to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 30.05.2016

πηγή: tvxs

Διεθνή

Ο ρατσισμός του χρήματος: Πλούσιο ελβετικό χωριό προτιμά να πληρώσει πρόστιμο 262.000 ευρώ από το να δεχτεί δέκα (10!) πρόσφυγες

Με βάση τη συμφωνία για το προσφυγικό η Ελβετία θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο 50.000 προσφύγων-αιτούντων άσυλο στη χώρα. Το ελβετικό χωριό Oberwil-Lieli θα έπρεπε να δεχτεί μόλις δέκα πρόσφυγες. Όμως οι πλούσιοι κάτοικοί του αποφάσισαν με δημοψήφισμα ότι δεν θα δεχτούν ούτε έναν. Αντί αυτού προτιμούν να πληρώσουν πρόστιμο 262.000 ευρώ.


Το γραφικό Oberwil - Lieli, σύμφωνα με τονΙndependent, είναι ένα από τα πλουσιότερα χωριά της Ευρώπης. Από τους 22.000 κατοίκους οι 300 είναι εκατομμυριούχοι. 

Στο δημοψήφισμα ψήφισαν κατά της μετεγκατάστασης προσφύγων επειδή «δεν ταιριάζουν στο χωριό τους».Στη χώρα υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις με πολλούς να κατηγορούν τους κατοίκους για ρατσισμό. 

Οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει τώρα θα πληρώσουν290.000 ελβετικά φράγκα (262.000 ευρώ) ως επίπτωση της άρνησής τους να υποδεχθούν τους αιτούντες άσυλο. Ένας από αυτούς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στην MailOnline: 

«Εμείς δεν τους θέλουμε εδώ, είναι τόσο απλό. Εργαστήκαμε σκληρά σε όλη μας τη ζωή και έχουμε ένα όμορφο χωριό που δεν θέλουμε να το χαλάσουμε. Δεν είμαστε το κατάλληλο μέρος, δεν θα ταιριάξουν εδώ».

Μια άλλη κάτοικος, μητέρα δύο παιδιών, η οποία ζήτησε επίσης να μην κατονομαστεί, είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως η απόφασή τους έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι στο χωριό τους ζουν ρατσιστές. 

«Το σωστό είναι να βοηθήσουμε τους άλλους που είναι λιγότερο τυχεροί. Η απόφαση αυτή κάνει το χωριό μας να φαίνεται πως δεν νοιάζεται για τους άλλους και πως κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας. Αλλά δεν είναι έτσι».

Ο Αντρέας Γκλάρνερ, δεξιός δήμαρχος της πόλης, αρνείται πως το δημοψήφισμα είχε ρατσιστικά κίνητρα και δήλωσε πως το χωριό απέρριψε την πρόταση επειδή δεν ήξεραν εάν επρόκειτο για Σύροι πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες από άλλες χώρες».

«Ναι, οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να βοηθηθούν και θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν δεχθούν βοήθεια στους καταυλισμούς που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι τους» υποστήριξε. 

«Μπορούν να τους σταλούν χρήματα, αλλά αν τους στεγάσουμε εδώ, θα στείλουμε λάθος μήνυμα. Θα έρθουν κι άλλοι διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ωκεανό και πληρώνοντας λαθρέμπορους για να τους φέρουν» πρόσθεσε. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)