to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:27 | 12.04.2013

Διεθνή

Ο σημερινός κυπριακός Τύπος - Κυριαρχεί η συνεδρίαση του Eurogroup

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο και η αναμενόμενη απόφασή του για την Κύπρο,κύριο θέμα στον σημερινό κυπριακό Τύπο.


Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Θα παρέδιδαν την Τράπεζα Κύπρου στην Alvarez & Marsal”, γράφει πως κυριολεκτικά στο παρά ένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σταμάτησε συμφωνία που ετοίμαζε η Κεντρική Τράπεζα για να παραδώσει την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου στην αμερικανική εταιρεία Alverez and Marsal. Αλλού σημειώνει πως εκτοξεύθηκε στα 23 δις το μνημόνιο και διερωτάται από πού θα βρει τα 13 δις η Κύπρος, σημειώνοντας πως το Eurogroup αποφασίζει σήμερα στο Δουβλίνο. Αναφέρεται σε πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για να υπάρξει πάγωμα στις προσλήψεις και προαγωγές στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Μαύρη διετία με τη ζωή μας να γίνεται φτωχότερη», γράφει πως νέο θρίλερ αναμένεται να εκτυλιχθεί σήμερα στο Eurogroup του Δουβλίνου όπου όλα είναι πιθανά, σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Οικονομικών. Το πακέτο για την κυπριακή οικονομία φαίνεται ότι θα ανέλθει τελικά στα 23 δις ευρώ και το βάρος εξεύρεσης των έξι από αυτά πέφτει στην κυπριακή πλευρά. Αλλού αναφέρεται σε νέο τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου από την 1η Ιουνίου με κλιμακωτές μειώσεις. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως με το νέο διάταγμα που εκδόθηκε για τις τραπεζικές συναλλαγές επιτρέπεται η χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εντός της Δημοκρατίας μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ. 

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Πρόεδρος: Όλι Ρεν, βοήθεια», αναφέρει πως επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν ενόψει των σημερινών αποφάσεων στο Eurogroup, που συνεδριάζει στο Δουβλίνο, είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ποίος ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για επίσπευση των διαδικασιών για το κυπριακό μνημόνιο. Αλλού αναφέρεται σε βαθύ κούρεμα στο δημόσιο με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Γράφει επίσης πως οι τράπεζες χρεώνουν έξοδα 40 ευρώ για κάθε επιταγή που δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί λόγω του δεκαπενθήμερου λουκέτου των τραπεζών.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ηχηρό όχι συντεχνιών», αναφέρει πως τέσσερα ηχηρά όχι εισέπραξε χθες η Κυβέρνηση Αναστασιάδη από τις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών «για το εξευτελιστικό και απαράδεκτο ‘σχέδιο διάσωσης’ που τους επέδωσε υπό μορφή τελεσίγραφου και υπό την απειλή πως αν δεν το αποδεχθούν η εταιρεία θα βάλει λουκέτο». Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε Κυβέρνηση και Βουλή πως τυχόν απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα αντιμετωπισθεί δικαστικά από την ΕΚΤ. Αλλού σημειώνει πως είναι έτοιμα τα νέα φορολογικά μνημονιακά νομοσχέδια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Πόσο περισσότερο μπορεί να χειροτερεύσει η κατάσταση», αναφέρει πως ενώ το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου προέβλεπε βοήθεια ύψους 17,5 δις ευρώ, η Κύπρος τώρα χρειάζεται 23 δις, με την Κυβέρνηση να κατηγορεί για αυτό τους προκατόχους της. Αλλού σημειώνει πως Γερμανοί Βουλευτές βλέπουν τους Κύπριους καταθέτες ως «τζογαδόρους που πρέπει να πληρώσουν». Γράφει ακόμα πως η Αστυνομία του Ντουμπάι έχει προσθέσει στο στόλο της μια Lamborghini ύψους 360 χιλιάδων στερλινών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Στην εποχή του μνημονίου», αναφέρει πως η Κύπρος εισήλθε για καλά στην εποχή του μνημονίου με οδικό χάρτη υπό τη στενή παρακολούθηση της Τρόικας και πως σήμερα στο Δουβλίνο οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται σε ολοήμερο συνέδριο της σχολής CIIM με κύριο στόχο την ανοικτή πρόταση θετικών λύσεων που θα βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως πρέπει να δοθεί το μήνυμα σε όλους ότι δεν θα πρέπει να διανοηθούν ότι θα καμφθούμε υπό το βάρος της κρίσης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», με κύριο τίτλο «Αποκαθήλωση Αναστασιάδη», αναφέρεται σε σχέδιο κύκλων της κυπριακής δεξιάς με συνεργούς εκτός Κύπρου για να φορτώσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όλες τις ευθύνες για να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, σημειώνοντας πως ήδη προετοιμάζουν το διάδοχό του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλού σημειώνει πως η λύση δυο κρατών βρίσκεται στο τραπέζι στο Κυπριακό. Προβάλλει δήλωση του Νίκου Κατσουρίδη πως κύριος εχθρός μας είναι οι εταίροι μας και πως η Κύπρος είναι θύμα της αναδιάταξης δυνάμεων ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «‘Συμμαχία πολιτών’  το κόμμα Λιλλήκα!», πως «Συμμαχία Πολιτών» θα ονομάζεται η πολιτική κίνηση του Γιώργου Λιλλήκα την οποία θα εξαγγείλει μεθαύριο Κυριακή ενώ η ιδρυτική συνέλευση θα γίνει στις 28 Απριλίου. Αλλού σημειώνει πως μετά τα τελευταία γεγονότα η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι κυρίαρχες όχι μόνο ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους επενδυτές, αλλά κυρίως ανάμεσα στους πολίτες. Γράφει ακόμα πως οι κυπριακές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από όσα αρχικά υπολόγιζαν οι πιστωτές της Κύπρου, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly”, με κύριο τίτλο «Χρυσό προς πώληση», αναφέρεται στην αύξηση του ποσού που χρειάζεται η Κύπρος στα 23 δις ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα της πώλησης χρυσού από την Κύπρου επαφίεται στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν το μελετά προς το παρόν. Αλλού σημειώνει πως οι Κυπριακές Αερογραμμές μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο για ακόμη ένα καλοκαίρι. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε πως η κινηματογραφική βιομηχανία διέρχεται μέσα από μια πραγματική επανάσταση μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Πηγή: 24h.com.cy

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)