to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην παραγωγική ανασυγκρότηση

Τα κατά τόπους Επιμελητήρια πρέπει να συνεχίσουν αναβαθμισμένα να στηρίζουν ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχείρηση, συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, μπορούν να ενημερώνουν και να εξειδικεύουν προγράμματα και προοπτικές


Η μικρομεσαία επιχείρηση αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Η οκταετής οικονομική κρίση και τα Μνημόνια συρρίκνωσαν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο και τις υπόλοιπες στην ανασφάλεια. Πολλοί κλάδοι έχουν καταρρεύσει, όπως το λιανικό εμπόριο, που έχει περάσει στα χέρια μεγάλων πολυεθνικών και καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου. Από την άλλη, η οικοδομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί, συμπαρασύροντας δεκάδες κλάδους.

Τα κατά τόπους Επιμελητήρια πρέπει να συνεχίσουν αναβαθμισμένα να στηρίζουν ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχείρηση, συμβάλλοντας έτσι στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκφράζουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου τους και γνωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό (δήμο, περιφέρεια) τα πλεονεκτήματα της περιοχής που αντιπροσωπεύουν, δίνοντας νέες δυνατότητες και νέα επιχειρηματική στροφή σε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, σε ένα νέο περιβάλλον.

Μετά το PSI και το κούρεμα των αποθεματικών τους, τα Επιμελητήρια έχουν αποδυναμωθεί· σε αυτό συντέλεσε και η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των ατομικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από την άμεση και ουσιαστική υποστήριξη των επιμελητηρίων, τα οποία λειτουργούν απόλυτα αντιπροσωπευτικά και δημοκρατικά εκφράζοντας μέσα από το Δ.Σ. όλους τους παραγωγικούς φορείς κάθε περιοχής.

Η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα Επιμελητήρια μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να στηριχτούν με εξειδικευμένο προσωπικό και αλλαγές στο νομικό τους πλαίσιο, έτσι ώστε να βγουν μπροστά με στόχο να ενισχυθεί το έργο τους. Γνωρίζουν επίσης πώς να προωθήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους και να συνδέσουν την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποίηση, όταν τα προϊόντα της χώρας μας, και ιδιαιτέρα των νησιών του Αιγαίου, έχουν αναμφισβήτητη ποιοτική αξία. Έτσι μπορούν να σχεδιάζουν και υποβάλλουν τεχνικά δελτία με στόχο τη χρηματοδότηση, για την προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, τη συμμετοχή σε εθνικές και διεθνής εκθέσεις, αλλά και τη σύνδεση της αγροτοδιατροφής με τον τουρισμό.

Σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, τα Επιμελητήρια μπορούν να ενημερώνουν και να εξειδικεύουν προγράμματα και προοπτικές, αλλά και να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στον κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να δημιουργήσει νέα επιχείρηση και να καινοτομήσει.

Συνεπώς, ο ρόλος τους χρειάζεται να ενισχυθεί γιατί είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να αναλάβει με υπευθυνότητα τον σκοπό της στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Φραγκίσκος Σέργης είναι έμπορος, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Χίου, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)