to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ΣΕΒ απαιτεί, ο Μητσοτάκης υλοποιεί και η διαπλοκή τον στηρίζει

Ο Χατζηδάκης προσπαθεί μαζί με τον Μωυσή να κάνει στο μαύρο άσπρο με τη βοήθεια βέβαια των εργολάβων της παραπληροφόρησης που αποκρύπτουν: Την κατάργηση του οκτάωρου, το ωράριο-λάστιχο αλλά και την καθαρή κλοπή υπέρ της εργοδοσίας αφού η απλήρωτη υπερωρία- που η εργοδοσία επιβάλει όταν χρειάζεται μεγαλύτερη παραγωγή- δεν αναπληρώνεται με τις λιγότερες ώρες δουλειάς .


Ο πυρήνας του Μητσοτακικού DNA  έγινε πράξη: Ο νόμος για τα εργασιακά. Νόμος  που ψήφισε μόνη της η Δεξιά και αποτελεί πράγματι τη  σημαία του ακραίου νεοφιλελευθερισμού όπως αυτός ορίστηκε από τη σχολή του Σικάγο και τον πατέρα της Μίλτον Φρίντμαν. Συγκεκριμένα η μείωση του εργατικού κόστους και συνεπώς η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στηρίζεται όλο το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και η ανάπτυξη όπως αυτή ορίζεται από τους μαθητές της Θάτσερ όπως ο Μωυσής. Άλλωστε η  δραστική αυτή μείωση του μισθολογικού κόστους και η αύξηση της κερδοφορίας  είναι προϋπόθεση  και  απαραίτητος όρος   για τη διείσδυση του κεφαλαίου στο κοινωνικό κράτος και στη συνέχεια την συρρίκνωσή του.

Βεβαίως ο   Χατζιδάκης   προσπαθεί μαζί με τον Μωυσή να κάνει στο μαύρο άσπρο με τη βοήθεια βέβαια των εργολάβων της παραπληροφόρησης που αποκρύπτουν: Την κατάργηση του οκτάωρου,  το ωράριο-λάστιχο αλλά και την  καθαρή κλοπή υπέρ της εργοδοσίας αφού η   απλήρωτη υπερωρία- που η εργοδοσία επιβάλει όταν χρειάζεται μεγαλύτερη παραγωγή-   δεν αναπληρώνεται με τις λιγότερες ώρες δουλειάς . Η πληρωμή των υπερωριών πάει περίπατο. Το προκλητικό  είναι ότι ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παρουσιάσει το έκτρωμα αυτό ως προοδευτικό. Ποντάρει βέβαια στη προπαγάνδα που θα κάνουν για λογαριασμό του  τα ταισμένα από τον Πέτσα μέσα ενημέρωσης και η κάθε λογής παπαγάλοι-δημοσιογράφοι. Ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε θέλουν. Βαπτίζει την κατάργηση του οκτάωρου ως μεγάλο δώρο στους εργαζόμενους,  την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ως ελευθερία,  την απεργία ως τον μεγαλύτερο εχθρό της ανάπτυξης, την παντοδυναμία του εργοδότη, έναντι του εργαζόμενου, ως κανονικότητα,  τα σωματεία και συνδικάτα ως αναχρονισμό .Σε κάθε περίπτωση έχουμε επιλογές που επιτρέπουν μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζομένου αυξάνοντας ταυτόχρονα  την κερδοφορία . Κυρίως οι ρυθμίσεις του νόμου αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις  που ενισχύουν τη δεσπόζουσα θέση τους στη αγορά και την ολιγοπωλιακή διάρθρωσή της.  Πρόκειται στην ουσία για την  «ευέλικτη αγορά εργασίας» και τις «ελαστικές σχέσεις εργασίας» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας   για τις οποίες από  καιρό απαιτούσε ο ΣΕΒ να επιβληθούν.


Έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι  στην διάρκεια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΕΒ που απαιτούσε αυτές τις ρυθμίσεις, έφαγε πόρτα. Τώρα  ο Μητσοτάκης με την κυβέρνηση των «αρίστων»  ικανοποιεί πλήρως τις επιθυμίες του. Είναι απλό: Ο ΣΕΒ απαίτησε και ο Μητσοτάκης υλοποίησε.


Αλλά το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Από την αρχή της θητείας της η κυβέρνηση δουλεύει για λογαριασμό των μεγάλων  συμφερόντων:


-Παρέδωσε την μεσαία τάξη στις τράπεζες με τον Πτωχευτικό κώδικα και με την άρση της προστασίας στην πρώτη κατοικία. Πρόκειται για πραγματική συντριβή των μικρομεσαίων.
-Ωθεί χιλιάδες παιδιά στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στους κολεγιάρχες με τους «κόφτες» που επέβαλε στη Παιδεία. Παράλληλα παρέδωσε στα κολέγια τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών, δικηγόρων.
Επί της ουσίας ο Μητσοτάκης λεηλατεί την κοινωνία και την παραδίνει σιγά-σιγά στις μεγάλες επιχειρηματικές ελίτ.
Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που αρνείται κάθε συζήτηση για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της εργασίας  όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η κατάργηση του οκτάωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες και όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις   έρχονται από τον Μητσοτάκη  σε μία περίοδο που:
- Οι εργαζόμενοι έχουν συμπιεστεί αφόρητα τα μνημονιακά χρόνια με συνεχείς μειώσεις μισθών με εξαίρεση την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπου ο κατώτερος μισθός αυξήθηκε κατά 11% για να τον καταργήσει στη συνέχεια ο Μωυσής.
-Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν τις περισσότερες ώρες ετησίως σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα 2.035 ώρες το χρόνο με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έναντι 1.363 ωρών στη Γερμανία που είναι και πρώτη σε παραγωγικότητα {μόνο η Εσθονία μας περνάει σε αριθμό ωρών εργασίας).
-Οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόνο το 16% των εργαζομένων έναντι 60% στην Ευρώπη.
- Επτακόσιες χιλιάδες περίπου πολίτες αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα μικτά.
- Το σώμα επιθεώρησης εργασίας έχει ήδη συρρικνωθεί και λειτουργεί επί της ουσίας στα χαρτιά μόνο.


Την ίδια περίοδο στην Ισπανία καθιερώνονται , πιλοτικά,  οι 32 ώρες εβδομαδιαίως, η τετραήμερη αντί πενθήμερης εργασία χωρίς καμία μείωση αποδοχών. 
Είναι φανερό ότι τον αντιλαικό οδοστρωτήρα του Μητσοτάκη μόνο μία προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να ακυρώσει. Μία διακυβέρνηση που όχι μόνο θα αποκαταστήσει αλλά και θα αυξήσει το εισόδημα του κόσμου της εργασίας.


Ο Μητσοτάκης ήδη μετράει αντίστροφα. Η οργή της κοινωνίας ξεχειλίζει.  Βεβαίως η διαπλοκή είναι παρούσα.  Οι μιντιάρχες, οι  δημοσκόποι είναι σε εγρήγορση. Καιροφυλακτούν  για να τον σώσουν αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να φιλοτεχνούν μία «εικονική πραγματικότητα» που αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι «πλάτες» που του προσφέρουν δεν αρκούν. Το κλειδί είναι το εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Όσο αυτό  γίνεται κτήμα της κοινωνίας τόσο πιο κοντά θα έρχεται η απαλλαγή της χώρας από τον χειρότερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)