to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 30.05.2013

Αθλητισμός

Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής μπήκε στο γήπεδο (βίντεο)

Ένα σημαντικό βήμα ως προς την κατάργηση των, αόρατων αλλά υπαρκτών, διακρίσεων κατά των ομοφυλοφίλων έγινε στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου


Ο Ρόμπι Ρότζερς, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος, έκανε την Κυριακή το βράδυ το ντεμπούτο του με τη φανέλα των Γκάλαξι των Λος Αντζελες στον αγώνα εναντίον του Σιάτλ. Kαταχειροκροτήθηκε, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, από το κοινό κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο: 

Σύμφωνα με το Euronews, o 26χρονος ποδοσφαιριστής έγραψε όντως ιστορία. Εγινε ο πρώτος ομοφυλόφιλος ο οποίος το παραδέχθηκε δημόσια, που παίζει σε επαγγελματικό ομαδικό άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν από λίγες εβδομάδες βέβαια, ο Τζέισον Κόλινς είχε ταράξει τα νερά του ΝΒΑ, αφού σε δημόσια εμφάνιση του παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά οι περιπτώσεις τους έχουν διαφορά.

Ο Κόλινς έκανε καριέρα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του μπάσκετ ως στρέιτ και δημοσιοποίησε ύστερα από 12 χρόνια το ότι είναι τελικά γκέι – έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής στις ΗΠΑ που παραδέχθηκε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ο Ρότζερς από την άλλη, είναι ο πρώτος αθλητής που αρχίζει καριέρα ως ομοφυλόφιλος.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου, με την υποκουλτούρα των μάτσο οπαδών κυρίαρχη, ουδέποτε υπήρξε δεκτικός στην ομοφυλοφιλία. Τουναντίον ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι γκέι ποδοσφαιριστές που τόλμησαν να παραδεχθούν τον διαφορετικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Μια από τις πιο γνωστές και τραγικές περιπτώσεις ήταν του βρετανού ποδοσφαιριστή Τζάστιν Φάσανου, ο οποίος το 1990 είχε πει δημόσια σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Ωστόσο από τη στιγμή που το κοινό μυστικό έγινε βεβαιότητα, η ζωή του πήρε την κάτω βόλτα. Υστερα από μια εμπλοκή του σε σεξουαλικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Αγγλία και αυτοκτόνησε το 1998 σε ηλικία 37 ετών.

Αλλά και τα άλλα αθλήματα είναι επίσης σκληρά με την ομοφυλοφιλία. Μόλις το 2007, ο Τζον Αμαέτσι, ένας βρετανός μπασκετμπολίστας με καριέρα στο ΝΒΑ και στον Παναθηναϊκό, τόλμησε να παραδεχθεί δημοσίως ότι είναι γκέι. Και έγινε ο μόλις ο πρώτος βετεράνος του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ που κάνει κάτι τέτοιο…

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)