to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 18.09.2022

Κοινωνία

Ο ΣΦΕΑ για την επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Για «αστυνομική κατάληψη» στο Αριστοτέλειο μιλάει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών, λέγοντας πως ο χώρος του πανεπιστημίου έχει μετατραπεί σε «πεδίο βολής των ΜΑΤ»


Στρατηγική έντασης «βλέπει» πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια στο ΑΠΘ, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο να εισβάλλουν στο campus του πανεπιστημίου τη στιγμή που εντός του πραγματοποιούταν συναυλία με την παρουσία χιλιάδων κόσμου.

Υπενθυμίζεται, πως η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» ζητά πλέον την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ για το γεγονός πως δεν απέτρεψε τα έκτρωπα σε βάρος των νέων που βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης εντός του πανεπιστημίου. Για την ίδια την επίθεση, νεός γύρος αντικατασταλτικών κινητοποιήσεων έχει ανοίξει ήδη από τους φοιτητές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ:

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ, αλλά και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο λαός μας, καταφεύγει στη στρατηγική της έντασης, στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, όπως και εναντίον των εργαζομένων που αγωνίζονται κατά των απολύσεων, όπως οι απεργοί της ‘Μαλαματίνα’.

Το ΑΠΘ τελεί υπό αστυνομική κατάληψη και έχει μετατραπεί  σε ‘πεδίο βολής’ των ΜΑΤ. Πρόσφατο κρούσμα η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα στη μαζική συναυλία που διεξαγόταν σε υπαίθριο χώρο του πανεπιστημίου. Παράλληλα, οι συλλήψεις φοιτητών το μεσημέρι της Παρασκευής μέσα στο ΑΠΘ δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές αντιλαμβάνονται την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία της συνάθροισης. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν πλέον υπό καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας, Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία, προσβάλλει την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, ακολουθώντας τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους - ανακαλώντας στη μνήμη μας τις πιο σκοτεινές εποχές της νεότερης ιστορίας μας.  

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα ασφυκτικά επιτηρούμενο πανεπιστήμιο, ώστε να μην παρεμποδίζεται η δρομολογημένη πλέον  επιχειρηματική λειτουργία του.

Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η απελευθέρωση των φοιτητών που έχουν συλληφθεί, είναι όρος για να λειτουργήσουν ξανά τα πανεπιστήμια σε κλίμα ηρεμίας. Τα πανεπιστήμιά μας έχουν ανάγκη από πόρους και διδακτικό προσωπικό και όχι από αστυνομικούς!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)