to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 16.01.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Πολιτική

O Προβόπουλος δε φταίει, απλώς προήδρευε...

Απαντήσεις για τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επιχείρησε να δώσει ο Διοικητής της Γ. Προβόπουλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής - Λογοκρισία στην κριτική εναντίον των χρεοκοπημένων τραπεζών απαίτησε ο Γ. Προβόπουλος


Ο Γ. Προβόπουλος ζήτησε, εν είδη λογοκριτή, να μην γίνονται «σχόλια γενίκευσης, που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. Υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και την ελληνική οικονομία». «Ενδεχόμενη επικράτηση κλίματος φοβίας μεταξύ των τραπεζικών στελεχών, θα οδηγούσε σε επιζήμια αποτελέσματα», προειδοποίησε.

«Η ΤτΕ έπραξε αυτό που έπρεπε, τα δέοντα. Όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις ενημέρωσε τις αρχές», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου ότι δεν ενημέρωσε τις αρχές. «Η ΤτΕ βοήθησε τις ελεγκτικές αρχές παντιοτρόπως. Σε εμάς οι αρχές εξέφρασαν ευαρέσκεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο σκοπός του θεσμικού πλαισίου για τις χρηματοδοτήσεις δεν είναι να μηδενίσει τον κίνδυνο για τις τράπεζες όταν χορηγούν δάνεια. Δεν υπάρχει ακίνδυνο δάνειο. Τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει οι τράπεζες στο δημόσιο, διαπιστώθηκε ότι ήταν τεράστια, ενώ η Βασιλεία ΙΙ έδινε μηδενικό συντελεστή επικινδυνότητας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΤτΕ κάνει μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους και «δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης δανείων. Δεν αποτελεί μία άτυπη προεγκρίνουσα αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας».

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις εποπτικές ενέργειες ξεκινώντας από το 2006 όταν δόθηκε στο Τ.Τ. άδεια λειτουργίας τραπεζικού ιδρύματος εν όψει της εισόδου του στο Χρηματιστήριο. Τότε η ΤτΕ τόνισε ότι αν το Τ.Τ. ήθελε να επεκταθεί πέραν της πίστης των καταναλωτών, θα έπρεπε να την ενημερώσει, διότι μέχρι το 2006 το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του δεν ήταν εξειδικευμένο σε πιο σύνθετες μορφές τραπεζικών συναλλαγών, είπε και ανέφερε ότι «το 2006 έγιναν 2 επιτόπιοι έλεγχοι που εντόπισαν αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση και τα πληροφοριακά συστήματα. Γι’ αυτό βάλαμε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% και όχι 8%».

«Δυο φορές απαγόρευσα ρητά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να δίνει επιχειρηματικά δάνεια με επιστολές των επόπτων», τόνισε.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο Γ. Προβόπουλος σημείωσε πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΤτΕ το 2008 υποχρέωσε το Τ.Τ. να έχει υψηλότερο δείκτη κινδύνου (αντί για 100 να είναι 150) και ζήτησε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε δραστηριοποίηση του Τ.Τ. στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων χωρίς να μας έχει ενημερώσει. Τον Απρίλιο του 2009 απαγορεύσαμε στο Τ.Τ. να χορηγεί επιχειρηματικά δάνεια χωρίς να προσαρμοστεί. Τον Ιούλιο το Τ.Τ. μας ενημέρωσε για διορθωτικές ενέργειες που είχε κάνει και για την πρόθεσή του να επεκταθεί στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Ζητήσαμε η σχεδιαζόμενη επέκταση να γίνει μόνο μετά από έλεγχο. Στον έλεγχο που κάναμε διαπιστώθηκαν αδυναμίες. Το 2010 επιβλήθηκε περιορισμός ότι τα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να δίνονται, αλλά μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση», επεσήμανε και συνέχισε αναφερόμενος στην περίοδο που ακολούθησε μετά τον έλεγχο από την BlackRock.

«Το ποσοστό εκτιμώμενων ζημιών ήταν 33,2%, πολύ υψηλότερο της αγοράς. Ήταν υψηλότερο από άλλες τράπεζες και διαμορφώθηκε σε μία πολύ μικρή χρονική περίοδο, επρόκειτο για δάνεια που δεν είχαν ωριμάσει. Συνήθως τα δάνεια ''δεν σκάνε'' άμεσα. Η BlackRock επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα χαρακτηρίζοντας την πολιτική του Τ.Τ. ως ''επιθετική''», είπε και συνέχισε: «στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος από τον οποίο προέκυψαν ορισμένα ερωτηματικά και σκιές για κάποιες χρηματοδοτήσεις. Ενημερώσαμε την Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η Αρχή διαβίβασε τα πορίσματά της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Ο Γ. Προβόπουλος επεσήμανε πως «στο παρελθόν είχαν προβληθεί ισχυρισμοί ότι το Τ.Τ. ήταν υποδειγματική τράπεζα. Τα γεγονότα το διαψεύδουν αυτό. Δεν είχε υψηλή κερδοφορία ούτε στα ''χρυσά χρόνια'' των τραπεζών, είχε τότε χαμηλή κερδοφορία και το δημόσιο είχε προχωρήσει σε μεγάλες ενισχύσεις». Υπογράμμισε ακόμη ότι «από τις επενδύσεις σε πολύπλοκα προϊόντα το Τ.Τ. κατέγραψε μεγάλες απώλειες καθιστώντας αναγκαία την χρηματοδότησή του από το κράτος».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)