to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:18 | 17.08.2022

Διεθνή

Ο. Σολτς: Καλείται να δώσει εξηγήσεις για σκάνδαλο με εμπλοκή 100 τραπεζών και 1.000 υπόπτων

Οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Cum-Ex προκαλούν πολιτικό «πονοκέφαλο» στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.


Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, καλείται να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο Cum-Ex, μια υπόθεση φορολογικής απάτης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που κλονίζει τη Γερμανία.

Μάλιστα, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά. Σύμφωνα με τη Deutshe Welle, ο Σολτς είχε καταθέσει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του τοπικού Κοινοβουλίου και το 2020, χωρίς να προκύπτουν στοιχεία εναντίον του. Όμως, την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελία της Κολωνίας, που κάνει έρευνα για την υπόθεση, εντόπισε ποσό ύψους 218.000 ευρώ σε μετρητά σε μία τραπεζική θυρίδα που διατηρούσε στη Warburg Bank ο Γιοχάνες Καρς, άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του SPD και βουλευτής Αμβούργου μέχρι εκείνη τη χρονιά.

Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters, κάνει λόγο σήμερα για 100 τράπεζες σε τέσσερις ηπείρους και τουλάχιστον 1.000 υπόπτους στην υπόθεση, με τον Σολτς να πρέπει ξανά να δώσει απαντήσεις στους Γερμανούς βουλευτές σχετικά με τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης. Γιατί μπαίνει στο στόχαστρο ο Σολτς; Γιατί τότε, το 2020, ήταν δήμαρχος του Αμβούργου. Ο ανιχνευτής έχει από καιρό πάρει τεράστιες διαστάσεις. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που ο διχασμένος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία δέχεται την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το εκτοξευόμενο ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Παρασκευή, λοιπόν, ο Γερμανός καγκελάριος, θα αντιμετωπίσει τους βουλευτές στο Αμβούργο που διερευνούν γιατί, όταν ήταν δήμαρχος, χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για να κινηθούν οι τοπικές αρχές και να απαιτήσουν την επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ. Ο Σολτς πάντως έχει απορρίψει τα περί πολιτικής παρέμβασης.

«Αυτό είναι ένα θέμα που υπάρχει εδώ και δυόμισι χρόνια», είπε πρόσφατα ο Σολτς στους δημοσιογράφους. «Έχουν ερευνηθεί αμέτρητοι φάκελοι, αμέτρητοι άνθρωποι έχουν ακουστεί. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: Δεν υπήρξε πολιτική επιρροή».

Τι είναι οι συναλλαγές Cum-Ex

Σύμφωνα με τη DW, πρόκειται για μία διαμφισβητούμενη πρακτική, την οποία το 2021 τελεσίδικα χαρακτήρισε ποινικά κολάσιμη το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο για αστικές και ποινικές υποθέσεις (BGH). Ο όρος προέρχεται από τις δύο αντίθετες λέξεις Cum («Εντός, με») και Ex («Εκτός, χωρίς»). Μία φορά τον χρόνο οι ανώνυμες εταιρείες πληρώνουν κάποιο μέρισμα στους μετόχους τους, οι οποίοι θεωρητικά στη φορολογική τους δήλωση οφείλουν να δηλώσουν τα έσοδα από μερίσματα, ώστε αυτά να φορολογηθούν με συντελεστή 25%.

Αυτό που έκαναν οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές Cum-Ex ήταν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μετοχές με δικαίωμα μερίσματος (Cum) ή χωρίς δικαίωμα μερίσματος (Ex) τόσο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να χάνεται η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου και μάλιστα οι πρωταγωνιστές να ζητούν πολλαπλή επιστροφή φόρου μετά από τις διαδοχικές μεταβιβάσεις.

Πηγή: iEidiseis

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)