to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 15.10.2014

Πολιτική

Υπουργικό συμβούλιο: Ο Σαμαράς κυβερνάει αλλά για το χάλι "φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Όπως ήταν αναμενόμενο, δίχως καμία διάθεση αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, από όπου εξαπέλυσε νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δεινά που η κυβέρνησή του εξακολουθεί να προκαλεί στην οικονομία, και όχι μόνο, του τόπου


Μπορεί όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ, να κάνουν λόγο για παρακινδυνευμένη απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει στο δανεισμό από τις αγορές, με τη νευρικότητα που αυτή προκάλεσε στους επενδυτές να οδηγεί στο μίνι κραχ Τρίτης-Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μπορεί πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησής του, όπως ο Ά. Γεωργιάδης, η Σ. Βούλτεψη, αλλά ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με κινδυνολογικές δηλώσεις τους για το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πλήττουν διαρκώς την αξιοπιστία της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της. Μπορεί να ισχύουν όλα τα παραπάνω, αλλά τίποτα από αυτά δεν εμπόδισε τον Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί λάβρος στο υπουργικό συμβούλιο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που "επιδιώκει την ανωμαλία".

Όντας σε... άλλο κόσμο, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι όπλο της κυβέρνησης είναι η αλήθεια και εχθρός της το ψέμα και η αποσταθεροποίηση που επιχειρείται με το ψέμα.

 «Η αντιπολίτευση υπονομεύει ευθέως την σταθερότητα της χώρας και οι αγορές αντέδρασαν εις βάρος της χώρας» κατηγόρησε ο πρωθυπουργός τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και επηρεάστηκαν οι αγορές.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιδιώκει τη σύγκρουση με τους εταίρους από θέση μάλιστα αδυναμίας και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως με την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών και την οριστική τακτοποίηση του χρέους η χώρα θα μπει στη μετά το μνημόνιο εποχή.

Ζήτησε από τους υπουργούς να μη χαλαρώσει το κυβερνητικό έργο, να υπάρξει περισσότερος και καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία, να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργών και καλύτερη προβολή του κυβερνητικού έργου. 

Αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά φοροελαφρύνσεων και σε αποκατάσταση των αδικιών τονίζοντας πως «όλα αυτά θα χάνονταν, αν άρχιζε πάλι η αλόγιστη σπατάλη» και αν η χώρα επέστρεφε στον λαϊκισμό».

Χαρακτήρισε μάλιστα ως ορόσημο για την πορεία της κυβέρνησης μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια όπως αυτό για τις περισσότερες δόσεις των οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία, και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κλείνει μια γκρίζα και θολή περίοδος για την Ελλάδα και πως δεν επιτρέπεται να ξανακυλήσουμε στην κρίση καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο για όλους. 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των αδικιών και ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. 

«Για αυτό και κάποιοι θέλουν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν εκλογές τώρα γιατί ξέρουν ότι λίγο αργότερα θα είναι για αυτούς πολύ αργά. Η Ελλάδα θα πηγαίνει όλο και καλύτερα στο εξής. Αυτό φοβούνται, αυτό τους τρομάζει.»

Για να καταλήξει: «Στο χέρι μας είναι να νικήσουμε οριστικά το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα που ταλαιπώρησε τη χώρα επί τόσες δεκαετίες. Τώρα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της Βουλής.

«Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς, ότι τώρα θα κάνουμε τα τελευταία βήματα ενός μεγάλου Μαραθωνίου για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση οριστικά. Και για να μην αφήσουμε κανέναν να ξαναφέρει πίσω την κρίση.»

Ομιλία Βενιζέλου
 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι συμφωνεί απολύτως με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Τόνισε επίσης ότι «η πρωτοβουλία μας να προσδιορίσουμε την έναρξη της διαδικασίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και να ζητήσουμε εμείς την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, έχει ενοχλήσει βαθύτατα την αντιπολίτευση γιατί ακύρωσε σενάρια και στην πραγματικότητα διέψευσε μια ολόκληρη στρατηγική».

Χαρακτήρισε αλαζονική την εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κυρίως την «απαίτηση η κυβέρνηση να εγκαταλείψει το έργο της και την αποστολή της, η χώρα να οδηγηθεί τώρα σε εκλογές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την οριστική έξοδο από την κρίση και την αλλαγή σελίδας για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Δεν θέλουν να φτάσουμε σε αυτή τη φάση».

Τόνισε επίσης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «έχουν πραγματικά σκυλιάσει γιατί αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτό συντελεστεί και κυρίως αν αυτό αρχίσει να φαίνεται στην πραγματική οικονομία στην καθημερινή ζωή, στο χρήμα, καταλύεται η τεχνική βάση αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», η οποία έχει αλλοιώσει το πολιτικό σύστημα, τους συσχετισμούς, τις συμπεριφορές και έχει οδηγήσει σε ακραία σημεία, όχι δημαγωγίας και λαϊκισμού, αλλά συνωμοσιολογίας».

Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Βενιζέλος τα προβλήματα στη διεθνή αγορά ομολόγων, στα spreads, ή στο Χρηματιστήριο είναι «αποτέλεσμα της στρατηγικής της αποσταθεροποίησης στην οποία κάνουν αυτοί αντιπολίτευση και όχι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εμείς θέλουμε πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο», προσθέτοντας ότι «αυτό υποστηρίζει ο πιο ακραίος συντηρητικός κύκλος στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ».

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο σημαντικά, όπως είπε, ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι αυτά που ζούμε είναι σκηνές από το μέλλον, σκηνές από ένα μέλλον που πρέπει να αποφύγει η χώρα. Διότι η αποσταθεροποίηση και η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε στην πορεία μας προς την έξοδο από την κρίση και στην αλλαγή σελίδας. Και ό, τι λέμε εδώ, ό, τι κάνουμε, αν είμαστε ενωμένοι, προβάλλεται θετικά, αν είμαστε δέσμιοι μιας μικροκομματικής αντίληψης της αντιπολίτευσης, αυτό προβάλλεται αρνητικά και το πληρώνουμε, το πληρώνει ο ελληνικός λαός, το πληρώνουν οι οφειλέτες, το πληρώνουν οι τράπεζες, το πληρώνει η οικονομία. Είναι πραγματικά λεφτά και πραγματική κύρωση αυτή που υφίστανται οι πολίτες.

Και το δεύτερο είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι εδώ έχουμε μια σταλινική μέθοδο προληπτικής συκοφάντησης. Μιλάμε ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε στη δεκαετία του '60, ούτε στη δεκαετία του ‘50. Μπορεί κάποιος να έχει κατηγορηθεί εκ των υστέρων, επί τη βάσει κάποιων υποθέσεων, αλλά εκ των προτέρων τέτοιου είδους συκοφαντία δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε στις πιο σκληρές εποχές της ελληνικής πολιτικής ζωής, της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής ζωής. Ποτέ!».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι «δεν έχουμε κανένα περιθώριο για πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις περί συναρμοδιοτήτων και ρόλων, έχουμε όμως μεγάλο περιθώριο για συνέργειες μεταξύ των υπουργείων. Πολύ μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθούν συνέργειες με προστιθέμενη αξία».

Διαβάστε ακόμα: Η α λα Σαμαρά "έξοδος από το μνημόνιο" έφερε κατάρρευση στο Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 900 μονάδες ο Γ.Δ. - Νέα άνοδος των spreads // Η κυβέρνηση «χάνει την μπάλα» και στις αγορές // Τσίπρας προς Σαμαρά: Σε αδιέξοδο ο τόπος, προχώρα σε εκλογές // Προσπαθώντας να υπονομεύσουν το ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύουν τη χώρα (βίντεο) 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)