ψαριανό δεν είναι και επίτευγμα εφάμιλλο της συγγραφής της «Ιλιάδας». Δεν σε βραβεύει η Ακαδημία Αθηνών, ούτε εκπτωτικό κουπόνι από την «Πίτσα Ντόμινο» δεν παίρνεις.

Ο κόσμος βρέθηκε άνεργος, έκλεισαν οι επιχειρήσεις, απεφάνθη ο υπουργός. Έτσι από μόνος του βρέθηκε ο κόσμος άνεργος, από μόνες τους, από βίτσιο των ιδιοκτητών, έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Η κρίση ως φυσικό φαινόμενο, ως κατακλυσμός, ως θεομηνία. Ούτε μνημόνια, ούτε PSI, ούτε λιτότητα, η καταστροφή ήρθε ουρανοκατέβατη, σαν τις ακρίδες που έστειλε ο Γιαχβέ, για να κατασπαράξουν τις σοδειές του Φαραώ. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για τις αυτοκτονίες, για την ανεργία που έφτασε στο 27%, για την φτώχεια που κατατρώει έναν στους τρεις, για την ξενιτιά, για τη θλίψη;

Ας είναι. Η παραδοχή είναι από μόνη της μεγάλο πράγμα. Αναγνωρίζεις την αμαρτία, εξομολογείσαι, μεταστρέφεσαι. Αμ δε που μεταστρέφεσαι. Το βράδυ παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής για τις αυτοκτονίες, το πρωί της ίδιας μέρας είχε καταθέσει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014, με το οποίο δίνει παράταση στην πολιτική που αφαιρεί ζωές. Ελάχιστο αίμα έχει μείνει στον ασθενή μετά από τέσσερα έτη αλλεπάλληλων αφαιμάξεων κι αυτό θα το αποστραγγίξουνε το 2014, αφαιρώντας διαμιάς 5,5 δισ., 2,1 από την αύξηση των φόρων και 3,4 από τη μείωση των δαπανών.

Παραδέχονται τις ευθύνες για τις αυτοκτονίες και μετά πάνε και κόβουν άλλα 2,6 δισ. από την απισχνανσμένη Υγεία και την παραπαίουσα Πρόνοια. Τώρα που οι πολίτες έχουν ανάγκη από περίθαλψη, από φροντίδα, από φάρμακα, πάνε και τους κόβουνε την περίθαλψη, την φροντίδα, τα φάρμακα. Σήμερα, στην εποχή της κατάθλιψης, του άγχους, του αυτοκτονικού ιδεασμού, που είναι πιο αναγκαίες παρά ποτέ οι δομές ψυχικής υγείας, διαλύουν ακόμη και το ελάχιστο που έχει απομείνει ζωντανό.

Όταν δεν γνωρίζεις και πράττεις, το πολύ –πολύ να κατηγορηθείς για αμέλεια. Όταν γνωρίζεις και συνεχίζεις, δεν τον γλιτώνεις τον δόλο κι ας είσαι και ο Στουρνάρας, το αγαπημένο παιδί του συστήματος. Και δεν μπορείς να επικαλεστείς και μειωμένο καταλογισμό, όπως θα μπορούσε να πράξει ανέτως ο Ψαριανός.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)