to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο… πυροτεχνουργός κ. Σαμαράς

** Προσπάθεια συσπείρωσης ηγεσίας, στελεχών και ψηφοφόρων της ΝΔ ** Στροφή προς την «κεντροδεξιά» κάτω από την πίεση του ΣυΡιζΑ ** Κόντρα με το ΠαΣοΚ για τον τίτλο «Δημοκρατική Παράταξη»


Χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη ΣυΡιζΑ, αλλά με το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του, για τα 40 χρόνια της ΝΔ, να αναφέρεται στον Τσίπρα, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να [επανα]συσπειρώσει τη βάση της παράταξής του –έστω να ξεκινήσει την προσπάθεια. Οι προηγούμενοι «ιστορικοί» ηγέτες της ΝΔ είχαν την τιμητική τους, ενώ από τα ενεργά ονόματα της ΝΔ η μία και μόνη αναφορά αφορούσε στον Κ. Καραμανλή, τον νεότερο –«είμαστε κι οι δύο, νεαροί τότε, μαζί, εδώ στον ίδιο χώρο». Αναφορά που αφορά τον γεωγραφικό χώρο γιατί «μαζί» πολιτικά δεν ήταν ποτέ στον ίδιο χώρο!

Κριτική σε ΠαΣοΚ

Οι αναφορές του Αντ. Σαμαρά στους Προέδρους της ΝΔ είχαν σαφή και ευθεία κριτική προς τις πολιτικές και του [τότε μόνο;] ΠαΣοΚ, ενώ, διαστρεβλώνοντας την ιστορία, εμφανίζει τη ΝΔ να υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, ακόμα και το… κοινωνικό κράτος, που σήμερα, βέβαια, η ίδια έχει διαλύσει. Η κριτική στάση προς το ΠαΣοΚ απευθυνόταν κυρίως στη βάση της ΝΔ, καθώς έχουν πυκνώσει οι εσωκομματικές αντιδράσεις που θεωρούν ότι η συνεργασία με το ΠαΣοΚ είναι που καθηλώνει το κόμμα τους.

Υπήρχαν, λοιπόν, αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που «το έργο του αναγνωρίζεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου», τον Π. Παπαληγούρα -«τον θυμάμαι να μιλάει για κοινωνικό κράτος»-, τον Γ. Ράλλη, που «μίλησε για το ευρωπαϊκό μέλλον το τόπου», και τον Ευ. Αβέρωφ που «μίλησε για το πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης». Όλα αυτά κόντρα στον λαϊκισμό του ΠαΣοΚ, με τον οποίο «συγκρουστήκαμε από την πρώτη στιγμή», όμως, «κάποια στιγμή, επικράτησε» και οδήγησε «στην υπερχρέωση και στην απότομη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου».

Η «Δημοκρατική Παράταξη»

Η αντίδραση από την Χαρ. Τρικούπη ήρθε καθυστερημένα και αφορούσε πρωτίστως την αναφορά του Αντ. Σαμαρά ότι «εμείς είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη». Αναφορά που φαίνεται να αφύπνισε την ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ, που έχει εμπλακεί σε μια απίστευτη ονοματολογία, εκτιμώντας, μάλλον, ότι θα βγουν από το τέλμα αν ονομαστούν «Ελιά», ΠαΣοΚ ή Δημοκρατική Παράταξη… Σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Δ. Καρύδης, σημειώνει ότι «η Δημοκρατική Παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ. Ας σεβόμαστε τις έννοιες και την ιστορία. Η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τα “ισοδύναμα μέτρα” των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την “αντιμνημονιακή” φάση της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο το τεράστιο βάρος των δύσκολων αποφάσεων».

Ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, πάντως, δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι το κόμμα του είναι «ουρά της ΝΔ», καθώς πιστεύει ότι η ΝΔ «μετά τα Ζάππεια και τον αντιμνημονιακό αγώνα ήρθε στη γραμμή που είχαμε χαράξει για έξοδο από την κρίση»! Και διερωτήθηκε γιατί όταν ο Ευ. Βενιζέλος καλεί τον ΣυΡιζΑ «ελατέ να φτιάξουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να έχουμε ενιαίο μέτωπο, δεν το κάνουν». Τόσο καλά!

«Στροφή» σωτηρίας

Η αναφορά του Αντ. Σαμαρά στη «Δημοκρατική Παράταξη» δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με τη στροφή που θα επιχειρηθεί προς το κέντρο –κεντροδεξιά- καθώς στο εσωτερικό της ΝΔ κυριαρχεί, πλέον, η άποψη ότι μόνο η διεύρυνση προς το κέντρο μπορεί να αποδώσει εκλογικά. Η στόχευση του Αντ. Σαμαρά αφορά, πέρα από πολλούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ, και τη συσπείρωση στελεχών της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί –ήδη οι Κ. Καραμανλή και Ντ. Μπακογιάννη σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι η κεντροδεξιά στροφή μπορεί να βγάλει την παράταξη από το τέλμα. Και, βέβαια, η στροφή που επιχειρείται έχει να κάνει και με την παγιωμένη δημοσκοπική πρωτιά του ΣυΡιζΑ –θυμίζουμε ότι η Public Issue [Εφ. Συντακτών, 27.09.14] δίνει προβάδισμα 11 μονάδων στον ΣυΡιζΑ [36% έναντι 25% της ΝΔ], ποσοστό στα όρια της αυτοδυναμίας.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι δημοσκοπήσεις που «βλέπουν» ΣυΡιζΑ. Συστημικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν συνεχώς το Μαξίμου ότι η κατάρρευση έχει αρχίσει. Η Καθημερινή [26.09.14] επαναφέρει στην τάξη τον Αντ. Σαμαρά σημειώνοντας, πρωτοσέλιδα, ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές φορές το λάθος να σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών […] Οι εταίροι και δανειστές μας δεν θα αφήσουν τη χώρα χωρίς μηχανισμό επιτήρησης […] Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι επικοινωνιακές υπερβολές και αστοχίες να τορπιλίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης», ενώ ο Μπ. Παπαδημητρίου, στο ίδιο φύλλο, αναφερόμενος στον Αντ. Σαμαρά, γράφει ότι «η πιθανότητα να παραμείνει επικεφαλής της ΝΔ είναι αντιστρόφως ανάλογη της πιθανότητας να κερδίσει την επόμενη αναμέτρηση». Και σημειώνει ότι ο Αντ. Σαμαράς «θα μπορούσε να παραδώσει τώρα την εξουσία. Πριν ακόμη ξεκινήσει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου […] Να θέσει τον ΣυΡιζΑ προ των πραγματικών ευθυνών του, αντί να τον αφήνει να μαζεύει τους ρούμπους προς τέρψη των επικοινωνιολόγων».

«Υποδείξεις»…

Οι υποδείξεις προς το Μαξίμου συνεχίστηκαν και στα Κυριακάτικα φύλλα με το Βήμα [28.09.14] να προβλέπει «σκληρό χειμώνα με αμφισβητήσεις, εντάσεις και συνέπειες οικονομικές» [Αντ. Καρακούσης], ενώ η Καθημερινή, στο κύριο άρθρο της, τονίζει ότι «χωρίς καθαρή γραμμή την οποία όλοι θα ακολουθούν με πειθαρχία, και ιδιαιτέρως οι υπουργοί, το ατύχημα δύσκολα θα αποφευχθεί». Ο Π. Μανδραβέλης, μάλιστα, εκτιμά ότι «όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να μοιάσει στον ΣυΡιζΑ, τόσο πιο λογική γίνεται η επιλογή ΣυΡιζΑ» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «η κινδυνολογία ποτέ δεν έσωσε κυβερνήσεις. Ένα διαφορετικό όραμα για τη χώρα, ναι. Αλλά που να το βρεις;»! Ο Κ. Ιορδανίδης, πάντα στην Καθημερινή, καταλήγει το άρθρο του τονίζοντας ότι στη ΝΔ «είναι όσο ποτέ αναγκαία η σύνθεση που δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνον από διάλογο και προβληματισμό». Άλλως, σημειώνει, «η επέτειος μπορεί να αποδειχθεί μνημόσυνο».

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα Νέα [29.09.14] για να επαναφέρουν δημοσιογράφους και αναλυτές στο «σωστό δρόμο». «Η ελληνική κοινωνία», γράφουν στο πρωτοσέλιδο σχόλιό τους, «δεν θέλει πρόωρες εκλογές με ανοιχτό το μέτωπο της τρόικας» -η δημοσκόπηση, βέβαια, της Public Issue τα ακριβώς αντίθετα δείχνει: το 54% εκτιμά ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ το 72% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Και τα Νέα συνεχίζουν τονίζοντας ότι «όπως και το 2012, έτσι και τώρα, η χειροβομβίδα πρέπει να εξουδετερωθεί –και όχι να απασφαλισθεί!». Πρόταση που ευθέως «υποδεικνύει» στους πολίτες να μην ψηφίσουν ΣυΡιζΑ. Ο Αντ. Σαμαράς, όπως ο ίδιος λέει, του πέταξαν την καταστροφική πορεία στα χέρια με τη μορφή χειροβομβίδας. «Αλλά την κράτησα. Και την εξουδετέρωσα αυτή την χειροβομβίδα. Δεν την άφησα να σκάσει». Ρε μανία με τις χειροβομβίδες. Ούτε πυροτεχνουργός να ήταν!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)