to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 15.12.2016

Πολιτική

Ο Στ. Κοντονής για επιθέσεις κατά εισαγγελικών λειτουργών - Συζήτηση για την απόλυση υπό όρους στη Βουλή

«Αν ορισμένοι νομίζουν ότι με αυτούς τους τρόπους μπορούν να ποδηγετήσουν ή να κατευθύνουν τη δικαιοδοτική κρίση εισαγγελικών ή δικαστικών λειτουργών κάνουν μεγάλο λάθος», επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.


«Αν ορισμένοι νομίζουν ότι με αυτούς τους τρόπους μπορούν να ποδηγετήσουν ή να κατευθύνουν τη δικαιοδοτική κρίση εισαγγελικών ή δικαστικών λειτουργών κάνουν μεγάλο λάθος», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για τις τελευταίες επιθέσεις σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών. «Είχαμε δύο πολύ ανησυχητικές επιθέσεις σε σπίτια εισαγγελικών λειτουργών. Από ορισμένο πολιτικό χώρο. Επικοινωνήσαμε ήδη με την πρώτη εισαγγελική λειτουργό και η κυβέρνηση εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι υπήρξε μια ενέργεια βίαιη επιθετικού καταδρομικού τύπου και παρέμβαση ενός πολιτικού χώρου έξω από το σπίτι εισαγγελικού λειτουργού. «Η κυβέρνηση συμπαρίσταται στους εισαγγελικούς λειτουργούς και εκτός από τη συμπαράσταση που εξέφρασε, πήρε εκείνα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους. Θέλω όμως να τονίσω ότι αν ορισμένοι νομίζουν ότι με αυτούς τους τρόπους μπορούν να ποδηγετήσουν ή να κατευθύνουν τη δικαιοδοτική κρίση εισαγγελικών ή δικαστικών λειτουργών κάνουν μεγάλο λάθος», επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο κ. Κοντονής απάντησε και σε αναφορές βουλευτών της ΝΔ που επικαλέστηκαν δημοσιεύματα για την περίπτωση του Αφγανού που είχε αποφυλακιστεί από την ελληνικό κατάστημα κράτησης και στη συνέχεια, στη Γερμανία σκότωσε μια νεαρή κοπέλα. Ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου είπε ότι ο Αφγανός είχε καταδικαστεί με δέκα χρόνια κάθειρξη για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Ελλάδα και ότι «βγήκε με το νόμο 4322/2015 που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με την αντίθεση της ΝΔ, επί υπουργίας του κ. Παρασκευόπουλου».

«Στο νόμο 4274 που ψηφίστηκε επί των ημερών μου λέγαμε ότι για την αποσυμφόρηση των φυλακών πρέπει να βγαίνουν κάποιοι υπό προϋποθέσεις αυστηρές, οι οποίες είναι και οι ίδιες που έχει και η διάταξη του κ. Παρασκευόπουλου. Εξαιρούσαμε όμως ρητά πολλά αδικήματα, δηλαδή τρομοκρατικές, εγκληματικές οργανώσεις, ανθρωποκτονίες, αρπαγή ανηλίκου, βιασμό, ασέλγεια σε ανήλικο, αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και ληστεία. Γι΄ αυτά τα οποία δικάστηκε ο Αφγανός. Παρά τις αντιθέσεις μας, βγαίνουν τώρα έξω και αυτοί που εξέτιαν ποινή και 10-20 χρόνια, δεν είναι ακριβές ότι είναι συνέχεια του νόμου Αθανασίου ο νόμος του κ. Παρασκευόπουλου», είπε ο κ. Αθανασίου.

Αρχικά πήρε τον λόγο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι «και ο θεσμός των αδειών και ο θεσμός των απολύσεων είναι θεσμοί οι οποίοι εισφέρουν ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας». «Διευκολύνουν την επανένταξη, έχουν κόστος, υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με άδεια και κάνουν εγκλήματα. Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με απόλυση και κάνουν παρομοίως εγκλήματα. Δεν εγκαταλείπουν όμως οι έννομες τάξεις τους θεσμούς γιατί γνωρίζουν ότι λίγο παραπάνω χρόνος στη φυλακή, αν δεν συνοδεύεται με σταδιακή επαφή με τον εξωτερικό κοινωνικό χώρο ή με ελεγχόμενη έξοδο, δεν αποδίδει όφελος σε εγκληματικότητα», προσέθεσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ειδικά για τους ανήλικους είπε πως «έχει βρεθεί ότι το καλύτερο μέσο πρόληψης στην εγκληματικότητα είναι το ανοιχτό και όχι η φυλάκιση».

«Γι΄αυτό το λόγο η Πολιτεία, ιδίως από το 2005 και μετά, θεσπίζει θεσμούς απόλυσης υπό όρους και μια ιδιαίτερα ευνοϊκή νομοθεσία για τους ανηλίκους. Αυτό δεν είναι ελληνική ιδιομορφία, αλλά συμβαίνει και σε άλλες χώρες», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Εδώ είχαμε μια περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας που οδήγησε σε απόλυση μετά από την έκτιση 2,5 ετών στη φυλακή, που κρίθηκε, από το αρμόδιο όργανο, ότι λόγω της αγωγής εντός της φυλακής του συγκεκριμένου ατόμου, μπορούσε να ακολουθήσει απόλυση. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές να έχουμε αυτή την επιείκεια και στην περίπτωση των ανηλίκων και των ενηλίκων σε άλλα εγκλήματα», συνέχισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και επισήμανε: «Νομίζω ότι οι κακές συγκυρίες , δηλαδή οι περιπτώσεις που κάποιος θα εγκληματίσει, είναι στατιστικά λίγες και δεν πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρούμε στο σύνολό της μια πολιτική που διευκολύνει τη δευτερογενή πρόληψη από το έγκλημα».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέσπισε διατάξεις που έχουν εξαχρειώσει όσους έχουν σχέση άμεση ή έμμεση με την τρομοκρατία και ότι κατήργησε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, την κουκούλα ως επιβαρυντική περίπτωση. Ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι ο κ. Παρασκευόπουλος συνομολόγησε ότι με δικές του νομοθετικές ρυθμίσεις αποφυλακίστηκε ο συγκεκριμένος κακοποιός. «Οι πολιτικές αυτές ποτέ δεν είχαν χαρακτήρα αντεγκληματικής πολιτικής. Ποτέ. Πάντα είχαν χαρακτήρα αποσυμφόρησης των φυλακών και κανένα σοβαρό κριτήριο δεν μπήκε για το ποιοι βγαίνουν», είπε ο κ. Βορίδης και τόνισε ότι είχε επισημανθεί πως θα οδηγηθούμε σε εγκληματικά αποτελέσματα. Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε επίσης πως ο κ. Παρασκευόπουλος έχει ανοίξει και μια συζήτηση, αυτή της αποποινικοποίησης της προσβολής των εθνικών συμβόλων και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν σκέφτεται ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

«Παραλήφθηκε να αναφερθεί από τον κ. Αθανασίου ότι ο Αφγανός ήταν ανήλικος και είχε εκτίσει τα 2/5 της ποινής του και πήγαινε σχολείο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι «τη μέριμνα για τους ανήλικους δεν την διέλαβε ο νόμος που ψηφίστηκε το 2015 από τον κ. Παρασκευόπουλο αλλά τέτοια μέριμνα υπάρχει από τη νομοθεσία του 2005 η οποία διατρέχει με αυτό το σκεπτικό τον Κώδικα Ποινικής Δικαιοσύνης» και προβλέπει την απόλυση αφού εκτιθεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ποινής, ιδίως του ανηλίκου.

«Αυτό λοιπόν το παραλείψατε κύριε Αθανασίου και είναι τουλάχιστον λαϊκισμός, ενώ το γνωρίζετε πολύ καλά», είπε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε πως όταν έχουμε προσωρινή έκτιση ποινής, στατιστικά, θα υπάρξουν και άνθρωποι που απολύθηκαν από τη φυλακή και υπέπεσαν εκ νέου σε αδίκημα. «Δεν φταίτε εσείς κύριε Αθανασίου που φέρατε το βραχιολάκι και πριν από μερικές μέρες κάποια απέδρασε που έφερε βραχιολάκι. Δεν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να σας πει κουβέντα. Ακριβώς γιατί είναι ένα θετικό μέτρο που ξέρουμε κι εμείς εκ των προτέρων ότι κάποιοι θα βρεθούν να το παραβιάσουν. Έτσι λοιπόν και με το βραχιολάκι, και με την υπό όρους απόλυση και την απόλυση μετά την έκτιση ενός ποσοστού της ποινής, κάποιοι θα βρεθούν να υποπέσουν σε ένα αδίκημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακυρωθεί η πολιτική αυτή», είπε ο Στ. Κοντονής.

Επικρίσεις Βερολίνου προς τις ελληνικές αρχές, επειδή δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα έρευνας εναντίον του Αφγανού πρόσφυγα 

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επέκρινε σήμερα τις ελληνικές αρχές επειδή δεν εξέδωσαν διεθνές ένταλμα έρευνας εναντίον ενός Αφγανού πρόσφυγα που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα και τώρα κατηγορείται για τον φόνο μιας φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ.

«Αυτό που συνέβη είναι πολύ λυπηρό και σίγουρα θα το συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά», είπε ο ντε Μεζιέρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Οι ελληνικές αρχές δυστυχώς παρέλειψαν (να εκδώσουν) διεθνές ένταλμα έρευνας».

Ένας Αφγανός πρόσφυγας, ο οποίος στον γερμανικό Τύπο παρουσιάστηκε με το όνομα Χουσέιν Κ., συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι σκότωσε και βίασε μια Γερμανίδα φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη στην Ελλάδα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», όμως αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, όπως υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός.

«Σε διαφορετική περίπτωση, ο ύποπτος θα μπορούσε να είχε συλληφθεί από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των τακτικών ελέγχων» ταυτότητας μόλις έφτασε στη Γερμανία ή κατά την εξέταση της αίτησής του για την παροχή ασύλου, εκτίμησε ο ντε Μεζιέρ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)