to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 27.08.2021

Διεθνή

Ο πρώην ηγέτης της αυστριακής άκρας δεξιάς καταδικάσθηκε για το σκάνδαλο με τις διακοπές στην Ελλάδα

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήταν ύποπτος ότι εργάσθηκε για να ευνοήσει έναν από τους οικείους του με αντάλλαγμα δωρεές στο κόμμα του και δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα. Βάσει των κατηγοριών σε βάρος του, κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως 5 ετών.


Ο πρώην ηγέτης της αυστριακής άκρας δεξιάς, που περιέπεσε σε δυσμένεια πριν από δύο χρόνια, καταδικάστηκε σήμερα από το περιφερειακό δικαστήριο της Βιέννης σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή για μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με το σκάνδαλο Ίμπιζαγκεϊτ.

«Η χρονολογική αλληλουχία των γεγονότων δεν αφήνει καμιά αμφιβολία», δήλωσε η δικαστής Κλάουντια Μόραβετς-Λόιντολτ στο τέλος της δίκης.

«Τα πλεονεκτήματα που έγιναν αποδεκτά (από τον κατηγορούμενο) είναι αναντίρρητα», είχε επιχειρηματολογήσει λίγο νωρίτερα ο εισαγγελέας Μπέρνχαρντ Βεράτσνιχ έχοντας απέναντί του τον 52χρονο Στράχε, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι και μπορντό γραβάτα. Ο εισαγγελέας υπογράμμισε πως, όσοι αναλαμβάνουν δημόσια εντολή, οφείλουν να παραμένουν υπεράνω κάθε υποψίας.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία εξελίχθηκε στη διάρκεια τεσσάρων ημερών στην αρχή Ιουλίου, πριν επαναληφθεί αυτή την εβδομάδα, ο Στράχε αρνούνταν συστηματικά κάθε ενοχή.

«Ουδέποτε δέχθηκα οποιαδήποτε χάρη στη ζωή μου, έδρασα από πεποίθηση», υπογράμμισε.

Τον Μάιο του 2019, ο πρώην πρόεδρος του ισχυρού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) και αντικαγκελάριος είδε να διαρρέει στον Τύπο ένα βίντεο γυρισμένο δύο χρόνια νωρίτερα στο ισπανικό νησί Ίμπιζα.

Το βίντεο έχει γυριστεί με κρυφή κάμερα και ο Στράχε εικονίζεται σ' αυτό να προτείνει συμβόλαια του δημοσίου σε μια γυναίκα, η οποία εμφανίζεται ως η ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχη, με αντάλλαγμα εκλογική υποστήριξη.

 «Σοβαρό αδίκημα»

Το βίντεο προκάλεσε σάλο, τη διάλυση του συνασπισμού του FPO με τους συντηρητικούς του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και πρόωρες εκλογές στην Αυστρία.

Στο δικαστικό μέτωπο, το επεισόδιο είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη ερευνών εναντίον αξιωματούχων με επιρροή.

Στο πλαίσιο αυτό κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο του Στράχε και οι ερευνητές ανακάλυψαν σ' αυτό ενοχοποιητικά γραπτά μηνύματα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ακροδεξιός ηγέτης επενέβη για να τροποποιήσει τον νόμο ώστε μια ιδιωτική κλινική να ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Η νομοθεσία τελικά τροποποιήθηκε όταν η άκρα δεξιά ανέβηκε στην εξουσία, επιτρέποντας στη συγκεκριμένη κλινική να επωφεληθεί από δημόσια κεφάλαια.

Σε αντάλλαγμα, ο ιδιοκτήτης αυτής της κλινικής, ο Βάλτερ Γκρουμπμίλερ, φέρεται ότι είχε προσκαλέσει τον Στράχε στην Ελλάδα και είχε καταβάλει 10.000 ευρώ στο κόμμα του. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή.

Πρόκειται για «ένα σοβαρό αδίκημα, όχι για μικροπράγματα», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Στη διάρκεια της δίκης ήρθε στην επιφάνεια ένα δεύτερο «δώρο» προς το FPO ύψους 2.000 ευρώ.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αρνείται πως είχε ταξιδέψει στην Κέρκυρα αφού έγινε αντικαγκελάριος και διαβεβαιώνει πως δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την καταβολή τέτοιων ποσών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)