to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 23.08.2019

Πολιτική

Ο σχεδιασμός Χατζηδάκη οδηγεί σε αύξηση του κόστους του ρεύματος έως και 17%

Συνέντευξη του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στον ρ/σ Real FM


«Η ΔΕΗ είναι πολύ σημαντικός φορέας για την χώρα, στηρίζεται η κοινωνία, η οικονομία και η παραγωγή στη ΔΕΗ. Την περίοδο 2015-2019 κατορθώσαμε να έχουμε μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος περίπου 12% μεσοσταθμικά, ενώ ταυτόχρονα δεν ιδιωτικοποιήθηκε κανένα κομμάτι της παραγωγής της και ιδιαίτερα τα υδροηλεκτρικα και μειώθηκε 1 δις ευρώ ο δανεισμός της ΔΕΗ. Αυτό είναι και το κριτήριο με το οποίο θα κρίνουμε και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας όταν ανακοινωθεί, γιατί ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, παρά την καταστροφολογία. Αν θα καταφέρουν να μειώσουν την τιμή του ρεύματος χωρίς να ξεπουλησουν δημόσια περιουσία και έλεγχο δικτύων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής και τομεάρχης ενέργειας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, στην εκπομπή της Στεφανίας Κασίμη και του Δημήτρη Χριστούλια.

Ο τομεάρχης ενέργειας του  ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το πρόβλημα ρευστότητας της Επιχείρησης είναι υπαρκτό, αλλά όχι στο μέγεθος που το παρουσίασε και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ κ.Στάσσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη παραδώσει προτάσεις επίλυσης, με πρώτη τα 200 εκατ. ευρώ που χρωστάει το κράτος στην ΔΕΗ από το διάστημα 2007-2011, όπου υπάρχει έτοιμη νομοθετική ρύθμιση και πρέπει να καταβληθούν άμεσα. «Η εισήγηση κατατέθηκε τον Μάιο από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπάρχει στα χέρια του κ. Χατζηδάκη η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αναμένεται το πράσινο φως από το κ. Σταϊκούρα, όπως εμείς το είχαμε λύσει για το διάστημα 2012 ως το 2016 από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού».

«Ας μην ξεχνάμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ήδη ξεκινήσει την νομική διεκπεραίωση των υποθέσεων με τελικούς πελάτες, την τιτλοποίηση οφειλών και την διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων οφειλών έτσι ώστε να λύνεται το ταμειακό ζήτημα για το 2019, σε συνδυασμό με τα ΥΚΩ», όπως τόνισε, αλλά «τα μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα της ΔΕΗ θέλουν στρατηγικές επιλογές και τέτοιες δεν ακούμε από την κυβέρνηση».

Για τα ζητήματα που αφορούν τους λογαριασμούς και την τιμολόγηση του ρεύματος, ο κ. Φάμελλος σημείωσε:

«Είχαμε αποδώσει στην κοινωνία μία έκπτωση 300 εκατ. ευρώ, με  την μείωση του ΦΠΑ και σε νοικοκυριά και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Άρα ο κ. Χατζηδάκης θα επιλέξει -αν το κάνει- να αυξήσει την τιμή στο όριο της δικής μας μείωσης του ΦΠΑ, να κόψει ουσιαστικά όφελος 300 εκατ. ευρώ από την κοινωνία, που εμείς είχαμε επιλέξει να ωφεληθεί από τα πλεονάσματα», υπογράμμισε. Ωστόσο, πέραν των νοικοκυριών που θα χάσουν τη μείωση του κόστους ζωής, «για εμπόρους, βιοτέχνες, παραγωγούς  που η τιμή του ρεύματος μπαίνει στο κόστος παραγωγής και ο ΦΠΑ εκπίπτει, σημαίνει καθαρή αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 7%, δηλαδή καθαρό και επιπλέον κόστος στην επιχείρηση και πιθανώς η αύξηση θα μετακυλιστεί και στον καταναλωτή. Αυτό δεν είναι σίγουρα στήριξη της μεσαίας τάξης. Και φυσικά αυτό ωφελεί και τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ που θα αυξήσουν και αυτοί τα τιμολόγια και τα κέρδη, χωρίς αύξηση του κόστους και θα διεκδικήσουν και τους πελάτες της ΔΕΗ».

Για τον περιορισμό της έκπτωσης 10% στους καλοπληρωτές ο κ.Φάμελλος τόνισε:

«Είναι προσβολή στους καλοπληρωτές η διακοπή της έκπτωσης. Ο κ. Χατζηδάκης “κλείνει το μάτι” στους κακοπληρωτές. Ο συνεπής καταναλωτής πρακτικά θα έχει αύξηση 10% στην τιμή του ρεύματος με συνέπεια να μην έχει κίνητρο έγκαιρης πληρωμής ή να οδηγηθεί σε άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Η κίνηση αυτή  ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πλήγμα στα έσοδα της ΔΕΗ και θα μεγεθύνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτό που εμείς καταπολεμήσαμε, τόσο με την έκπτωση όσο και με τον διακανονισμό σύνδεσης χωρίς προκαταβολή. Αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα μεγεθύνει το ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΗ! Η εφαρμογή και των δύο μέτρων θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους συνεπείς επαγγελματίες, πελάτες της ΔΕΗ, έως και 17%!

Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τελικά η πρόταση, γιατί όλα αυτά είναι τροχιοδεικτικές βολές και δημοσιεύματα. Περιμένουμε μία σοβαρή πρόταση και σοβαρή πρόταση δεν ακούμε.

Το μεγαλύτερο βάρος για την ΔΕΗ είναι το κόστος του άνθρακα και των αέριων εκπομπών που συνδέονται με την κλιματική κρίση, κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει η ΔΕΗ ή η Ελλάδα. Εκεί πρέπει να κάνουμε την ουσιαστική συζήτηση, για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής, την γεωγραφική επέκταση στα Βαλκάνια και τις νέες υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει.»

Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω στο πάρα πολύ κρίσιμο για την ανάπτυξη και εθνική κυριαρχία ζήτημα του δημόσιου ελέγχου των δικτύων. Δώσαμε μάχη για να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο της χώρας μας στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Αν κάποιος αντιμετωπίσει μόνο με λογιστικούς όρους την λειτουργία της ΔΕΗ, είναι πολύ πιθανό να πετύχει αυτό που πέτυχε ο κ. Χατζηδάκης ως μέλος των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, όταν χρεοκόπησαν την χώρα μας με λογιστικούς όρους, γιατί δεν είχαν στρατηγικές επιλογές. Αν σκοπεύουν απλώς να ξεπουλήσουν και να κάνουν τους αποτυχημένους λογιστές, επισημαίνουμε ότι η ΔΕΗ δεν είναι το κατάλληλο πειραματόζωο, γιατί είναι εθνικής σημασίας φορέας», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)