to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Εσωτερικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ βασικών κατηγορούμενων για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One» κατά τις δύο προηγούμενες μέρες της πολύκροτης δίκης, την ώρα που νέα στοιχεία από τηλεφωνικές υποκλοπές προστίθενται στο πολύπλοκο ψηφιδωτό του κυκλώματος.


Τον κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη (Captain George) «έδειξε» ως βασικό ναυλωτή του πλοίου «Noor One» ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιώργος Μανέτας, ο οποίος έχει εταιρεία πρακτόρευσης και επισκευής πλοίων στο λιμάνι Τζέιρα στο Ντουμπάι.

Για την πρακτόρευση και τις συνεχείς επισκευές του πλοίου, μέχρι να φτάσει στο Σουέζ, δόθηκαν περίπου 500.000 ντίρχαμ (περίπου 100.000 ευρώ), ενώ 40.000 δολάρια ειπώθηκε ότι ήταν το σύνολο των εξόδων (μαζί με το πλήρωμα) του «προβληματικού» πλοίου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην κατάθεσή του ο πράκτορας: «Εγώ αν μπορούσα θα τους έλεγα: Τι κάνετε εδώ; Αυτό είναι ερείπιο».

«Πέπλο προστασίας»

Κατηγορούμενος στην υπόθεση για τα ναρκωτικά στο πλοίο «Noor One» ενώ προσέρχεται στο δικαστήριοΕUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο κατηγορούμενος Μπουρδούβαλης πάντως αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του μάρτυρα Μανέτα, αρνούμενος πως έδωσε εκείνος τα 500.000 ντίρχαμ, ενώ τον κατηγόρησε πως απέκρυψε παρατύπως τα πιστοποιητικά έγγραφα του πλοίου.

Η κόντρα των δύο συνεχίστηκε, με τον Μανέτα να του λέει ότι... έχασε τον λογαριασμό με τόσα χρήματα που έδωσε για το πλοίο, για να του απαντήσει ο Μπουρδούβαλης: «Τα έχεις μπερδέψει και κάνεις μεγάλο έγκλημα».

Εντονα αντέδρασε -για διαφορετικούς λόγους- την προηγούμενη Τρίτη ο κατηγορούμενος Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος -σε παρέμβασή του- τόνισε πως «κάποιος ρίχνει πέπλο προστασίας σε ό,τι αφορά τη διέλευση του πλοίου από το κανάλι. Δεν παρουσιάστηκαν ποτέ τα πραγματικά λεφτά που δόθηκαν».

Υπενθυμίζεται πως ο Γιαννουσάκης στη συμπληρωματική απολογία του τον Μάρτιο του 2015 «καρφώνει» -μεταξύ άλλων- τον Μπουρδούβαλη, λέγοντας:

Τέλη 2013-αρχές 2014, ο Μπουρδούβαλης μου ζήτησε ένα πλοίο για ένα δύσκολο φορτίο, όπως μου είπε. Οταν τον ρώτησα τι ήταν αυτό το φορτίο, μου είπε ότι ήταν ναρκωτικά με προορισμό την Ελλάδα. Εγώ αρνήθηκα και του είπα δεν έχω κανένα λόγο για να το κάνω, γιατί η δουλειά μου πήγαινε πολύ καλά.

Τα έγγραφα

Στιμιότυπο από την προσέλευση των κατηγορουμένων στο δικαστήριο για την υπόθεση «Noor One» EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στη συνέχεια της προχθεσινής ημέρας, ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Φάροςισχυρίστηκε ότι είναι εγκληματική αμέλεια ο ιδιοκτήτης του καραβιού να μην έχει αλλάξει τα έγγραφα και την εθνικότητα του πλοίου, τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του επίσης κατηγορούμενου Παντελή Καλαφάτη (συζύγου της ιδιοκτήτριας του πλοίου).

Ο τελευταίος υποστήριξε πως είχε αλλάξει τα έγγραφα κι ότι ενδεχομένως δεν βρέθηκαν, γιατί το πλοίο κατασχέθηκε στην Ελευσίνα και μπορεί να βρίσκονται εκεί.

Μάλιστα κατηγόρησε τον Ινδό πλοίαρχο ότι εκείνος ήταν υπεύθυνος για τα έγγραφα, ενώ ο Ινδός με τη σειρά του αρνήθηκε ότι ο Καλαφάτης του έδωσε τα έγγραφα.

Τα αίματα ήδη άναψαν και ακόμα βρισκόμαστε στο «ποιος πλήρωσε τα έξοδα διέλευσης του “Noor One” από τη διώρυγα του Σουέζ» και τι γίνεται με τα έγγραφα.

Για την υπόθεση της μεγαλύτερης εξάρθρωσης κυκλώματος ηρωίνης σε εθνικό επίπεδο, ο τζίρος από τους 2,1 τόνους, που με τη νόθευση θα ξεπερνούσαν τους 5, υπολογίζεται το λιγότερο σε 400 εκατ. ευρώ.

Βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν μπορούσε να διαθέσει 30-50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό απαραίτητο για την αγορά της ηρωίνης.

Υποκλοπές

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης, κατηγορούμενος στην υπόθεση του Noor OneΑφιξη κατηγορουμένων της υπόθεσης Noor One στο δικαστήριο | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εκπομπή «Δίκη» στον Σκάι, πρόσωπο-κλειδί και στην υπόθεση του «Noor One» φέρεται να είναι και ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού, Νίκος Πηρούνιας.

Η Εισαγγελία Πειραιά διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις παράτυπες επισκέψεις του Πηρούνια στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ έχουν καταγραφεί σε βίντεο τέσσερις συναντήσεις με τον κατηγορούμενο Aιμίλιο Κοτσώνη.

Σε τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών Κοτσώνη-Πηρούνια από τον υπερκοριό της ΕΥΠ, υπάρχουν -σύμφωνα με την εκπομπή- ενδείξεις απόπειρας επηρεασμού της σύνθεσης του δικαστηρίου για το «Noor One».

Ο Πηρούνιας ενημερώνει τον Κοτσώνη ότι πέρασε και άφησε «κάτι πράγματα σε δικηγόρο στο Κολωνάκι» και αναφέρει ότι του έστειλε το σημείωμα και περιμένει τη «συνταγή», που ερμηνεύεται ως η σύνθεση του δικαστηρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)