to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 25.11.2013

Οικονομία

Ο προϋπολογισμός πέρα από την επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης: Φοροεπιδρομή, λιτότητα, διάλυση του κοινωνικού κράτους

Ο προϋπολογισμός που δεν πείθει ούτε την Τρόικα συνεχίζει τη μνημονιακή βαρβατότητα


«Η γνώμη μας είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις, πριν μπορέσουμε να πούμε ότι εγκρίνουμε απολύτως τον προϋπολογισμό. Αν προκύψει ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή στον προϋπολογισμό, τότε η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να υποβάλει συμπληρωματικό ή τροποποιημένο προϋπολογισμό». Τάδε έφη ο Όλι Ρεν, αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι ούτε  τρόικα δεν πείθεται από τον πρϋπολογισμό. Καταρρέουν έτσι για πολλοστή φορά οι πανηγυρισμοί για το «success story» της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε χθεσινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Π. Τόμσεν υποστηρίζει ευθέως ότι πέραν των διαρθρωτικών θα χρειαστούν και δημοσιονομικά μέτρα το 2014, το 2015 και το 2016.

Εκτός από την τρόικα που προαναγγέλλει νέα μέτρα, τα ίδια τα νούμερα αποδομούν την κυβερνητική προπαγάνδα περί «επιτυχίας» και την πεποίθηση ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί. Το διαστρεβλωμένο αποτέλεσμα στηρίχθηκε στην έκτακτη περικοπή πρωτογενών δαπανών, στη μη καταβολή ποσών που είχαν προϋπολογιστεί και στο πάγωμα επιστροφής φόρων. Στις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δύο πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των επενδύσεων (5,3% από -5,9% το 2013) και των εξαγωγών (4,6%). Η πορεία των δύο αυτών στοιχείων του προϋπολογισμού τους τελευταίους μήνες του 2013 (στασιμότητα) δεν συνηγορεί με την αισιοδοξία των νέων προβλέψεων. Εξάλλου, η έλλειψη ρευστότητας και τα τεράστια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων, σε σχέση με αυτά στις χώρες του βορρά δεν συνιστούν θετικό περιβάλλον για επενδύσεις και εξαγωγές.

 
 

Έλλειμμα... αντοχής από την κοινωνία 

Σε μία οικονομία που τον τελευταίο χρόνο θα καταγράψει ύφεση περί το 4% έρχονται να προστεθούν επιπλέον φόροι 1,26 δις. Προφανώς, όταν σε μια οικονομία τα εισοδήματα μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αυτό σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος των πολιτών αυξάνεται δραματικά. Ειδικότερα, μεγάλες επιβαρύνσεις δέχεται η ακίνητη περιουσία, καθώς τα έσοδα από αυτή την κατηγορία φόρων θα είναι κατά 1,15 δις ή 40% υψηλότερα. Αν συνυπολογιστεί ότι δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο και επαρκής προοδευτικότητα των συντελεστών (όπως προκύπτει από τις διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο), οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα όχι μόνο εξουθενώνουν περισσότερο την κοινωνία, αλλά και ότι επιτείνουν τον άδικο καταμερισμό των βαρών. 

Πέρα και πάνω από κάθε τεχνοκρατική κριτική στον προϋπολογισμό είναι αυτή που κάνει ο κάθε απλός πολίτης της χώρας.  Τρία χρόνια μετά ένας ακόμη προϋπολογισμός στην ίδια αποτυχημένη για την οικονομία και ανάλγητη για την κοινωνία πολιτική. Πίσω από την προπαγάνδα της εξόδου από το μνημόνιο κρύβονται τα ερείπια της κοινωνίας και η εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί στο παρελθόν. Παρόμοιας κατεύθυνσης μέτρα υπάρχουν ψηφισμένα και για το 2015 και το 2016 και θα αποφασιστούν τις επόμενες βδομάδες και για το 2014.

Εξωπραγματικές ιστορίες λιτότητας

Ακόμα κι αν όλα καλά να πάνε με τις «αισιόδοξες» προβλέψεις του 2014 αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί για πολύ και πιο εντατικά. Τα πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνονται από το 2016 και μετά θα πρέπει να υπερβαίνουν το 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9 δις) και η τρόικα θα συνεχίζει τις συχνές επισκέψεις για μερικές δεκαετίες (μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των χρεών) όπως πρόσφατα διευκρίνισε ο κ Ρεν. 

Όσο αποφασισμένη και αν είναι η κυβέρνηση για «success story» δεν μπορεί να υλοποιήσει εξωπραγματικές ιστορίες. Δεν υπάρχει οικονομική λογική σε σχέδιο που να περιλαμβάνει ταυτόχρονα 3% αυξήσεις του ΑΕΠ και 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα (για σειρά ετών) και επιπλέον να περισσεύει και κάτι για να πηγαίνει στην αποκατάσταση των αδικιών, όπως ψευδώς διακηρύττει ο πρωθυπουργός.  

 

Την ίδια στιγμή, η πορεία των πολύπαθων δημοσίων επενδύσεων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρ’ όλες τις τεράστιες περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Προβλέπονται 6,8 δις έναντι 6,85 δις πέρυσι . Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ξανά οι Δημόσιες Επενδύσεις ως το σύνηθες μαξιλάρι για περικοπές όπου δημιουργηθούν τρύπες. Αυτό σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εξόργισε ακόμα και την τρόικα όταν προτάθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος για να εξευρεθούν 300 εκατομμύρια από αυτά που λείπουν από το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)