to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 29.11.2022

Διεθνή

Ο ρόλος της Ισπανίας και του Μαρόκου στην τραγωδία με τους 23 νεκρούς στα σύνορά τους

Ντοκιμαντέρ για την τραγωδία στα σύνορα της Μελίγια: ο ρόλος του Μαρόκου και της Ισπανίας για τους 23 θανάτους τον περασμένο Ιούνιο


Μια κοινή έρευνα της εφημερίδας El País και της Lighthouse Reports αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για την τραγωδία στα σύνορα της Μελίγια, μέσω της ανάλυσης περισσότερων από 140 βίντεο, 40 συνεντεύξεων και της τρισδιάστατης ανακατασκευής του συνοριακού σταθμού Barrio Chino. Ένας επιζών και Μαροκινοί αστυνομικοί που καταγράφηκαν ενώ έσερναν τα θύματα. Επισημαίνουν ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας θάνατος σε ισπανικό έδαφος, κάτι που μέχρι σήμερα αρνούταν η ισπανική πλευρά.

Ο θάνατος τουλάχιστον 23 ανθρώπων στις 24 Ιουνίου στο συνοριακό σταθμό Barrio Chino, μεταξύ Nador (Μαρόκο) και Melilla (Iσπανία), άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Πέντε μήνες αργότερα, έρευνα της EL PAÍS μαζί με τις Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και Enass αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για τα γεγονότα. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 αφρικανοί επιχείρησαν στις 24 Ιουνίου και μπροστά στην παθητικότητα της μαροκινής αστυνομίας να περάσουν τον φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα την πόλη Μελίγια.

Η έρευνα δείχνει πώς αντέδρασαν οι αρχές στην Ισπανία και το Μαρόκο στη «χιονοστιβάδα» τουλάχιστον 2.000 ανθρώπων που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα Μαρόκου με την Ισπανία και που άφησε ανθρώπους αβοήθητους και στις δύο χώρες. Οι Μαροκινοί αστυνομικοί συνέχισαν να εκτοξεύουν δακρυγόνα στο αδιέξοδο και απάντησαν στους παράτυπους μετανάστες με βαναυσότητα. Οι Ισπανοί φύλακες δεν παρακολούθησαν τα θύματα του συνωστισμού, παρά το γεγονός ότι το ελικόπτερο της Πολιτικής Φρουράς κατέγραφε σκηνές εκείνη τη στιγμή. Ένας από τους 35 μάρτυρες που ερωτήθηκαν διαβεβαιώνει ότι ένα άτομο πέθανε από την ισπανική πλευρά. Μαροκινοί πράκτορες εμφανίζονται σε βίντεο που επιβεβαιώνει τον θάνατο του θύματος.

Πίσω στη Μελίγια, κάποιοι μάρτυρες λένε ότι λιποθύμησαν, αλλά ότι οι Ισπανοί φύλακες όχι μόνο δεν τους φρόντισαν, αλλά τους έδεσαν τα χέρια και τους παρέδωσαν στους Μαροκινούς που αργότερα τους χτύπησαν. Παρά την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετώπισαν όταν επέστρεψαν στο Μαρόκο, η Πολιτική Φρουρά πραγματοποίησε 470 άμεσους επαναπατρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα εισόδου τουλάχιστον 2000 υποσαχάριων στα ισπανικά σύνορα της Μελίγια, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 23 ατόμων με κυρία προέλευση το Σουδάν και τουλάχιστον 322 τραυματίες εκ των οποίων οι 189 είναι Μαροκινοί αστυνομικοί. Η απόπειρα έγινε χθες τα ξημερώματα σπάζοντας την πύλη που χωρίζει το Μαρόκο με την Ισπανία.

Στο βίντεο που ακολουθεί καταγράφονται όλες οι μαρτυρίες και τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν για το ντοκιμαντέρ.

Πηγή: El País | Ertnews

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)