to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 14.06.2012

left.gr

Διεθνή

Ο Σαμαράς εναντίον της Ελλάδας

Παρά τις πατριωτικές του κορώνες, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που προσφέρει επιχειρήματα σε αυτούς που εκβιάζουν την Ελλάδα. Πως λοιπόν θα διαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς όταν υιοθετεί όλους τους εκβιασμούς των αντιπάλων μας;


Τις τελευταίες μέρες και ενόψει της εκλογικής εκτόξευσης του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα λοιπά παπαγαλάκια, μιντιακά και μη, επαναφέρουν πιο έντονα από ποτέ το σενάριο της αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που μια αριστερή κυβέρνηση καταγγείλει το Μνημόνιο.


Υπάρχουν δύο προβλήματα με την εκστρατεία αυτή της ΝΔ.


Το πρώτο είναι ότι αντιφάσκει με τις πεποιθήσεις του αρχηγού της, αλλά και με τις τοποθετήσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων: 


«Μας λένε κάποιοι ότι το ερώτημα σήμερα είναι Μεσοπρόθεσμο ή Χρεοκοπία. Αυτό μας είχαν πει και πέρσι το Μάιο: Μνημόνιο ή Χρεοκοπία. Όπως αποδείχθηκε, το Μνημόνιο μας έφερε πιο κοντά στη χρεοκοπία (...) Κάποιοι μας απείλησαν και με διλήμματα του τύπου: Μεσοπρόθεσμο ή… τανκς! Κάποιοι άλλοι, πριν ένα μήνα, είχαν απειλήσει: Μεσοπρόθεσμο ή δραχμή! Πρόκειται για προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου», δήλωνε πριν από μερικούς μήνες, όχι καμια έξαλλη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. 


Στο ίδιο μήκος κύματος, και πιο πρόσφατα, ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχουν σχέδια αποπομπής της Ελλάδας από την ΕΕ (δείτε εδώ για του λόγου το αληθές: https://twitter.com/ecspokesolivier/status/203434774252109824), για να έρθει ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει ούτε θέληση ούτε τρόπος να εκδιωχθεί μια χώρα από την Ευρωζώνη ( http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231200279 ). 


Δηλώσεις και τοποθετήσεις όπως αυτές, που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί του κ. Σαμαρά είναι ψευδείς, υπάρχουν πολλές. Όμως, το πρόβλημα με τους ισχυρισμούς αυτούς δεν είναι μόνο η ειλικρίνειά τους. Στην πραγματικότητα, η εκστρατεία εκφοβισμού της κοινωνίας είναι επικίνδυνη για τη χώρα.


Προπαγανδίζοντας τη θέση ότι η Ελλάδα δεν καλοστέκει μέσα στο ευρώ, ο Σαμαράς και τα λοιπά παπαγαλάκια της ΝΔ δημιουργούν ένα κλίμα φόβου, εξαιτίας του οποίου πολλοί καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. 


Το ακόμα χειρότερο, το κλίμα αυτό ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους και τα παιχίδια τους, τόσο εναντίον της Ελλάδας, όσο και πιο γενικά εναντίον της ευρωζώνης. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε στις 12 Ιουνίου πως, ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, θα σημάνει αυτόματη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε χώρας με ΑΑΑ (κωδικό όνομας για τη Γερμανία είναι αυτό).


Όσο λοιπόν συντηρείται το κλίμα φόβου γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόσο η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εκβιαζόμενη να ακολουθήσει μια πολιτική στο όνομα της σταθερότητας της ευρωζώνης - την ίδια δηλαδή που υπονομεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


Παρά λοιπόν τις πατριωτικές του κορώνες, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που προσφέρει επιχειρήματα σε αυτούς που εκβιάζουν την Ελλάδα.


Δυστυχώς για τη ΝΔ και την Ομάδα Ψεύδους που συντηρεί, η πραγματικότητα μετά την 6η Μάη, μετά δηλαδή την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποστομωτική. Εκεί που μέχρι τις εκλογές το Μνημόνιο ήταν «ευλογία» και «μονόδρομος», τώρα σχεδόν όλοι στην Ευρώπη μιλούν για «χαλάρωση της λιτότητας» και «στροφή στην ανάπτυξη». Εντελώς ενδεικτικά, ο Τσαρλς Νταλάρα έσπευσε να προτείνει μια διαφορετική σχέση λιτότητας-ανάπτυξης ( http://www.iefimerida.gr/node/49523), ενώ ο σύμβουλος της Μέρκελ, Φιχτερ, προειδοποιεί τη Γερμανίδα Καγκελάριο «να μην το παρακάνει» με τις υπερχρεωμένες χώρες και ζητάει να χαλαρώσει η πίεση για την προώθηση πολιτικών λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα.


Οι ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του κ. Σαμαρά, λοιπόν, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Εκεί τους έφεραν οι αποτυχίες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που καταρρέουν παταγωδώς. Εκεί όμως τους έφεραν και οι αγώνες και η ψήφος του ελληνικού λαού. Με την υποταγή, αντίθετα, η χώρα και οι πολίτες δεν κέρδισαν ποτέ τίποτα. Στις 17 Ιουνίου πρέπει να τους το ξαναθυμίσουμε.





Παραπέμπουμε σε παλαιότερα άρθρα του left.gr για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη:


Deutsche Bank: Είναι απίθανο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη


Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν από το ευρώ, λέει ο Β. Σόιμπλε









2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)