to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 23.11.2022

Οικονομία

Ο Στουρνάρας επιβεβαίωσε την επικείμενη αύξηση των «κόκκινων» δανείων

«Όταν έχεις συνδυασμό αύξησης των δόσεων λόγω αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή θα ανέβει και η δόση του στεγαστικού, θα ανέβουν και οι δόσεις στις επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα στις τράπεζες» δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, παραδέχθηκε πως θα υπάρξει αύξηση των «κόκκινων» στο επόμενο διάστημα, αν και εκτίμησε πως η αύξηση αυτή δεν θα είναι «δραματική». Παράλληλα, πρόβλεψε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση του επιτοκίου της σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες φορές, όταν η ΕΚΤ τα είχε αυξήσει κατά 0,75% - κάτι που έχουν υπονοήσει άλλωστε και αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Μιλώντας σε live podecast του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε το αυτονόητο, πως «σαφώς αύξηση των κόκκινων δανείων», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όταν έχεις συνδυασμό αύξησης των δόσεων λόγω αύξησης των επιτοκίων, δηλαδή θα ανέβει και η δόση του στεγαστικού, θα ανέβουν και οι δόσεις στις επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα στις τράπεζες».

Πρόσθεσε πως «έχεις και την αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας», λέγοντας πως αυτή «δεν είναι μεγάλη», επειδή «το κράτος ειδικά στην Ελλάδα έχει δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια». Ωστόσο κι εδώ έστειλε το μήνυμα πως η βοήθεια του κράτους «δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λογαριασμούς των καταναλωτών στο προσεχές μέλλον. Στο σημείο αυτό ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε απλώς την ελπίδα του, πως όταν τελειώσει η βοήθεια από το κράτος «να έχει σταματήσει και ο πόλεμος» στην Ουκρανία.

Επίσης, μίλησε για «λάθος», καθώς όταν η Ρωσία «εργαλειοποίησε το φυσικό αέριο κόβοντας την προσφορά φυσικού αερίου, εμείς συνεχίσαμε στην Ευρώπη με το μοντέλο target να τιμολογούμε την ηλεκτρική ενέργεια με βάση την οριακή τιμή μονάδος, που ήταν μονάδα φυσικού αερίου, πολύ ακριβό». Πρόσθεσε με νόημα πως «άλλο πράγμα να χρησιμοποιείς τους πόρους σου με βάση αυτό το σύστημα mail to order, που πράγματι το φυσικό αέριο ως ακριβότερο έρχεται τελευταίο, πρώτα βάζεις τους λιγνίτες, που δεν είναι και επιθυμητό για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά τα υδροηλεκτρικά, την πράσινη ενέργεια και τελευταίο το φυσικό αέριο».

Για το θέμα των επιτοκίων δήλωσε ότι «θα πάμε σε πιο λογικές αυξήσεις". Όσον αφορά δε στα επιτόκια των καταθέσεων εκτίμησε ότι παρόλο που η ΤτΕ δεν έχει αρμοδιότητα να πιέσει τις τράπεζες "σιγά - σιγά" θα τα αυξήσουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)