to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 05.12.2023

Πολιτισμός

Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας νέος πρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ανανεώθηκε και η θητεία της διευθύνουσας συμβούλου, Ελλης Ανδριοπούλου


Νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΙΝ) αναλαμβάνει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση ανανέωσε και τη θητεία της διευθύνουσας συμβούλου του Κέντρου Πολιτισμού, Ελλης Ανδριοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του το 2021, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι συμβουλεύεται τον «σημαντικό ιστορικό μας». Ο Στάθης Καλύβας είναι ο άνθρωπος στον οποίο κατέφυγε ο πρωθυπουργός για να του αποκαλύψει «ποιο είναι το διακύβευμα για τα επόμενα 100 χρόνια» του ελληνικού κράτους. Οπως ο ίδιος εξήγησε, πήρε τη βαθυστόχαστη απάντηση: «Η ευτυχία» («Το Βήμα», 21/3/21).

Το πρώτο δείγμα της ερευνητικής δουλειάς του  Στ. Καλύβα για την Ελλάδα, με τίτλο «Κόκκινος Τρόμος: αριστερή βία στη διάρκεια της Κατοχής» (2000), όπως κατέγραψε ο Τάσος Κωστόπουλος στην «Εφ.Συν.», ξεκινούσε με τη διακήρυξη πως «αποσκοπεί στην αμφισβήτηση μιας από τις κεντρικές, για την ακρίβεια ηγεμονικές, προσλήψεις στη μελέτη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου: ότι η Αριστερά υπήρξε το κύριο θύμα της βίας». Η βία του ΕΑΜ, ισχυριζόταν, υπήρξε πρωτογενής, ενώ εκείνη των Γερμανών και των συνεργατών τους δευτερογενής και κατ’ επέκταση αμυντική.

Οι παρεμβάσεις του μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή», παρατηρεί ο Τ. Κωστόπουλος, "στοχεύουν συνήθως στον επαναπροσδιορισμό της συλλογικής ταυτότητας της σημερινής Δεξιάς. Αυτής που χωνεύει δημιουργικά την πάλαι ποτέ παπαδοπουλική ΕΠΕΝ και τη «σώφρονα Χρυσή Αυγή», αποφασισμένη να ξεμπερδέψει οριστικά με τις «παρενέργειες» (διάβαζε: τις δημοκρατικές κατακτήσεις) της επάρατης Μεταπολίτευσης".

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά όπως τα παραθέτει το ΚΠΣΙΝ:

Ο Στάθης N. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κάτοχος της έδρας Gladstone. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολεγίου All Souls.

Από το 2003 ως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, κάτοχος της έδρας Arnold Wolfers. Εχει δημοσιεύσει πολλά ερευνητικά άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας βιβλίων.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986 και αφού υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό (1986-1988), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σικάγου με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το 1993.

Είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων και ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στη Βρετανική Ακαδημία. 

Η Ελλη Ανδριοπούλου είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τον Ιούνιο του 2020. Από το 2022, είναι μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Βank.

Η κ. Ανδριοπούλου έχει εργασθεί ως στέλεχος στον τραπεζικό τομέα, σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων και στον φιλανθρωπικό τομέα. Ειδικότερα, εργάστηκε στην εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman στη Βοστώνη όπου συμβούλευε εταιρείες σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης και marketing. Το 2004 εργάσθηκε στη Citibank σε διάφορες διοικητικές θέσεις στις διευθύνσεις Δικτύου, Λειτουργίας και Marketing και το 2011 ανέλαβε γενική διευθύντρια Marketing.

Το 2012, η κ. Ανδριοπούλου μετακινήθηκε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) όπου αρχικά ήταν co-COO του γραφείου της Αθήνας με ευθύνη για τις δωρεές του Ιδρύματος στην Κοινωνική Πρόνοια και την Υγεία και στη συνέχεια ανέλαβε διοικητική διευθύντρια του ΚΠΙΣΝ. Κατέχει MBA από το Kellogg School of Management του Northwestern University και BA στην Ψυχολογία από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)