to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 08.06.2021

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας

«Περιμένουμε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»


«Περιμένουμε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το αντεργατικό, αντιλαϊκό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στους εργαζόμενους, στην κοινωνία, στη νέα γενιά, αφού πρόκειται να εντείνει τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά πλήττει και τους ανέργους. Είναι μία πρωτοφανής επίθεση της ΝΔ στους εργαζόμενους που γίνονται «λάστιχο», μετατρέποντας το μέχρι στιγμής κατοχυρωμένο 8ωρο σε 10ωρο, προβλέποντας μάλιστα να «πληρώνονται» για τις υπερωρίες τους με ρεπό. Σπάει όμως και τις συλλογικές συμβάσεις μετατρέποντας τους όρους σύμβασης εργασίας σε αποτέλεσμα ατομικής «διαπραγμάτευσης» του εργαζόμενου και του εργοδότη που βρίσκεται φυσικά σε ισχυρότερη θέση, καθώς και επιτίθεται στη συλλογική διεκδίκηση και διαπραγμάτευση των εργαζομένων, στον συνδικαλισμό, ακόμη και στο δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Channel» με τον Κ. Μαραβελίδη.

Υπογράμμισε ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο κατατέθηκε Παρασκευή βράδυ, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ, την ίδια μάλιστα μέρα που τα «γαλάζια» παιδιά, υψηλά στελέχη της ΔΕΗ αποφάσιζαν να δώσουν υπερμπόνους υπερεπίτευξης στόχων στους ίδιους, με την αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ να ξεπερνάει τις 350.000 ευρώ. Στη ΔΕΗ, όπως πρόσθεσε, που τον Νοέμβριο του 2019 ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε να εφαρμόζει το σχέδιο της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους, καταργώντας τη συλλογική σύμβαση για τους νέους εργαζόμενους. Χαμηλές αμοιβές και μειωμένα δικαιώματα για τους νέους και προκλητικές αμοιβές για τα «γαλάζια» παιδιά με μπόνους και πολυτελή αυτοκίνητα. «Αυτό είναι και το σχέδιο της ΝΔ για όλη την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Οφέλη και κέρδος μόνο για τους λίγους που βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και στο σύστημα εξουσίας της ΝΔ και λίγα δικαιώματα και χαμηλές απολαβές για τους πολλούς».

Ο Σ.Φάμελλος απάντησε στα περί αναγκαιότητας να μειωθεί ο μισθός και τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η Ελλάδα θυμίζοντας ότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δέκα (10) συνεχόμενα τρίμηνα χωρίς τέτοιους όρους αλλά αντίθετα με αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και ότι οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ δεν ακολουθούν αυτή την οδό.

Σημείωσε ακόμη ότι η αύξηση των υπερωριών κατά τρεις ώρες εργασίας οδηγεί πρακτικά σε δωδεκάωρο εργασίας την ημέρα και ότι η τόσο μεγάλη αύξηση των ωρών εργασίας ειδικά για τους κλάδους της βιομηχανίας, των κατασκευών, των μεταφορών, της υγείας και πολλών άλλων βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως με τα πρόσφατα τραγικά δυστυχήματα εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια έργων στον ΔΕΔΔΗΕ και στην ΔΕΗ.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην «πράσινη επανάσταση» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κλιματική κρίση, την ενέργεια και το περιβάλλον που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι στον πυρήνα του βρίσκεται το πρόταγμα να αλλάξουμε τώρα τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης αλλά και τον τρόπο που ζούμε «για τη ζωή, για μία καλύτερη ζωή για όλο τον κόσμο», όπως είπε χαρακτηριστικά, «μία πράσινη επανάσταση με δικαιοσύνη και δημοκρατία».

«Η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα έχουν συμφωνήσει για την Πράσινη και την ψηφιακή Μετάβαση και στην Ελλάδα σε αυτήν κατεύθυνση προσανατολίζονται οι πόροι του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μεγάλη όμως αυτή πρόκληση και ευκαιρία για την Ελλάδα δεν πρέπει να «χαθεί» λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δε διασφαλίζει φτηνό ρεύμα και ενέργεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, που μοιράζει, αδιαφανώς κονδύλια όχι στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων αλλά σε λίγους και εκλεκτούς και δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση και μέριμνα για την ενεργειακή φτώχια, καθώς και χωρίς τις ενεργειακές κοινότητες που, μέχρις στιγμής, απουσιάζουν από όσα παρουσίασε η κυβέρνηση στη Βουλή από την πρότασή της για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αντιθέτως, χρειαζόμαστε πρόβλεψη χρηματοδότησης για τις Ενεργειακές Κοινότητες, για τον πλουραλισμό και την ενεργό συμμετοχή των Δήμων, των πολιτών και των τοπικών φορέων στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, χρηματοδότηση και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, εξοικονομώ με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αφορά τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι μόνο όσους έχουν ήδη κεφάλαιο, καθώς και χρηματοδότηση της κυκλικής οικονομίας που συμβάλλει και στην επαναξιοποίηση φυσικών πόρων. Αυτά είναι και τα κεντρικά στοιχεία που περιλαμβάνει η δική μας πρόταση.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το κατά πόσο είναι δεσμευτικό για τις επόμενες κυβερνήσεις το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας και εάν επιδέχεται τροποποιήσεων, ο Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι: «Ζητάμε από τώρα να γίνει ανοιχτός, διακομματικός έλεγχος, συζήτηση και παρακολούθηση για τις προβλέψεις και την αξιοποίηση των πόρων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί φοβόμαστε ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν τελικά σε λίγους μόνο «κολλητούς» που βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και στον κ. Μητσοτάκη. Για αυτό το ζήτημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και θα καταθέσουμε προτάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην  επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)