to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 23.09.2013

Κοινωνία

Ο Σεπτέμβρης στην Ιστορία

Της Λη Σαράφη


1922


13 έως 17 Σεπτεμβρίου


Η καταστροφή της Σμύρνης: ο ελληνικός και αρμενικός πληθυσμός της πόλης σφαγιάσθηκε από τον τουρκικό στρατό και τα σώματα ατάκτων που τον συνεπικουρούσαν. Στη συνέχεια η Σμύρνη πυρπολήθηκε.


1931


10 Σεπτεμβρίου


Το Αγγλικό Κοινοβούλιο αποφασίζει την αύξηση των φόρων και την δραστική περικοπή των μισθών ώστε να ελεγχθούν τα αποτελέσματα του οικονομικού κραχ του 1929. Σαν αποτέλεσμα της απόφασης πραγματοποιούνται τεράστιες διαδηλώσεις στο Λονδίνο.


15 & 16 Σεπτεμβρίου


Οργανώνεται μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως στρατιωτικές απεργίες. Πρόκειται για την ανταρσία 1.000 ναυτών του βρετανικού στόλου του Ατλαντικού που στασίασαν για τη δραματική μείωση στο μισθό τους.


1935


15 Σεπτεμβρίου


Το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας υιοθετεί τη σβάστικα σαν επίσημο σύμβολό του.


1936


18 Σεπτεμβρίου


Η δικτατορία Μεταξά ανακοινώνει τον Αναγκαστικό Νόμο 117 για την καταπολέμηση του κομμουνιστικού κινδύνου. Με τον νόμο αυτό καταργήθηκαν τα πολιτικά κόμματα.


1939 - Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος


1 Σεπτεμβρίου


Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία. Δυο μέρες αργότερα η Αγγλία και η Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας.


1941


27 Σεπτεμβρίου


Ιδρύεται το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) από τους αντιπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και του Αγροτικού Κόμματος που υπογράφουν το ιδρυτικό κείμενο. Το ΕΑΜ αποδείχτηκε η μεγαλύτερη και μαζικότερη αντιστασιακή οργάνωση.


29 Σεπτεμβρίου


Σφαγή 30.000 Εβραίων στο φαράγγι Μπάμπι Γιάρ της Ουκρανίας από τα ναζιστικά στρατεύματα με διαταγή του Χίμλερ.
Ολοκαύτωμα Δράμας και Δοξάτου: από τις 29 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου οι Βούλγαροι κατακτητές εκτελούν 5016 Έλληνες πατριώτες που εξεγέρθηκαν εναντίον των μέτρων εκβουλγαρισμού της περιοχής.


1942


20 Σεπτεμβρίου


Η αντιστασιακή οργάνωση Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζόμενων Νέων (ΠΕΑΝ) ανατινάζει το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της προδοτικής ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς. Το κτίριο βρισκόταν στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. Στην ανατίναξη σκοτώθηκαν 29 Έλληνες δοσίλογοι της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανοί αξιωματικοί.


1943


8 Σεπτεμβρίου


Ανακοινώνεται επίσημα η Συνθηκολόγηση (που είχε υπογραφεί στη Σικελία στις 3 Σεπτεμβρίου) της Ιταλίας με τους Συμμάχους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Συνθηκολόγηση έφερε την Ιταλία αντιμέτωπη με τη Ναζιστική Γερμανία. Τα Ιταλικά στρατεύματα που έδρευαν στην Ελλάδα κλήθηκαν άμεσα να παραδοθούν με τον οπλισμό τους στον Γερμανικό στρατό κατοχής.


13 & 14 Σεπτεμβρίου


Ολοκαύτωμα της Βιάννου και της Ιεράπετρας: Οι Γερμανοί εκτελούν 451 Έλληνες.


21 Σεπτεμβρίου


Γερμανικά στρατεύματα δολοφονούν 5.000 Ιταλούς στρατιώτες και αξιωματικούς της Μεραρχίας Άκουι που έδρευε στη Κεφαλλονιά. Η Μεραρχία είχε παραδοθεί στις Γερμανικές Αρχές μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας.


26 Σεπτεμβρίου


Μετά από διαπραγματεύσεις, η ιταλική μεραρχία Πινερόλο (που έδρευε στη Θεσσαλία) παραδίδεται στον ΕΛΑΣ με όλο τον οπλισμό της.


1944


3 & 4 Σεπτεμβρίου


Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Δυτική Θράκη και την ανατολική Μακεδονία.


5 Σεπτεμβρίου


Εκτελείται στο Σκοπευτήριο Καισαριανής ανάμεσα σε 50 πατριώτες η ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου, 17 ετών που στις 31 Ιουλίου είχε συμμετάσχει στην ανατίναξη τραίνου που μετέφερε πυρομαχικά για τον γερμανικό στρατό, είχε συλληφθεί και βασανιστεί φριχτά. Την ίδια μέρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής εκτελέστηκε ο 12χρονος Ανδρέας Λυκουρίνος, που σηκώθηκε στις μύτες των ποδιών του ώστε να είναι στην γραμμή βολής του πολυβόλου και να μην αποφύγει την εκτέλεση.


8 Σεπτεμβρίου


Εκτελούνται στο Δαφνί 72 πατριώτες, ανάμεσά τους η Λέλα Καραγιάννη που ανήκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Μπουμπουλίνα». Μετά τη σύλληψή της υπέστη φριχτά βασανιστήρια στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν.


26 Σεπτεμβρίου


Η Συμφωνία της Καζέρτας: ενόψει της απελευθέρωσης της χώρας από τους Γερμανούς οι επικεφαλής του ΕΛΑΣ Σαράφης, του ΕΔΕΣ Ζέρβας και των βρετανικών στρατευμάτων Σκόμπυ, υπογράφουν συμφωνία για την υπαγωγή των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων υπό τις διαταγές του Σκόμπυ. Ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής επικράτειας.


1946


1η Σεπτεμβρίου


Πραγματοποιείται το αμφιλεγόμενο Δημοψήφισμα για το πολιτειακό ενώ στη χώρα κυριαρχεί η Λευκή Τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα δίνει 68% υπέρ της Μοναρχίας.


8 Σεπτεμβρίου


Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ απευθύνει έκκληση για συνεργασία όλων των κομμάτων ώστε να χαραχθεί εθνική πολιτική.


11 Σεπτεμβρίου


Η ΕΑΜική οργάνωση «Εθνική Αλληλεγγύη» απευθύνει έκκληση προς τον Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια των θυμάτων του φασισμού στην Ελλάδα.


28 Σεπτεμβρίου


Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’.


1947


13 Σεπτεμβρίου


Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ πραγματοποιεί διάβημα στον υπουργό Δικαιοσύνης για την κατάργηση του στρατοπέδου της Γιούρας, την αναστολή των καταδικαστικών αποφάσεων των Στρατοδικείων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αριστερού Τύπου που έχει απαγορευτεί ανεπίσημα στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.


1952


17 Σεπτεμβρίου


Δίκη - σκευωρία των Αεροπόρων: Το Αεροδικείο Αθηνών ανακοινώνει τις βαρύτατες ποινές στους κατηγορούμενους. Ή δίκη είχε αποτέλεσμα να απομακρυνθούν εξέχοντα στελέχη της Βασιλικής (τότε) Αεροπορίας και να δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια. Το 1955 δόθηκε αμνηστία στους φυλακισμένους. 


1955


6 Σεπτεμβρίου


Ξεσπάει το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα σε λίγες ώρες καταστρέφονται 1000 σπίτια, 4500 καταστήματα, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία.


1956


21 Σεπτεμβρίου


Οι Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Στέλιος Μαυρομμάτης, 24 ετών, Μιχαήλ Κουτσόφτας, 20 ετών και Ανδρέας Παναγίδης 22 ετών, απαγχονίζονται από τους Βρετανούς στη Λευκωσία.


1962


8 Σεπτεμβρίου


Οι καπνοπαραγωγοί του Ξηρόμερου πραγματοποιούν συλλαλητήριο και συγκρούονται με την Αστυνομία που κινείται εναντίον τους με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αγρότης.


1964


11 Σεπτεμβρίου


Ψηφίζεται από τη Βουλή (κυβέρνηση Ένωσης Κέντρου) ο νόμος για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που ανάμεσα στα άλλα απελευθερώνει τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.


1967


2 Σεπτεμβρίου


Πραγματοποιούνται από τις αρχές της Χούντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Η αντιδικτατορική οργάνωση Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΑΜ) ανατινάζει κεντρική κολώνα της ΔΕΗ και καταφέρνει να βυθίσει στο σκοτάδι όλη την Έκθεση!


4 προς 5 Σεπτεμβρίου


Η γιάφκα του ΠΑΜ Θεσσαλονίκης δέχεται επιδρομή της Ασφάλειας. Στην επιδρομή ο αγωνιστής του ΠΑΜ και μέλος των Λαμπράκηδων Γιάννης Χαλκίδης δολοφονείται, ο σύντροφός του Γρηγόρης Παντής τραυματίζεται στο πόδι και άλλος σύντροφος, ο Νάντης Χατζηγιάννης, συλλαμβάνεται και βασανίζεται στην Ασφάλεια.


1968


7 Σεπτεμβρίου


Είκοσι μέλη της αντιδικτατορικής ομάδας του Αλέξανδρου Παναγούλη «Δημοκρατική Αντίσταση» συλλαμβάνονται.


15 Σεπτεμβρίου
Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ).


1970


2 Σεπτεμβρίου
Ο Κύπριος Τσικουρής και η Ιταλίδα Αντζελόνι, σκοτώνονται στην έκρηξη του αυτοκινήτου τους το οποίο είχαν φορτώσει με εκρηκτικά ώστε να χτυπήσουν την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.


19 Σεπτεμβρίου
Ο Κώστας Γεωργάκης, 22 χρονών, τριτοετής φοιτητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Γένοβα, αυτοπυρπολείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χουντικό καθεστώς της Ελλάδας.


1971


20 Σεπτεμβρίου
Πεθαίνει ο μεγάλος ποιητής και νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης. Δυο μέρες αργότερα έγινε η πάνδημη κηδεία του που μετατράπηκε σε αντιδικτατορική εκδήλωση.


1973


11 Σεπτεμβρίου
Χιλή – αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Αουγκούστο Πινοσέτ ανατρέπει την εκλεγμένη κυβέρνηση του Salvador Alliente. Πολιορκημένος στο προεδρικό μέγαρο ο Αλλιέντε απηύθυνε διάγγελμα στο Χιλιανό λαό δηλώνοντας ότι δεν θα παραιτηθεί και εν τέλει αυτοκτόνησε.


25 Σεπτεμβρίου
Πραγματοποιείται στην Αθήνα φοιτητική διαδήλωση κατά των στρατεύσεων των φοιτητών που διέταξε η Χούντα. Οι φοιτητές συγκρούονται με την Αστυνομία και γίνονται πολλές συλλήψεις.


1974 - Μεταπολίτευση


3 Σεπτέμβρη
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αναγγέλλει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ).


22 Σεπτεμβρίου
Νομιμοποιείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και συμπράττει με άλλα κόμματα της Αριστεράς στο εκλογικό σχήμα «Ενωμένη Αριστερά».


29 Σεπτεμβρίου
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματος «Νέα Δημοκρατία» και προκηρύσσει εκλογές για τις 17 Νοεμβρίου και για τις 8 Δεκεμβρίου δημοψήφισμα για το πολιτειακό.


1975


13 Σεπτεμβρίου
Τελειώνει η δίκη των βασανιστών της χουντικής ΕΣΑ. Τρεις διοικητές του στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση ενώ μικρότερες ποινές επιβάλλονται σε 13 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.


1982


27 Σεπτεμβρίου
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί το σταυρό προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές και επιβάλλει το σύστημα λίστας υποψηφίων.


1983


8 Σεπτεμβρίου
Υπογράφεται από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συμφωνία για την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα (παρά το προεκλογικό σύνθημα  «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου») με αντάλλαγμα την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.


1989


26 Σεπτεμβρίου
Δολοφονείται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μπακογιάννης από την οργάνωση «17 Νοέμβρη».


2001


11 Σεπτεμβρίου
Στις ΗΠΑ εκδηλώνεται αεροπειρατεία σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη. Τρία από αυτά οδηγούνται σε συγκεκριμένους στόχους: τους δίδυμους ουρανοξύστες του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, και το Πεντάγωνο. Οι δίδυμοι πύργοι κατέρρευσαν λίγο μετά την πρόσκρουση των αεροπλάνων. Οι νεκροί από αυτή την τρομοκρατική ενέργεια ήταν 2.973.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)