to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα...

Στην πολιτική το μέτρο και τα όρια δεν έβλαψαν κανέναν. Αντίθετα, όποτε ξεπεράστηκαν στοίχισαν ακριβά. Εχει, άραγε, φραγμούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός;


Η ελληνική Βουλή, από τις εκλογές του 2012 και μετά, βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται όντως για πρόβλημα, που έχει συζητηθεί εξαντλητικά με κατάληξη ορισμένα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα: κατ’ αρχάς δεν προβλέπεται -καλώς κατά τη γνώμη μας- στο ελληνικό νομικό σύστημα διαδικασία που να θέτει πολιτικό φορέα εκτός νόμου, από τη στιγμή που αυτός έχει δηλώσει στον Αρειο Πάγο τον σεβασμό του στη δημοκρατική και συνταγματική τάξη της χώρας και έχει πάρει έγκριση συμμετοχής στις εκλογές.

Δεύτερον, δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία που να εξαιρεί από τη λειτουργία της Βουλής εκλεγμένους βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως σε ό,τι αποφασίζει το Κοινοβούλιο συμμετέχουν ισότιμα, με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, και οι τριακόσιοι.

Η συνταγματική, κοινοβουλευτική και έννομη τάξη δεν χωρίζει -και καλώς- τις ψήφους των βουλευτών σε καλές και κακές, ευπρόσδεκτες και απορριπτέες. Οποιος πιστεύει πως θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της δημοκρατίας.

Αραγε δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης; Γνώμη μας είναι πως το αντιλαμβάνεται πολύ καλά. Προτιμά όμως να «παίξει» με τις αρχές της δημοκρατίας για να υπηρετήσει το στενό κομματικό του συμφέρον και τις δικές του φιλοδοξίες.

Ετσι δεν δίστασε -στη Βουλή- να επικρίνει την κυβέρνηση με αφορμή το ενδεχόμενο να ψήφιζε η Χρυσή Αυγή τον εκλογικό νόμο. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να προκαλέσει τον πρόεδρο της Βουλής!

Στην πολιτική το μέτρο και τα όρια δεν έβλαψαν κανέναν. Αντίθετα, όποτε ξεπεράστηκαν στοίχισαν ακριβά. Εχει, άραγε, φραγμούς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός;

Η συγκεκριμένη πράξη του δείχνει πως δεν έχει. Αν είχε -και του το θύμισε με την καίρια παρέμβασή του ο Νίκος Βούτσης- θα έπρεπε να σκύβει το κεφάλι με σεβασμό, αναλογιζόμενος τη στάση της Αριστεράς διαχρονικά απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Πολύ περισσότερο που η δική του παράταξη είναι αυτή που εκκόλαψε, φιλοξένησε και εξάγνισε πολύ συχνά ακραίους αμφισβητίες του δημοκρατικού πολιτεύματος έως και φασίστες στις γραμμές της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)