to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 29.11.2013

leftist

Πολιτική

O Στουρνάρας έχει δίκιο

Χάρη στους κκ .Σαμαρά και Στουρνάρα , το κράτος κάνει φορολογική επιδρομή στα φτωχά νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που αφήνει στο απυρόβλητο τους έχοντες και κατέχοντες.


Οι πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση. Για να τεκμηριώσει την άποψή του, ο υπουργός συνέκρινε το ποσοστό των φόρων επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα (22,8%) με το αντίστοιχο της ευρωζώνης (25,5%).

Πάρα την εύλογη αγανάκτηση που μπορεί να προκάλεσε σε όλους όσοι αναγκάστηκαν να χρεωθούν για να πληρώσουν το μπαράζ φόρων των τελευταίων μνημονιακών ετών, ο κ. Στουρνάρας έχει δίκιο. Ή μάλλον, έχει δίκιο από μια σκοπιά. Γιατί από μια άλλη έχει εντελώς άδικο.

Όντως στην Ελλάδα μια ομάδα πολιτών, οι πλούσιοι, δεν αγχώνονται ιδιαίτερα με τη φορολογία. Κατ’ αρχάς, εν μέσω χρεοκοπίας θεσμοθετήθηκε η μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45 στο 42%. Δηλαδή, οι πλούσιοι πληρώνουν «με το νόμο» λιγότερα απ’ ότι στο παρελθόν. Επιπλέον, η πλήρης διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, η διαιωνιζόμενη απουσία τους περιουσιολογίου, καθώς και η πασιφανής έλλειψη πολιτικής βούλησης για να παταχθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, έχουν σαν αποτέλεσμα να πληρώνει όποιος θέλει όσα θέλει. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε κατ’ ελάχιστον τη λίστα Φαλτσιάνι (γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ) με τους μεγαλοκαταθέτες της ελβετικής HSBC. Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάρη στα στοιχεία που αποκόμισαν από τη λίστα Φαλτσιάνι και άλλες ανάλογες λίστες.

Από μια άλλη σκοπιά όμως, ο υπουργός έχει τελείως άδικο. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχει μια κοινωνική ομάδα, οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι, που παραδοσιακά υπερφορολογούνται. Μάλιστα, μετά το Μνημόνιο, η φορολόγησή της έχει πάρει τα χαρακτηριστικά της αφαίμαξης. Μισθωτοί και συνταξιούχοι συνιστούν τους εύκολους στόχους του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών, αφού δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους. Τώρα η κατάσταση φτάνει στο μη περαιτέρω, αφού  βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της δήμευσης  των σπιτιών τους. Σε μια χώρα που, λόγω ιστορικών ιδιαιτεροτήτων, η ιδιοκατοίκηση είναι πολύ υψηλή, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα σπίτια των πολλών σαν κανονικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ δεν στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Εν ολίγοις, χάρη στους κκ .Σαμαρά και Στουρνάρα , το κράτος κάνει φορολογική επιδρομή στα φτωχά νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που αφήνει στο απυρόβλητο τους έχοντες και κατέχοντες.

Με τις δηλώσεις του ο υπουργός απαντάει, χωρίς να το θέλει βέβαια, και στο ερώτημα πού θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το πρόγραμμα ανακούφισης των ασθενέστερων που έχει εξαγγείλει. Μα από αυτούς ακριβώς που το κράτος επιμένει να υποφορολογεί, από τους έχοντες και κατέχοντες που πεισματικά αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Έχει σημάνει πια η ώρα που θα τις αναλάβουν.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)