to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 11.09.2012

Πολιτική

Ο σκανδαλώδης συμβιβασμός με τη Siemens στο προσκήνιο της βουλής

Τη γνωστοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με το σκανδαλώδη εξώδικο συμβιβασμό με τη Siemens, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη βουλή.


Ολόκληρο το αίτημα

Αντικείμενο: Κατάθεση και γνωστοποίηση εγγράφων σχετιζόμενων με το σχέδιο Εξώδικου Συμβιβασμού με τη Siemens: Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μνημονευόμενα έγγραφα και στοιχεία στο κείμενο της Συμφωνίας, στοιχεία που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση και κατάρτιση της επιζήμιας και σκανδαλώδους συμφωνίας

Η σκανδαλώδης Συμφωνία Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens υπεγράφη από τα στελέχη της Siemens AG και της Siemens Α.Ε. στις 7 Μαρτίου 2012.  

Σύμφωνα με τον όρο IX υπό τον τίτλο «Δεσμευτική Ισχύς», στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, όπως έχει υπογραφεί από τη Siemens, προβλέπεται ρητώς ότι: «Σε περίπτωση που η παρούσα συμφωνία απορριφθεί, δεν κυρωθεί εντός σαράντα πέντε (45) ημερών υπογραφής της από τη SIEMENS, ανακληθεί ή ακυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η παρούσα συμφωνία είναι άκυρη και ανίσχυρη και θα θεωρείται για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις και/ή τις σχετικές διαδικασίες ως «χωρίς αναγνώριση»».

Στις 20/7/2012, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και 7 ακόμη βουλετές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών και ζητήσαμε να πληροφορηθούμε, μεταξύ άλλων, εάν η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί από τον ίδιο ή οποιονδήποτε προκάτοχό του. Η επίκαιρη επερώτηση επρόκειτο να συζητηθεί στις 24/8/2012, οπότε η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω κωλύματος του Υπουργού, ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό στη Γερμανία και σε συνάντηση με την κα Μέρκελ. Η επίκαιρη επερώτηση επαναπροσδιορίσθηκε για τη Δευτέρα 27/8/2012.

Στις 23/8/2012 έγινε γνωστό ότι υπεγράφη από τον κ. Στουρνάρα η συμφωνία με τη Siemens. Η χρονική σύμπτωση με το ταξίδι Πρωθυπουγού και Υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία είναι δηλωτική, ενώ από το κείμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι η σχετική υπογραφή του κ. Στουρνάρα ετέθη στις 22 Αυγούστου 2012, δηλαδή 5,5 μήνες μετά την υπογραφή της από τη Siemens.
 
Στις 27/8/2012, κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανα ότι η Συμφωνία έχει ήδη ακυρωθεί, μετά την παρέλευση των 45 ημερών από την υπογραφή της από τη Siemens χωρίς να έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Οικονομικών ούτε κυρωθεί από τη Βουλή.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε τα εξής, επί λέξει:

«Το Νομικό Συμβούλιο με συμβούλευσε να υπογράψω. Το μόνο που μου είπε είναι ότι πρέπει να καταθέσω στη Βουλή μια διάταξη σε ένα νόμο που να αναφέρει ότι η σύμβαση αρχίζει από τη στιγμή που υπογράφτηκε και από τα δύο μέρη». (βλ. Πρακτικά συνεδριάσεως 27/8/2012)

Εξάλλου, στις 29/8/2012, πρώτη ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων άσχετου νομοσχεδίου, κατατέθηκε υπό μορφή «Προσθήκης» παράγραφος με την οποία επιχειρείται να αναβιώσει μονομερώς η άκυρη συμφωνία, γεγονός αυτοτελώς επιζήμιο για τα συμφέροντα της χώρας και βλαπτικό για τα δικαιώματά της.  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Βορίδης συνομολόγησε την επελθούσα ακυρότητα.

Είναι, επομένως, επιτακτική η κατάθεση, εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών της σχετικής Εισήγησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ούτως ώστε να γίνουν γνωστά τα επιχειρήματα και οι εισηγητές της μονομερούς και επιζήμιας πράξης αυτής.

Εξάλλου, από το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας προκύπτει ότι για την κατάρτιση και τη σύναψή της διορίστηκε από την Ελληνική Δημοκρατία η Δικηγορική Εταιρία Ηogan Lovells International LLP, «σε συνέχεια εισηγήσεως από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» (βλ. σημείο VII Συμφωνίας).

Είναι επίσης επιτακτική η γνωστοποίηση και αυτής της Εισηγήσεως, δεδομένου μάλιστα ότι στο κείμενο της Συμφωνίας γίνεται αόριστη μνεία στις νομικές αμοιβές που «υπέστη η Ελληνική Δημοκρατία», στις οποίες αναφέρθηκε επίσης αορίστως ο Υπουργός Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, στο σημείο VII της Συμφωνίας προβλέπεται ότι «Η ΕΔ απαλλάσσει την Δικηγορική Εταιρία από την υποχρέωση εμπιστευτικότητας στο βαθμό που  δύναται να τεκμηριώσει το εύλογο των αμοιβών και εξόδων της, γνωστοποιώντας την σύμβαση παροχής υπηρεσιών της, τιμολόγια, καταστάσεις ωριαίων χρεώσεων και παραστατικά για τα έξοδα». Σχετική μνεία έγινε και από τον Υπουργό Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα σχετικά στοιχεία, όμως εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα για την Ελληνική Βουλή και των Ελληνικό λαό.
 
Περαιτέρω, στο κεφάλαιο ΙΙΙ σημείο 1- 1, υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Παροχή ύψους 80 εκατομμυρίων Ευρώ», αναφέρεται επί λέξει: «Η ΕΔ (Ελληνική Δημοκρατία)» δηλώνει με την παρούσα, σύμφωνα με το άρθρο 477 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα, σωρευτική αναδοχή του χρέους ως εις ολόκληρο συνοφειλέτης για όλες τις εισπρακτέες απαιτήσεις που αναφέρονται στο Παράρτημα 2. Αμέσως μετά, η SIEMENS, με την παρούσα προβαίνει σε άφεση χρέους ή θα μεριμνήσει για την άφεση χρέους σύμφωνα με το άρθρο 484 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα όλων των εισπρακτέων απαιτήσεων που αναφέρονται στο Παράρτημα 2 έναντι όλων των εις ολόκληρον συνοφειλετών αυτών, ώστε οι απαιτήσεις αυτές να αποσβεσθούν στο σύνολό τους έναντι και των οφειλετών των απαιτήσεων που μνημονεύονται στο Παράρτημα 2.» Εξάλλου, στο Παράρτημα 2 της Συμφωνίας, στο σημείο (i) αναφέρεται ότι «Η SIEMENS κατέθεσε λεπτομερή κατάλογο των σχετικών εισπρακτέων απαιτήσεων στην Δικηγορική Εταιρία στις 2 Μαρτίου 2012 με την εντολή όπως παραχωρήσει απεριόριστη πρόσβαση στον κατάλογο αυτό στην ΕΔ».

Μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κανένα από τα ανωτέρω στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται παραπλανητική «παροχή», συνιστάμενη σε «άφεση χρέους», που μάλιστα δεν είναι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά τρίτων. Είναι, συνεπώς, αναγκαία, η κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.

Από τον κ. Στουρνάρα γνωστοποιήθηκε ότι η διαπραγμάτευση και κατάρτιση της συμφωνίας έγινε από τον κ. Βενιζέλο. Επιτακτική συνεπώς είναι η γνωστοποίηση όλων των μνημονίων, προτάσεων, αντιπροτάσεων και εισηγήσεων βάσει των οποίων οριστικοποιήθηκε το κείμενό της.

Τέλος, από τον κ. Στουρνάρα γνωστοποιήθηκε ότι επί της Συμφωνίας συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Παπαδήμου, τον Μάρτιο 2012. Επιτακτική, συνεπώς, παρίσταται η κατάθεση των πρακτικών της ανωτέρω συνεδριάσεως,

Επειδή η κατάρτιση και υπογραφή της συμφωνίας συμβιβασμού αποτελούν αυτοτελές σκάνδαλο, που χρήζει διερεύνησης και για το οποίο ο Ελληνικός Λαός και η Βουλή δικαιούται να έχει πλήρη γνώση όλων των σκοτεινών και επιμελώς αποκρυπτόμενων σημείων και στοιχείων

Επειδή η επιταγή διαφάνειας αφορά τον πυρήνα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και ελέγχου της άσκησης εξουσίας

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας διορίστηκε από την Ελληνική Δημοκρατία η Δικηγορική Εταιρία Ηogan Lovells International LLP για την κατάρτιση και τη σύναψη της Συμφωνίας Συμβιβασμού, τις νομικές εισηγήσεις και έγγραφα της άνω Εταιρίας, τα δικόγραφα που κατήρτισε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και τα παραστατικά αμοιβών της, καθώς και κάθε στοιχείο που αυτή έθεσε στη διάθεση της Siemens.
2. Την εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς τον Υπουργό Οικονομικών για την υπογραφή της Συμφωνίας Συμβιβασμού, και για την εισαγωγή Προσθήκης-Αναδιατύπωσης σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
3. Τον λεπτομερή κατάλογο απαιτήσεων που κατέθεσε η SIEMENS στην Δικηγορική Εταιρία Ηogan Lovells International LLP στις 2 Μαρτίου 2012, όπου καταλογογραφούνται “απαιτήσεις έναντι τρίτων”, τις οποίες επιχειρείται να αναδεχθεί το Ελληνικό Δημόσιο, και πάλι προς βλάβην των συμφερόντων του
4. Τη σύμβαση ανάθεσης της νομικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Δικηγορική Εταιρία Ηogan Lovells International LLP
5. Τα πρακτικά και κάθε έγγραφο διαπραγμάτευσης του κ. Βενιζέλου με τη Siemens
6. Τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Παπαδήμου που συνεδρίασε με αντικείμενο τη συμφωνία
7. Κάθε άλλο έγγραφο σχετικό με την διαπραγμάτευση, κατάρτιση, υπογραφή, ακύρωση της συμφωνίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)