to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο σουλτάνος ανακάλυψε νέους εχθρούς

Οι εκκαθαρίσεις των «αντικαθεστωτικών» δεν φαίνεται να έχουν τέλος στην Τουρκία, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν στοχοποιεί οποιονδήποτε διαφωνεί με τις πολιτικές του επιλογές.


Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δικαιοσύνη και στα σώματα ασφαλείας, σειρά έχουν τα πανεπιστήμια, όπου κατά τη γνώμη του Τούρκου προέδρου διδάσκουν αρκετοί... εθνοπροδότες.

Κόκκινο πανί για τον σουλτάνο ήταν μία διακήρυξη που στρεφόταν κατά των επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων αμάχων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από χίλιοι διδάσκοντες σε πανεπιστήμια. Οι ακαδημαϊκοί καλούσαν τους αρμόδιους πολιτικούς να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η έκκληση αυτή, όμως, ενόχλησε τον Ερντογάν, ο οποίος απάντησε ότι πρόκειται για «εθνική προδοσία», για μια «συμμορία φερόμενων ως ακαδημαϊκών» που στην πραγματικότητα είναι «κατωτάτου επιπέδου».

Αμέσως ζήτησε από τις διοικήσεις των κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων να λάβουν μέτρα εναντίον όσων υπέγραψαν. Οι περισσότεροι κοσμήτορες των σχολών δέχτηκαν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις, καθώς ξεκίνησε ένας πόλεμος εναντίον των υπογραφόντων από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Οι πανεπιστημιακοί βρέθηκαν ξαφνικά να «κοσμούνται» με βρισιές και χαρακτηρισμούς όπως «ανώμαλες λεσβίες» και «εραστές του PKK». Η επιχείρηση συκοφάντησής τους συνεχίστηκε, έως ότου οι σχολές δεν είχαν πολλά περιθώρια και άρχισαν να διακόπτουν κάθε επαγγελματική σχέση με τους υπογράφοντες. Ορισμένοι, δε, συνελήφθησαν, ενώ εναντίον 513 έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες.

 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ζεϊνέπ Σαγίν, η οποία δίδασκε Ανθρωπολογία της Εικόνας. Επειδή τόλμησε να αναφερθεί στα «συμπλέγματα κατωτερότητας που βγάζει η τουρκική ηγεσία απέναντι στη Δύση, και επιστρέφει στον οθωμανισμό προσπαθώντας να βρει ταυτότητα» δεν πρόκειται να διδάξει ποτέ ξανά σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Αποσπάσματα από την παράδοσή της, μεμονωμένα και ασύνδετα με το αντικείμενο που προσπαθούσε να εξηγήσει, δημοσιοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο και το όνομά της διεσύρθη στις εφημερίδες. Ανάμεσα στους άλλους χαρακτηρισμούς, ίσως η πιο εντυπωσιακή κατηγορία εναντίον της ήταν ότι είναι... ιεραπόστολος, που θέλει να αναγκάσει τους φοιτητές της να διαβάσουν τη Βίβλο. Τα αποτελέσματα της συκοφαντίας ήταν άμεσα. Χωρίς καν να κληθεί να απολογηθεί στον πρύτανη η ίδια, έμαθε ακούγοντας μια συνέντευξη Τύπου ότι η συνεργασία της με το πανεπιστήμιο έληξε εν μια νυκτί.

Πλήρως ελεγχόμενη είναι η ανώτατη εκπαίδευση στην Τουρκία. Οι πρόεδροι των ιδρυμάτων διορίζονται από τον πρόεδρο της χώρας, ενώ η σύνθεση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης καθορίζεται από την κυβέρνηση
   

Η ανώτατη εκπαίδευση στην Τουρκία κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη είναι. Οι πρόεδροι διορίζονται από τον πρόεδρο της χώρας και το ελεγκτικό όργανο είναι το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, η σύνθεση του οποίου αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το Συμβούλιο, λοιπόν, ζήτησε από τα πανεπιστήμια να αναλάβουν δράση.

Νέα νομοθεσία
Ωστόσο ορισμένοι πρυτάνεις και κοσμήτορες δίσταζαν να λάβουν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του διδακτικού προσωπικού, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να τους... διευκολύνει, εισάγοντας νέα νομοθεσία. Βάσει του νέου νόμου, η απόφαση για απολύσεις και πειθαρχικά μέτρα δεν θα είναι στη δικαιοδοσία των πρυτάνεων, αλλά θα λαμβάνεται απευθείας από το Συμβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνει στις 20 Ιουλίου, στην οποία έχουν κληθεί να παρουσιαστούν 46 πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα, οι οποίοι είχαν υπογράψει τη διακήρυξη.

Εφόσον το αποφασίσει, το Συμβούλιο θα έχει πλέον τη δύναμη να τους απαγορεύσει διά βίου την πρόσβαση σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Τουρκίας. Και αυτοί θα είναι μόνο οι πρώτοι στη μακριά λίστα. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και παρά τις συλλήψεις και την παραδειγματική τιμωρία εκατοντάδων καθηγητών, έχουν υπογράψει την περιβόητη διακήρυξη περισσότεροι από 2.000 ακαδημαϊκοί, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους αλλά και διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πρακτικές.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Καταγγελίες για τον Ερντογάν πως δεν έχει πτυχίο

Μια προσβλητική φήμη που κυκλοφορεί για τον Ερντογάν -και μάλιστα έχει διατυπωθεί και επωνύμως από βουλευτές- παραδόξως δεν έχει οδηγήσει σε δικαστικές διαδικασίες. Από την αρχή της προεδρίας του Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει έντονη φημολογία ότι δεν διαθέτει πτυχίο πανεπιστημίου, το οποίο είναι προϋπόθεση για να διεκδικήσει κανείς το ανώτατο αξίωμα. Oταν κάποια στιγμή ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, στενός φίλος του Ερντογάν, «ανέβασε» στο Διαδίκτυο φωτογραφία του πτυχίου, δημιουργήθηκαν περισσότερες αμφιβολίες. Κενά Το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά έχει ημερομηνία 1981, ωστόσο το εν λόγω πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1982. Επίσης ο πρύτανης και ο κοσμήτορας που υπογράφουν, διορίστηκαν το 1982, ενώ γραφίστες επιμένουν ότι η συγκεκριμένη γραμματοσειρά δεν υπήρχε το 1981.

Αντί να υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση από τον Ερντογάν, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, ζήτησε από τη Βουλή να κατατεθεί νόμος που θα καταργεί το πανεπιστημιακό πτυχίο από τις προϋποθέσεις για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να υπάρξει επώνυμη καταγγελία από τον Γιουσούφ Χαλάκογλου, αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του εθνικιστικού MHP, ο οποίος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι το πτυχίο του είναι πλαστό. Γιατί, λοιπόν, ο δικομανής Ερντογάν δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη; Πιθανότατα επειδή θα πρέπει να προσκομίσει ως αποδεικτικό στοιχείο το πτυχίο...

tags: άρθρα

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)