to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο πρωθυπουργός και το σορτάρισμα

Πολλοί μικροεπενδυτές πήραν στα σοβαρά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και έσπευσαν να αγοράσουν τη μετοχή της ΔΕΗ στην τιμή των 10,5 ευρώ


Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές του 2019, σε προεκλογική ομιλία του στη Φλώρινα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε: «Ο λιγνίτης στηρίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Θα στηρίξουμε τη ΔΕΗ». Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, πριν δηλαδή από 18 ημέρες, στην ομιλία του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία, ικανή να απογειώσει τη ΔΕΗ, την πώληση και ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του κρατικού μονοπωλίου διανομής σε μια αυστραλιανή(!) εταιρεία.

Πολλοί μικροεπενδυτές πήραν στα σοβαρά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και έσπευσαν να αγοράσουν τη μετοχή της ΔΕΗ στην τιμή των 10,5 ευρώ. Και ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες η άνοδος της μετοχής θα συνεχιζόταν, αυτή άρχισε να κατρακυλά!

Κάποιοι γνώριζαν και είχαν προνομιακή πληροφόρηση για την επικείμενη αύξηση με ταυτόχρονη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Κι αυτοί οι κάποιοι κέρδισαν με την ευγενική χειρονομία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πουλώντας ψηλά στους ανυποψίαστους μικροεπενδυτές...

Τελικά η μετοχή κλείνει την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της αιφνίδιας(!) απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς μάλιστα να ασκήσει τα δικαιώματά του το Ελληνικό Δημόσιο, στα 7,98 ευρώ. Οι απώλειες της «ανεξήγητης» πτώσης ήταν της τάξης του 24%!

Και το ερώτημα είναι: συμμετείχε ο πρωθυπουργός στο σορτάρισμα των κερδοσκόπων ή είναι τόσο αφελής, που οι κερδοσκόποι τον χειραγωγούν και τον κουμαντάρουν;  Ένας έντιμος πολιτικός, αν τον είχαν ξεγελάσει, θα είχε αντιδράσει, πράγμα που δεν συνέβη.


Όσο για την πιθανή έκπληξη, γιατί μια αυστραλιανή εταιρεία για να αγοράσει το ελληνικό δίκτυο διανομής, η απάντηση βρίσκεται στον φάκελό της. Η συγκεκριμένη εταιρεία Macquarie, πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων, είχε εξαγοράσει το 2006 τη μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης, την Thames Water. Είχε σχηματίσει ένα αχανές δίκτυο με υπεράκτιες εταιρείες μέσω των οποίων διοχετεύονταν χρήματα που είχε λάβει από δανειοδοτήσεις, επικαλούμενη το όνομα της θυγατρικής της.

Αυτή η εταιρεία, όταν τελικά αποχώρησε από την Thames Water το 2016, την άφησε με 2 δισ. λίρες χρέος, ενώ οι μέτοχοί της είχαν πλουτίσει από την είσπραξη υπέρογκων μερισμάτων. Επιπλέον, εμπλέκεται σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ και στη Γερμανία. Ποια κατηγορία αποδέχεται ο πρωθυπουργός; Τον ξεγελούν ή μας ξεγελά;

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)